İBB: Metro projeleri değil, ihaleleri iptal edildi

İBB Başkanı Mevlüt Uysal'ın 6 metro projesini iptal ettiği öne sürüldü. CHP'li İBB Meclis üyesi Tarık Balyalı, "Sözleşme hükümlerine göre İBB cayma bedeli olarak yüzde 10 tazminat ödeyecek. Bu, ihale başına 75-100 milyon lira arasında bir bedele denk geliyor" dedi. Konuyla ilgili olarak İBB'den yapılan açıklamada, projelerin değil ihalelerin iptal edildiği belirtildi.

Abone ol

DUVAR - Kadir Topbaş'ın istifasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı olan Mevlüt Uysal'ın 6 metro hattının projesini ihalelerini iptal ettiği belirtildi. CHP'li İBB Meclis Üyesi Tarık Balyalı, "İBB cayma bedeli olarak yüzde 10 tazminat ödeyecek. Bu, ihale başına 75-100 milyon lira arasında bir bedele denk geliyor" diye konuştu. Alsim Alarko şirketi de Kaynarca-Pendik-Tuzla Metrosu projesinin iptal edildiğini açıkladı. İBB'den yapılan açıklamada da "Metro projeleri değil, ihaleleri iptal edilmiştir. Metro hatlarının uzatılıp yeniden projelendirilerek, daha ekonomik ve daha hızlı bir şekilde yapılabilmesi için söz konusu ihaleler iptal edilmiştir" denildi.

UYSAL'A BORÇLANMA YETKİSİ VERİLMİŞTİ

Sözcü gazetesinden Özlem Güvemli'nin haberine göre, Mevlüt Uysal'ın İBB Başkanı olmasının ardından gerçekleştirilen ilk İBB Meclisi oturumunda Devlet Yatırım Programı'nda yer alan ve ihalesi tamamlanan 6 metro hattının yapımı için 925 milyon euro borçlanmaya gidilmesine karar verilmişti.

Mevlüt Uysal'a, toplam ihale bedeli 12 milyar 859 milyon lira olan 6 metro hattı projesinin devam etmesi için 925 milyon euro dış borç alabilme yetkisi verilmişti. Uysal'ın borçlanma yetkisini kullanmayarak, metro ihalelerini iptal ettiği belirtildi.

ALSİM ALARKO'DAN İPTAL AÇIKLAMASI

Kaynarca-Pendik-Tuzla Metro ihalesini alan Alsim Alarko, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) açıklama yaptı. Açıklamada, "İşveren İdare tarafından faks yoluyla gönderilen yazıda, söz konusu ihalenin iptal edildiği tarafımıza bildirilmiştir" denildi.

BALYALI: İPTAL EDİLEN İHALE BAŞINA 75-10 MİLYON LİRA ÖDENECEK

CHP'li İBB Meclis Üyesi Tarık Balyalı, borçlanma kararı alınan diğer 5 metro hattı Ümraniye-Ataşehir-Göztepe, Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli, Kirazlı-Halkalı, Başakşehir-Kayaşehir, Mahmutbey-Bahçeşehir'in de ihalelerinin iptal edildiği söyledi.

Her ihale başına firmalara yüzde 5 avans verildiğini belirten Balyalı, “Sözleşme hükümlerine göre İBB cayma bedeli olarak yüzde 10 tazminat ödeyecek. Bu, ihale başına 75-100 milyon lira arasında bir bedele denk geliyor" dedi.

TEKİN: KAMU ZARARA UĞRATILIYOR

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin de konuyla ilgili olarak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

6 metro hattı ihalesinin bedelinin 12 milyar 859 milyon 636 bin lira olduğunu belirten Tekin, "metro projeleri durma noktasına gelmiş durumda. Mali destek alamayan yüklenici ve taşeron firmalar işçi çıkarıyor. Topbaş’ın, sözde borçsuz devrettiği İstanbul Büyükşehir Belediyesi ihale ettiği projeleri hayata geçiremez hale geldi. Kamu zarar uğratılıyor” diye konuştu.

İBB: EKONOMİK VE HIZLI YAPILMASI İÇİN İHALELER İPTAL EDİLDİ

DHA'nın haberine göre İBB, 6 metro hattı projesinin iptal edilmediğini, projelerin ihalelerinin iptal edildiğini açıkladı. Hatların daha ekonomik olarak tamamlanması için ihalelerin iptal edildiği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi.

"6 adet metro projesinin iptal edildiği yönündeki haberler hakkında açıklama yapma gereği doğmuştur. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2017 yılı içerisinde yapılan ve 6 hattan oluşan metro projeleri değil, ihaleleri iptal edilmiştir. Metro hatlarının uzatılıp yeniden projelendirilerek, daha ekonomik ve daha hızlı bir şekilde yapılabilmesi için söz konusu ihaleler iptal edilmiştir. Böylece toplam uzunluğu 76,9 km olan 6 proje iptal edilmediği gibi, İstanbul'un ulaşımına köklü çözüm için metro yatırımları bin kilometre hedefine uygun olarak genişletilmiş olacaktır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak, her yere metro, her yerde metro hedefimiz doğrultusunda, söz konusu metro projelerimizi önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacağımızı saygıyla duyururuz."