İBB'de 41 gündür süren 'Yaşam Nöbeti' sona erdi
Adalarda 81 atın ruam hastalığına yakalanmasının ardından yaşam savunucuları İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) binası önünde 19 Aralık Perşembe günü 'Yaşam Nöbeti' tutmaya başlamıştı. İBB Belediye Meclisi, Adalardaki 277 faytonu 300 bin TL bedelle, atların tanesini ise 4 bin TL bedelle işletmecilerden satın alınmasına karar vermişti. 41 gündür süren eylem bugün sona erdi.
Ferhat Yaşar
İSTANBUL - İBB önünde eylem yapan Hayvan Özgürlüğü kolektifinden Fundagül Özdem, Elazığ'da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki deprem ve 41 yurttaşın ölümüne neden olması nedeniyle nöbet sırasında kullandıkları çadırları, uyku tulumlarını ve battaniyeleri Elazığ'a göndereceklerini söyledi. Özdem şöyle konuştu: "Biz hayvanı sömüren bu iktidar ve sömürü düzeninin insanları da sömürdüğünü biliyoruz. Dinenişimiz boyunca dayanışma için bize gönderilen yardımları, battaniyeleri, uyku tulumlarını ve çadırları Elazığ'a göndereceğiz. Oradaki insanlar ve hayvanlar çok zor durumdalar" dedi.
Basın açıklamasını Yaşam Nöbetçileri adına Derya Yener okudu:
ÖZGÜRLÜK: 'Hayvana, İnsana, Yeryüzüne Özgürlük' diyerek başlattığımız ve Adalar’daki atlı fayton zulmüne son verilmesi amacıyla 41 gündür tüm fiziki zorluklara rağmen kararlılıkla yürüttüğümüz #YaşamNöbeti’nden sesleniyoruz. 19 Aralık 2019 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Saraçhane binası önünde başlattığımız Yaşam Nöbeti bugün yeni bir aşamaya ulaşmış bulunuyor. 41 gün önce başlattığımız nöbetin ilk gününden bugüne kadar Türkiye’de hayvan hakların hareketinin çeşitli bileşenlerinin yürüttüğü eylemler ve Yaşam Nöbeti etrafında bir araya gelen hayvan özgürlüğü aktivistlerinden yükselen ortak ses, bugün bizleri Adalar’da her yıl yüzlerce atın ölümüne ve sakatlanmasına neden olan faytonlarda çalıştırılan atların köleliğinin son bulması için tarihsel bir dönüm noktasına ulaştırmıştır. 41 gün süren mücadelemiz sonucunda bugün artık umutla, neşeyle, inançla haykırıyoruz: Adalar’daki atlı fayton köleliği tarihe gömülüyor!
SON AŞAMA: 10 yılı aşkın bir süredir atlı faytonlara karşı düzenlediğimiz eylem ve etkinlikler, Adalar’da yaşayan atların sömürülmesinin ve katledilmesinin son bulması için yürüttüğümüz mücadelede son aşamaya gelmiştir. Atlı fayton köleliğine tamamen son verilmesi, “sembolik”, “turistik” vb. her ne amaçla olursa olsun fayton zulmünün devam etmemesi ve var olan atların sağlıklı bir şekilde yaşamlarına devam etmelerinin sağlanması için yürüttüğümüz mücadelede taleplerimiz büyük ölçüde yerine getirilmiştir.
FAYTONLAR BİTECEK: 16 Ocak 2020 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin aldığı karar uyarınca Adalar’daki atlı faytonların bir ulaşım aracı olmaktan çıkarılması ile birlikte, fayton araçlarının, mevcut plakalarının ve atların İBB tarafından “satın alınması” kararının ardından devam eden süreç bugün bizleri Adalar’daki at sömürüsünün tamamen ortadan kaldırılması noktasına getirmiştir. Bugüne kadar İBB Başkanlığı ve temsilcileri, İstanbul Valiliği, Adalar Kaymakamlığı ve İlçe Tarım Müdürlüğü başta olmak üzere birçok kamu kurumuyla yaptığımız görüşmeler, tüm havan özgürlüğü aktivistlerinin taleplerinin kabul edildiğini “sembolik”, “turistik”, “nostaljik” vb. isimler altında da olsa atlı faytonların artık devam etmeyeceğini gösteriyor.
ATLAR KİMSENİN KÖLESİ OLMASIN: Yaşam Nöbeti etrafında bir araya gelmiş hayvan özgürlüğü mücadelesi veren, hayvan hakları hareketinin çeşitli bileşenleri olarak artık Adalar’daki atların “sahip”lerinden satın alınması ve rehabilitasyon merkezlerinde yaşamlarına özgürce devam etmeleri için uygun koşulların yaratılmasına odaklanmış bulunmaktayız. Fayton zulmü altında yıllardır sömürülerek çalıştırılan 1300’e yakın atın yaşatılması, kamu kurumları tarafından finanse edilecek bakım ve yaşam ortamlarına ulaştırılması, yaşam şartlarının bizlerin de içinde yer alacağı hayvan hakları kurumları tarafından denetlenmesi ve yaşamlarının sonuna kadar sömürülmeden yaşayabilmeleri artık öncelikli gündemimiz haline gelmiştir. Bu nedenlerle: İBB önündeki çadırlarda başlattığımız Yaşam Nöbeti’ni 41. gününde İBB ve Valilik’le yapılan görüşmelerde elde ettiğimiz olumlu sonuçlar nedeniyle bitirdiğimizi duyuruyor, Yaşam Nöbeti etrafında yanyana gelmiş hayvan hakları savunucuları ve hayvan özgürlüğü aktivistleri olarak bu yeni aşamada, uzun süreler boyunca ağır şartlarda çalıştırılan atların kimsenin kölesi olmadan, özgürce, şiddetten ve sömürüden uzak, güvende yaşayabilmelerini sağlayabilmek için tüm gücümüzle çalışacağımızı bir kez daha açıklıyoruz."