İbrahim Kahveci: Maaş zamları 3 ayda eridi

Karar yazarı İbrahim Kahveci, ekonomi yönetimlerinin ülke ekonomisini tüketime endekslediklerini, üretimin toplam ekonomideki payının azalmasının ekonomik esarete neden olduğunu belirtti.

Abone ol

DUVAR- Maaş zamlarının enflasyon ortamında etkisini yitirdiğine dair bir hesaplamayı Karar yazarı İbrahim Kahveci aktardı. Kahveci, yapılan zammın 3 ay içinde silinip gittiğini belirtti, Türkiye’nin bir tüketim toplumu olduğunu ifade etti. Son 2 yılda tüketimin yüzde 40,7 üretimin ise sadece yüzde 3,1 arttığına dikkat çeken Kahveci, “işte bunu Nass diyerek yaptılar” diye yazdı.

İbrahim Kahveci’nin “3 ayda asgari ücret zammı nasıl sıfırlandı” başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:  

“İTO’ya göre Haziran-Ağustos ayları içerisinde İstanbul’da fiyatlar %23,63 artış gösterdi. Asgari ücretiniz 11.402,32 liranın bu yüzde 23,63’ü erimiş oldu. Geriye kalan para 8.707,65 lira. Bu da demektir ki, haziran ayı fiyatlarına göre yüzde 34,04 asgari ücret zammı sıfırlanmak üzere... Çok kuvvetle muhtemeldir ki eylül ayı itibarı ile asgari ücretin alım gücü yıl ortası zam öncesinin de altına gerileyecek...

(…)

Bir ülke nasıl batırılır? Elbette bir çok unsuru var... Ama asıl önemli unsurlar ‘içeriden yıkmak’ noktasında.

Mesela devleti ve kurumları çökertmek, mesela toplumu ayrıştırmak ve özellikle eğitimliler açısından ülkeyi yaşanmaz duruma getirerek ‘giderlerse gitsinler’ tercihine hapsetmek. Onların yerlerine de eğitimsiz ve vasıfsız savaşçı nitelikte doğudan ve güneyden göç alarak ülkeyi beşeri sermaye açısından kurak hale getirmek.

Daha burada sayamayacağımız nice nice politikalar...

Ama bugün burada bir tanesine daha biraz genişçe bakacağız. Ülkeyi üretimsiz hale getirerek tüketim toplumu oluşturmak... Bu sayede ülkeyi ‘ekonomik esarete’ mahkum etmek.

Bu nasıl mı oluyor? İşte bunu da yine dini söylemlerle yaptılar... Nass... diyerek son 2 yılda tüketimi yüzde 40,7 artırıp üretimin sadece ve sadece yüzde 3,1 artışta kalması.

Bakınız Türkiye’de gelirin yüzde 55-60’lık kısmı tüketimden geliyordu. 2018-V çeyrekte tüketimin GSYH payı yüzde 56,6 seviyesindeydi.

Oysa 2023-II dönemde tüketimin payı yüzde 76,1’e yükseldi.

Türkiye ekonomisi demek tüketim ekonomisi demek oldu.” (HABER MERKEZİ)