İBB Meclisi'nde Süleymaniye tartışması: Gelin masa kuralım

Süleymaniye'de silüeti kapatan İlim Yayma Vakfı'na ait inşaat İBB Meclisi'nin şubat ayı toplantısında gündem oldu.

Abone ol

DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi Mimar Sinan’ın ‘kalfalık eseri’ olarak tanımladığı tarihi Süleymaniye Camisi’nin önünde yükselen İlim Yayma Vakfı’na ait yurt binası ve binanın İBB tarafından mühürlenmesine ilişkin tartışmalarla başladı. Gündem dışı söz alan Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan, “Süleymaniye sahada çalışarak düzelir. Ortak akılla çözülür. İBB masa kurmalı. Süleymaniye İBB’nin de tek başına çözebileceği bir şey değil. Tüm kamu kurumlarıyla beraber çözmemiz gereken bir konudur” dedi. İBB’nin CHP’li Meclis üyesi Sebahattin Öztürk de Turan’ın getirdiği önerilerin bir an önce yerine getirilmesi duygusu içerisinde olduğunu belirterek, “Buradaki asıl temel sıkıntı şu, 30 parsel kurula gittiği zaman 29 parselin yüksekliği 9.50 metre olarak kalıyor ama sadece bu parselin yüksekliği 12.50 metreye çıkıyor” diye konuştu.

İBB Meclisi’nin şubat ayı oturumlarının ilki Yenikapı Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi'nde yapılıyor. Toplantının başında söz alan Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan, Süleymaniye ve yakın çevresiyle ilgili kamuoyunda oluşan duyarlılıktan mutlu olduğunu belirterek, “Bütün toplum kesimlerine teşekkür ediyorum. Bu farkındalıktan ben de memnunum” dedi. İstanbul’da kabul edilmiş dört Dünya Mirası alanından birinin Süleymaniye olduğuna dikkat çeken Turan, “Kültürel mirasın korunması başlığının sadece Süleymaniye’nin bugün konuştuğumuz silüetinden ibaret olmadığı da çok aşikar. Burada 50, 60 yıl önce başlayan ve bu zamana dek uzanan sürecin sonunda oluşmuş estetikten uzak, sağlıksız bir yapılaşma, kronikleşmeye yüz tutmuş bir imar ve iskan probleminin varlığı hepimiz tarafından bilinmektedir. Burada yapılması gerekenler hem kültürel hem de sosyal alanlarda bugün göründüğünden çok daha geniş bir çerçeveyi kapsıyor. Süleymaniye’yi bir bütün olarak düşünmek zorundayız” diye konuştu.

'YAPILAN BİNA YASAL'

Süleymaniye’nin çok geniş bir alan olduğunu ifade eden Turan özetle şöyle devam etti:

“Manzara böyleyken yasal sorunlar üzerinden kendi yetki ve sorumluluklarını herkes işine geldiği gibi hatırlamak yerine bütün kurum ve kuruluşlarımızla iş birliği içerisinde olmalı, iyi niyetli müşterek çalışmalar yürütmemiz şehrimizin ve Süleymaniye’nin selameti açısından tek hayırlı yol olarak görünüyor.

Öğrenci yurdu inşaatının yapıldığı parselin mülkiyetinin İlim Yayma Vakfı’na ait olduğu kamuoyu tarafından bilinmektedir. Vakıf bu tartışmanın olduğu daha ilk günden itibaren kamuoyunun yüreğine su serpen açıklamayı yapmış ve gösterilen hassasiyete kayıtsız kalmayarak yasal haklarından fedakârlık edebileceklerini açıklamıştır. Nihai kararı sorumlu kurumlara bırakarak... Kimdir sorumlu kurumlar? Başta koruma kurulları, sonra İBB ve sonra Fatih Belediyesi... Keşke vakıf tarafından atılan olumlu adımın İBB’deki arkadaşlarımız bakımında da bir karşılığı olsaydı.

