İbrahim Kalın: Esadlı geçiş süreci demek için erken

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye- Rusya ilişkileri için, "Rusya ile ilişkimiz NATO müttefikliğimiz konusuna gölge düşüremez" dedi. Kalın, Suriye konusunda ise "Suriye'de Esad'lı politik geçiş süreci mümkün demek için henüz erken" ifadesini kullandı.

Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye'nin savunma konusunda batılı ülkelerden ve NATO müttefiklerinden beklenen desteği alamadığını söyledi. Kalın "Bu nedenle Türkiye'nin başka seçeneklere yönelmesi normal. Ancak, Türkiye NATO' nun en güçlü müttefiklerinden biri olmaya devam edecek" dedi.

Batılı ülkelerin darbe girişiminin ardından gerçekleştirilen gözaltıları tasfiye olarak nitelemesinin yanlış olduğunu da savunan  Kalın, bir daha böyle bir olay yaşanmaması için bu adımların atılmasının normal olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanlığı sözcüsü, darbe girişiminin ardından hiçbir batılı liderin Türkiye'yi ziyaret etmediğine de dikkat çekti.

VİZE MUAFİYETİ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü, Avrupa Birliği'den de vize muafiyeti konusunda olumlu bir adım beklediklerini vurgulayarak "Ama terörizm konusunda Türkiye'nin tavrını değiştirmesi söz konusu olamaz" ifadesini kullandı.

İbrahim Kalın, Rusya'yla ilişkilere de değinerek turizm ve charter seferler konusunda kısa sürede adımlar atılmasını beklediklerini vurguladı.

RUSYA İLE IŞİD VE PKK MUTABAKATI

Kalın, IŞİD ve PKK'ye karşı ortak hareket edilmesi konusunda Rusya'yla mutabakata vardıklarını da kaydetti. İbrahim Kalın, Suriye kriziyle ilgili olarak ise şu açıklamada bulundu: "Rusya ile ilişkimiz NATO müttefikliğimiz konusuna gölge düşüremez. Rusya ile birlikte terörizme karşı mücadele konusunda uzlaşmamız var. Buna Kürt militanlar ve IŞİD de var. Suriye'de Esad'lı politik geçiş süreci mümkün demek için henüz erken. Esad konusundaki pozisyonumuzda değişiklik yok. Rejimin zaman kazandığı konusunda derin endişelerimiz var."