'İBB 2011'de sattığı arsaya imar verip 6 yıl sonra geri aldı; 106,5 milyon dolar buharlaştı'

Bir 'uyanık' skandalını da İBB Sözcüsü Ongun anlattı: Bir arsa satılıyor. Daha sonra imar verilip değeri katlanıyor. 6 yıl sonra belediye kendi arsasını 106,5 milyon dolar zararla geri alıyor...

Abone ol

DUVAR- İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı İmamoğlu'nun, “Arsayı bir uyanık 11 milyon dolara alıyor. Ertesi gün KİPTAŞ 47 milyon dolara bu arsayı o uyanıktan satın alıyor” sözleriyle anlattığı skandalın bir benzerini de İBB Sözcüsü Murat Ongun duyurdu.

Ongun, önceki yönetimin bir arsa satışı üzerinden belediyeyi 6 yılda 106,5 milyon dolar zarara uğratmasını İçişleri Bakanlığı'nın el koyduğu soruşturma dosyasındaki bilgilere dayanarak açıkladı.

Murat Ongun'un sosyal medya hesabından yaptığı paylaşıma göre İBB'nin eski yönetimi, 2011 yılında Fatih'te sattığı 'yeşil alan'a bir süre sonra imar izni vererek değerini kat kat artırdı. Aynı kadroların yönettiği İBB, 2017 yılında ise aynı arsayı fahiş fiyatla tekrar satın aldı. Belediyenin bu 'satış ve alış'tan zararı ise tam 106,5 milyon dolar.

'SATILDIKTAN SONRA, İMAR İZNİ VERİLİYOR'

"Şimdi size İçişleri Bakanlığı tarafından el konulan, eski İBB yönetimi tarafından satın alınan bir arsanın soruşturma dosyasının detaylarını aktaracak ve 106,5 milyon doların nasıl buharlaştığını anlatacağım" diyen Murat Ongun'un paylaşımları şöyle:

 1. 2011 yılında Fatih’te Vatan Caddesi'nde yeşil alan olan bir arsa özel bir şirket tarafından 25 milyon liraya satın alınıyor.

2. Daha sonra, yeşil alan olan bu arsa için İBB’den imar izni çıkarılıyor. Bu yöntemle, İstanbul’un göbeğindeki bu alan inanılmaz derecede değerleniyor.

3. İBB, 25 milyon liralık arsaya imar izni vererek değerini katlıyor ve arsayı 2017 yılında imarlı haliyle 430 milyon liraya o şirketten satın alıyor. Şirket 25 milyona aldığı arsayı İBB'ye 430 milyona satmış oluyor.

SATIN ALINIP TEKRAR 'YEŞİL ALAN'A ÇEVRİLİYOR

4. İBB 430 milyona aldığı arsayı ne yapıyor dersiniz? Tekrar imar değişikliği ile eski haline -yeşil alana- çeviriyor. Yani kendi malını değersizleştiriyor.

5. Ekrem İmamoğlu yönetimindeki yeni İBB yönetimimiz TSKB Gayrimenkul Değerleme Anonim Şirketi’ne değerleme raporu hazırlatıyor. Rapora göre arsanın bugünkü değeri: 10 milyon 381 bin dolar.

6. 430 milyon liraya alındığı gün ise İBB kasasından 116 milyon 870 bin dolar çıkmış oluyor. Yani 106,5 milyon dolar buharlaştırılıyor.

7. Yeni İBB yönetimi tarafından bu dosya İçişleri Bakanlığı müfettişlerine teslim ediliyor. Bu kadar aleni, bu kadar çıplak bir dosyadır bu. Bakalım, bakanlığımız bu dosya için ne karar verecek? (HABER MERKEZİ)