İBB’de 37 kadın itfaiyecinin ataması yapıldı: Babam eve parkur kurdu
İBB, itfaiyeye aldığı 37 kadın itfaiyecinin atamasını yaptığını duyurdu. İtfaiyecilerden Güzide Sağırdak, "Babam parkur hazırladı. Büyük traktör tekerleri getirdi ve balyozla vurmayı öğretti" dedi.
DUVAR - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İtfaiye Müdürlüğü'nde 37 kadın itfaiyeci alındı.
Kadın çalışan sayısını artırmak için yürütülen çalışmalar kapsamında itfaiyeye alınacak 250 kadrodan 50’sinin kadınlar için ayrıldığı belirtilen İBB açıklamasında, şu bilgilere yer verildi:
“e-Devlet üzerinden bin 179 kadın adayın başvurduğu sınavda, yazılı ve uygulamalı sınav sonrası 38 kadın aday 560 saatlik eğitimin ardından atanmaya hak kazandı. Bir kişinin bu süreçte devam etmeyerek ayrılması üzerine başarılı 37 kadın itfaiye erinin ataması yapıldı.
İtfaiyenin kadın erleri 13 Eylül’de yapılacak törenin ardından görev yerlerine dağılacak.
'BÜYÜK TRAKTÖR TEKERLEKLERİ GETİRDİ'
İstanbul İtfaiyesi’nin ilk kadın erlerinden Güzide Sağırdak, Denizli’den geldiğini söyledi. 2016 yılında 9 Eylül Üniversitesi İktisat bölümünden mezun olan Sağırdak, kendi alanında iş bulamadığı için İstanbul İtfaiyesi alımlarına başvurduğunu belirtti. Bu konuda en çok babasından destek gördüğünü ifade eden Sağırdak, itfaiye eri olabilmek için babasının evde parkur kurduğunu ve sınavlara öyle hazırlandığını anlattı. Güzide Sağırdak şöyle konuştu: “Önce internetten parkur sınavının detaylarını öğrendim ve ona uygun olarak babam evde parkur hazırladı. Büyük traktör tekerleri getirdi ve tıpkı sınavda olduğu gibi büyük bir balyozla ona nasıl vuracağımı gösterdi. O tekerleri iplere bağlayarak yukardan onları bana çektirdi. Ağırlık taşıma konusunda ise zaten burada bir çiftçi olarak her gün 20 kiloluk üzüm kasaları kaldırıyordum, o yüzden zorlanmadım. Benim normal rutinim ve ekstra yaptığım egzersizlerle sınavda çok zorlanmadım.”
'KADIN ERLER İTAFİYEYE GÜÇ KATACAK'
Yeni kadın erleri ile İstanbul İtfaiyesi’nin gücüne güç kattığını kaydeden İBB İstanbul İtfaiyesi Daire Başkanı Remzi Albayrak, “Yangın söndürme hortumunu kullanırken fiziksel güç tabi ki önemli; çünkü tazyikli su veriliyor ama bunun arkasında duran yardımcılar var ve en önde durup ‘kolcu’ olmak zorunda değil. Yani demem o ki; işimiz belli bir fiziksel güç ve bilgi birikimi ile kadınların üstesinden gelebileceği bir şey” diye konuştu.
İtfaiye Eğitmeni Kani Yılmaz ise “Liyakat esaslarına uymak için sözlü mülakat yapmadık, doğrudan yazılı ve parkur sınavlarının ortalamasına göre alım yaptık. Kadın itfaiye erlerimiz temel eğitim kapsamında; ilk yardım, yangına müdahale, iş güvenliği, söndürme ve kurtarma ekipmanları, tehlikeli maddeler gibi konularda eğitimlerini tamamladı. Burada, acil durumlarda, trafik kurallarına uymadan ancak vatandaşın can güvenliğini de sağlayarak olay yerine nasıl hızlı gidileceğini öğretiyoruz” dedi. (DHA)