İBB yönetimdeki arkadaşlarımız kendi onayının olmadığını iddia ederek yasal süreci devam eden bir inşaata mühür vurdu. Buradaki hadise yasaldır ancak toplumsal bir endişe uyandırmıştır. Yasal olmasına rağmen vakıf kendisi hassasiyete saygı duyacağını açıkladı. İlgili kamu kuruluşlarını çalışmalarını yapması ve hangi sonuca vardığını iletilmesi konusunda bir açıklama yaptılar.”

‘KARARLAR BENİM DE HOŞUMA GİTMİYOR’

Proje dosyasının Temmuz 2021’de koruma kurulu tarafından onayladığını belirten Turan yaklaşık 2 buçuk yıldır İBB tarafından işlem yapılmadığı söyledi. Meclise gelmeden önce İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’yla telefonda Süleymaniye’ye ilişkin konuştuğunu belirten Turan özetle şunları söyledi:

“Burası sit alanı, benim de Ekrem Bey'in de onaylamama gibi bir yetkisi yok. Burada asıl olan koruma kurullarının onayıdır. İBB belediye başkanı hukuka uygun görmezse bunu mahkemeye taşıyabilir ya da yeni bir plan kararı üreterek kurula götürebilir. Ekrem beyi bürokrat arkadaşlarımız eksik bilgi vermiş, yanıltmış. Fatih Belediye Başkanı olarak benim ya da İBB Başkanı arkadaşımızın koruma kurulunun aldığı bir karara 'ben bu kararı uygulamak istemiyorum' deme hakkı var mı? Benim yok, İBB başkanının da yoktur. Çoğu zaman benim de hoşuma gitmeyen kararlar olmasına karşın söylüyorum. Yasallığı konusunda tartışılması hukuki değildir. Burada tamamen yasalara uygun bir bina ruhsatı vardır. İnşaat durdurulmuş. Basın eşliğinde mühürleme şovu yapılıyor durmuş bir inşaata. Haftaya Süleymaniye’yle ilgili bir gezi yapalım. Süleymaniye yaklaşık 1 milyon metrekarelik bir alan. Cafcaflı atışmalarla ve beylik eleştirilerle Süleymaniye asla düzelmez. Süleymaniye sahada çalışarak düzelir. Ortak akılla çözülür. Bu masayı kurması gereken İBB’dir. Bugün Ekrem Bey'le görüştüğüm için, o da ‘haftaya sahada bunu görüşelim’ dediği için biz bu masanın kurulmasını önceden de belirttiğimiz gibi istiyoruz. Süleymaniye İBB’nin de tek başına çözebileceği bir şey değil. Tüm kamu kurumlarıyla beraber çözmemiz gereken bir konudur.”

‘KARAR OLMADAN FATİH BELEDİYESİ'NİN RUHSAT VERMESİ YANLIŞ’

İBB’nin CHP’li Meclis üyesi Sebahattin Öztürk de, Turan’ın getirdiği önerilerin bir an önce yerine getirilmesi duygusu içerisinde olduğunu belirterek, “Buradaki temel sıkıntı şu, yaklaşık 30 parsel kurula gittiği zaman 29 parselin yüksekliği 9.50 metre olarak kalıyor ama sadece bu parselin yüksekliği 12.50 metreye çıkıyor. Yani problemin özü imar planı değişikliğinde, bütün ada 9.50’liyken buranın 12.50’ye çıkması. Tabii İBB’ye gelen avan proje onaylanmadı. İBB tarafından onaylanan bir avan proje yok. Neden yok? Kurula gitti, ikinci kez meclis kararı alınması lazım. Bu karar alınmadan Fatih Belediyemizin buraya ruhsat vermesi yanlış. Yanlışlık buradan çıkıyor. Süleymaniye dünya mirasının olduğu bir yerde. Bir an önce buranın her binanın röntgeni çekilerek yapılaşmaya gidilmesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Tekrar söz alan Turan ise vakfa özel bir plan yapılmadığını belirterek yan parsellerdeki binaları örnek verdi.