İçişleri Bakanlığı: Kaya'nın PKK talimatıyla iş yaptığına dair kanıt yok

2016 yılından bu yana Silivri Cezaevi'nde bulunan Van Büyükşehir Belediye eski Eş Başkanı Bekir Kaya hakkında verilen hapis cezasına gerekçe gösterilen suçlamalar, hem savcılık hem de emniyetin İçişleri Bakanlığı'na gönderdikleri raporlarla yalanlandı.

Abone ol

VAN - Belediye çalışmalarıyla ilgili hakkında 8 yıl hapis cezası verilen ve 2016 yılı Aralık ayından bu yana Silivri Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Van Büyükşehir Belediyesi eski Eş Başkanı Bekir Kaya'nın görevden alınması ve yerine kayyım atanmasına gerekçe gösterilen suçlamalara ilişkin yeni gelişmeler yaşanıyor. 6-7-8 Ekim 2014 tarihlerinde yaşanan Kobanê olayları sırasında itfaiye ekiplerinin kentte çıkan yangına müdahale etmediği iddiasıyla açılan davadan beraat eden Kaya hakkında "Hazine ve kamu kurumlarına ait arazilerin 2014-2016 yıllarında örgüt talimatıyla yeşil alana dönüştürüldüğü ve örgütün belediye üzerinden çıkar sağladığı, imar planlarında kurumu için ayrılan yerlerin kasıtlı olarak vasfının değiştirilmesi ile kamu yatırımlarının engellendiği" suçlamalarıyla soruşturma izni talep edilmişti. Bu soruşturma Kaya’nın görevden alınmasına gerekçe gösterildi. Kaya’nın yanı sıra İmar Komisyonu üyeleri hakkında da soruşturma başlatılmıştı.

SAVCILIK VE EMNİYETTEN BİLGİ İSTENDİ 

Yapılan yayınlar ve iddialar üzerine İçişleri Bakanlığı bir müfettiş görevlendirdi. Yine Van Başsavcılığının iddialarıyla ilgili Eş Başkan Kaya ve İmar Komisyonu üyeleri Cahit Bozbay, Gıyasettin Gültepe ile Ayşan Harmancı’nın savunması istendi. Savunmaların ardından İçişleri Bakanlığı, Bekir Kaya ve İmar Komisyonu üyelerinin "PKK ile bağlantılı çalışma yürütüp yürütmedikleri, ilişkilerinin olup olmadığı, örgütün belediye üzerinden çıkar sağlayıp sağlamadığı" yönünde savcılık ve emniyetten bilgi istedi.

'SUÇLAMALAR GERÇEKÇİ DEĞİL' 

Emniyet ve savcılık İçişleri Bakanlığı'na gönderdikleri raporlarda, "PKK’nin söz konusu kişilere talimatla iş yaptırdığı, kamu zararı veya menfaat oluştuğu" yönünde bir kanıta rastlanmadığı ifade edildi. Bu rapor sonrası İçişleri Bakanlığı, Bekir Kaya ve İmar Komisyonu üyeleri hakkında iddia edilen suçlamaların gerçekçi olmadığına karar vererek, soruşturmaya izin vermedi.

İçişleri Bakanlığı yürütülen soruşturmanın sonucunda "Van Cumhuriyet Başsavcılığınca ve İl Emniyet Müdürlüğüne yazılan 17.01.2018 tarihli yazı ile söz konusu iddialarla ilgili olarak PKK/KCK terör örgütünün bağlantısı ve bir talimatının bulunup bulunmadığının sorulduğu, Van İl Emniyet Müdürlüğünce Van Cumhuriyet Başsavcılığına yazılan 17.04.2018 tarihli ve 254 sayılı cevabi yazıda, PKK/KCK terör örgütünün adı geçen şahıslara talimat verdiği ya da müzahir yayın organlarında konuyla ilişkilendirilebilen bir açıklama tespit edilmediğinin belirtildiği, öte yandan bilirkişilerce yapılan işlemler sonucu herhangi bir kamu zararı oluşmadığı anlaşıldığından soruşturma izni verilmemesine karar verildi" denildi.

Yürütülen soruşturmaya ilişkin bazı basın yayın organlarında "Kandile para gönderdikleri ortaya çıktı" şeklinde çıkan haberlerde böylelikle yalanlanmış oldu. Söz konusu iddialarla ilgili 70 kişi yargılanıyor. (DUVAR)