İbrahim Kalın: Suriye'de operasyon masada hâlâ bir seçenek

Yabancı basın kuruluşlarının temsilcileriyle görüşen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Suriye'de olası harekat için "Maruz kaldığımız tehdit seviyesine göre operasyon masada hâlâ bir seçenek" dedi.

Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye'nin Suriye'de askeri harekatın "tehdit seviyesine göre" bir seçenek olduğunu söyledi.

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre, Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın, bir grup yabancı medya temsilcisi ile İstanbul'da görüşerek Ankara'nın uluslararası gündeme ilişkin görüşlerini açıkladı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmek için Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yaptığı askeri harekatları sona erdirmesini istemesinin ardından İbrahim Kalın'ın, Suriye'de kara harekatının her an başlayabileceğini belirtti.

Olası bir harekat konusunu değerlendiren Kalın, 2022'de Aralık ayı sonunda Türkiye ve Suriye savunma bakanları arasında Moskova'da yapılan görüşmeyle başlatılan "siyasi süreci desteklemeye devam ettiklerine dair" güvence verdi. Kalın, "Maruz kaldığımız tehdit seviyesine göre operasyon masada hâlâ bir seçenek" dedi.

TÜRKİYE VE SURİYE SAVUNMA BAKANLARI YENİ BİR TOPLANTI YAPACAK

İbrahim Kalın, Türkiye ve Suriye dışişleri bakanlarının şubat ayı ortasında yapılması planlanan görüşmesinden önce, iki ülkenin savunma bakanlarının yeni bir toplantı yapacağını da açıkladı.

Suriye topraklarında YGP'nin varlığına dikkat çeken Kalın, "Biz sınırlarımızda güvenlik istiyoruz. Suriye devletinin çıkarlarını ya da Suriyeli sivilleri asla hedef almıyoruz" diye konuştu.

Kalın, Türkiye'nin 2019'daki son Suriye operasyonunun ardından, "Rusya ve ABD tarafından vaat edilen güvenlik garantilerinin tutulmadığını" ve YPG'nin söz verildiği gibi sınırdan 30 kilometre geriye çekilmediğini belirtti.

'KAPSAMLI BARIŞ OLMAZSA YERELLEŞTİRİLMİŞ ATEŞKESLER İÇİN ÇALIŞACAĞIZ'

Ukrayna ve Rusya arasında bir an evvel barışın sağlanması için çaba gösterdiklerini dile getiren İbrahim Kalın, "Kapsamlı bir barış anlaşmasına varamazsak, yerelleştirilmiş, sınırlı ateşkesler sağlayarak yerel gerilimi azaltma çalışacağız" ifadelerini kullandı.

Kalın, "İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en kötü uluslararası meydan okuma olan savaşı sona erdirmek için, savaşın başından bu yana hem Kiev hem de Moskova ile iyi ilişkiler yürütmeyi başaran ender ülkelerden birisi olan Türkiye'nin, arabuluculuk teklifinde bulunduğunu" söyledi.

'İSVEÇ VE FİNLANDİYA İÇİN SÜRE DARALIYOR'

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, 2023 seçimlerinden önce İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerini onaylamak için "sürenin daraldığını" da vurguladı.

İbrahim Kalın, Türkiye'nin ülkelerin tekliflerini onaylamasının, Stockholm'ün Ankara ile varılan anlaşma kapsamında verilen terörle mücadele sözlerini "hızlı bir şekilde yerine getirmesine bağlı olduğunu" söyleyerek bunun aylar sürebileceği uyarısında bulundu.

Kalın, "Stockholm, geçen yıl Madrid'de imzalanan anlaşmayı uygulamaya tamamen kararlı, ancak yargı sisteminin, yeni terör tanımlarını uygulayabilmesi için 6 aya daha ihtiyacı var" dedi.

Kalın, İsveç hükümetinin "terör örgütlerine, İsveç'in artık onlar için güvenli bir sığınak olmadığı, para toplayamayacakları, üye alamayacakları ve başka faaliyetlerde bulunamayacakları" konusunda net bir mesaj göndermesi gerektiğini söyledi.

Mayıs ayında yapılması beklenen cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine atıfta bulunan Kalın, "Haziran'daki NATO zirvesinden önce NATO'ya katılmak isterlerse bir zaman sorunumuz var. Seçimlerden bir süre önce Meclis'in tatile gireceğini düşünürsek, tüm bunları yapmak için 2-2,5 aylık bir zaman söz konusu" dedi.