İç tüzüğün 14 maddesi kabul edildi

İç tüzük değişikliğinin birinci bölümündeki 9 madde ile ikinci bölümde yer alan 5 maddenin görüşülüp oylanmasıyla teklifin 14 maddesi kabul edildi.

Abone ol

DUVAR - 18 maddeden oluşan iç tüzük değişikliği teklifinin 14 maddesi üzerine görüşmeler tamamlandı. Bu birleşimde teklifin ilk bölümdeki 9 madde ile ikinci bölümdeki 5 madde üzerine görüşmeler yapılıp oylamaya gidildi. Saat 01.00’de kadar devam eden görüşmelerde teklifin büyük bir bölümü kabul edildi.

CHP'Lİ VEKİLLER GENEL KURUL SALONUNDAN AYRILMADI

CHP’li vekiller içtüzük değişikliğini protesto etmek için Meclis’i terk etmeme kararı aldı. CHP’li vekiller eylem yapacaklarını duyurdukları esnada HDP’li Filiz Kerestecioğlu da eylemin haklı olduğunu dile getirdi. Genel kurulun kapanmasının ardından mikrofonlar kapandı, ışıklar söndürüldü. Ancak CHP’li milletvekilleri getirdikleri ses sistemiyle ve telefon ışıklarıyla bunun üstesinden geldi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel CHP’nin sabaha kadar Meclis’ten ayrılmama kararı aldığını duyurdu. CHP’li Özel Tüzük değişmeden bile milletvekillerinin konuşma hakkının elinden alındığını vurgularken, CHP’den iç tüzük üzerine konuşmak isteyen 55 milletvekilinin 21’e indirildiğini paylaştı.

Yaşananlarla ilgili olarak Halk TV’ye konuşan CHP’li Özel "Tüzük değişmeden bile milletvekillerinin konuşma hakkını elinden aldılar. İç tüzüğün neler getirdiğini anlatmak, muhalefetin sesinin nasıl kesildiğini vurgulamak üzere CHP olarak Meclis’ten ayrılmama ve konuşturmadıkları bütün milletvekillerimizi teker teker süresiz olarak konuşturma kararı aldık. Söz sırasını konuşmayan arkadaşlarımız arasından kura ile belirliyoruz.Parlamentoda demokrasi nöbetindeyiz. Bu iç tüzük değişikliğinin neler getireceğini kamuoyuna sunmak istiyoruz” yorumunda bulundu.

Meclis’in aydınlatmalarını düşürdüklerini dile getiren CHP’li Özel, kendi ışıklandırmalarının ve mikrofon sistemlerinin de açık olduğunu paylaştı. CHP’nin protestosu Şeker TV üzerinden canlı olarak yayınlanıyor.

Konuyla ilgili olarak Twitter hesabı üzerinden paylaştığı bir videoyla açıklama yapan CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, "TBMM'yi terk etmiyoruz. Muhalefetin konuşma hakkını gasp edenlere karşı direniyoruz" diyerek şunları söyledi:

"Muhalefetin konuşma hakkını elinden alan yasa tasarısını getiren AKP bugün iç tüzük görüşmelerini tamamladı ve bu iç tüzük geçtiği zaman muhalefetin mecliste konuşma hakkı neredeyse sıfırlanacak. Buna karşı bizler de parlamentoyu terk etmeme ve parlamentoda bulunma eylemine başladık. Şu anda mecliste kimse yok, biz muhalefetin halk adına konuşma hakkını kullanmak adına buradayız, 24 saat boyunca olacağız, hiçbir şekilde buradan ayrılmayacağız. Geç saat de olsa, uykusuz da kalsak, burada bu hakkımızı hep beraber kullanacağız. Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet diyoruz ve bu içtüzük görüşmesini, getirilen iç tüzüğü reddediyoruz, kabul emiyoruz. Kesinlikle sonuna kadar halk adına burada konuşma hakkımızın kısıtlanmasına karşı direnişimizi artırarak, büyüterek devam edeceğiz. Buradayız meclisteyiz, hepinizi saygıyla sevgiyle selamlıyoruz."

DÜZENLEMELER NELER GETİRİYOR?

Tasarı ve tekliflerin komisyonlara havalesine itiraz eden milletvekiline oturumun başında tanınan söz hakkı, teklifle, itirazın yazılı olarak Meclis Başkanlığına iletilmesi şeklinde değiştiriliyor. Anayasa değişiklikleri hariç, kanun tasarı ve tekliflerinin tümü açık oylamaya tabi işlerden değilse en az 20 milletvekilinin talebi halinde açık oyla, aksi takdirde bu oylamalar ile maddelerin oylamaları işaret oyuyla yapılacak. Değişiklik önergeleri aykırılık sırasına göre okunup işleme konulacak. Aynı mahiyetteki önergelerden en kısa olanı okunup, diğer önergelerin sadece imza sahipleri okunarak birlikte işleme alınacak.

Beşten fazla imzalı önergelerde ilk beş imza okunup, önerge tutanağa eklenecek. Teklifle, TBMM Genel Kurulunda, genel görüşme ve Meclis araştırması önergelerinin özetlerinin okunması kaldırılıyor. Anayasa, kanunlar ve İçtüzük gereğince işaret oyuna yahut gizli oya başvurulması zorunlu olmayan hallerde açık oylama yapılması en az 20 milletvekilinin yazılı istemine bağlı olacak. Bu husustaki önergelerin, oylamaya geçilmeden önce Başkanlığa verilmiş olması gerekli olacak. Başkan, oylamaya geçmeden önce, açık oy istemi olduğunu bildirecek ve önerge sahiplerinden en az 20’sinin Genel Kurul salonunda bulunup bulunmadığını tespit edecek. Oylamaya ilk olarak açık oy isteminde bulunan üyelerden başlanacak. Önerge sahiplerinden en az 20’si Genel Kurul salonunda bulunmaz veya noksan imza herhangi bir milletvekili tarafından kabul edilmez veya oylamaya katılmazlarsa, açık oylama istemi düşecek. Açık oylama önergesinde imzası bulunanlardan en az 20 milletvekilinden herhangi birinin oyunu kutuya atmadığı tasnif sonunda anlaşılırsa, yapılan oylama, işaret oyu niteliğinde işlem görecek.

TARTIŞMALI MADDELER SONA KALDI

Teklifin tartışmalı olan maddelerindeki görüşmeler ise sona kaldı. Milletvekillerinin kullandıkları ifadelerden dolayı ceza yaptırımı ile karşı karşıya kalacağı düzenlemelerin yer aldığı 15, 16, 17 ve 18’inci maddelerinin görüşülmesi ise bir sonraki birleşime bırakıldı.

Görüşülecek maddeler arasında “Kürt illeri”, “soykırım”, “katliam” gibi ifadelerden dolayı para cezası uygulaması öngören düzenlemede yer alıyor.

Saat 14.00’te açılacak olan birleşimde ilk olarak gündem dışı konular ele alınacak. Ardından HDP’li milletvekilleri Tuğba Hezer Öztürk ve Faysal Sarıyıldız’ın “devamsızlık” gerekçesiyle milletvekilliklerinin düşürülmesine dair raporların oylanmasının ardından teklifin kalan maddeleri üzerinde görüşmelere devam edilecek. (Kaynak: Evrensel/Yurt Gazetesi/Haber Merkezi)