İçki satışına yüksek ceza: ‘Satmayın’ anlamına geliyor

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, belirlenen saatler dışında alkol satışı yapan bakkal, büfe gibi işyerlerine uygulanan para cezasını arttıracak yasa teklifine tepki gösterdi. 65 bin lira ile 320 bin lira arasında değişen cezanın ödenmesinin mümkün olmadığını belirten Palandöken, “Ceza artınca insanlar illegal yollardan temin etmeye çalışacaklar. Bu nedenle devlet de zarar edecek ve gelir kaybına uğrayacak" dedi.

Abone ol

ANKARA - Hükümet, gece 22.00 ile sabah 06.00 saatleri arasında alkollü içki satışı yapan bakkal, market, bayii ve benzeri iş yerlerine uygulanan idari para cezasında artış için harekete geçti. AK Parti tarafından Meclis’e sunulan yasa teklifine göre belirlenen saatler dışında satış yapan işyerlerine 65 bin lira ile 320 bin lira arasında değişen para cezaları verilecek. Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken’e göre bu ödenmesi mümkün olmayan bir ceza.

Ekonomik olarak esnafın zor günler yaşadığını ve “perişan” olduğunu belirten TESK Genel Başkanı Palandöken, belirlenen saatler dışında yapılan satışa uygulanan ceza miktarında indirim beklerken yükseltme talebiyle karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken.

Teklifle öngörülen ceza miktarına dair, “Bu ödenmeyecek bir ceza” ifadelerini kullanan Palandöken şunları kaydetti:

“Satılan ürünün bedeliyle karşılaştırdığınız zaman kimsenin ödeyemediği bir ceza miktarı olarak karşımızda duruyor. Bunun düşürülmesini beklerken yükseltilmesi ‘satmayın’ anlamına geliyor. Özellikle yazın akşamları hava 21.00- 21.30 civarı ancak kararıyor. Turizm bölgelerinde bir tane bira satışı yaptığınızda ceza yiyorsunuz. Bu cezayı esnaf kaldıramaz. Ödenmesi mümkün olmayan bir cezanın hiçbir özelliği olmayacak. Sadece esnafın işi daha da bozulacak. Daha evvel o iş yerlerini kiralamış, alkol satan yerlerde büyük sıkıntı ortaya çıkacak.”

‘ZATEN EKONOMİK ANLAMDA PERİŞANLAR'

Ceza oranlarında artış yoluna gidildiğinde “illegal” yollarla temin etmenin yaygınlaşacağını ve devletin ekonomik anlamda zarara uğrayacağını belirten Palandöken sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ceza artınca insanlar illegal yollardan temin etmeye çalışacaklar. Bu nedenle devlet de zarar edecek ve gelir kaybına uğrayacak. Hem de ödeyemeyeceği bir ceza ile esnafın karşı karşıya kalması adil değil. Böyle bir ceza olur mu? Zaten ekonomik anlamda bakkallar, büfeler perişan. Hepsi şikâyet ediyor. Bu insanların işyeri kiralarıyla karşılaştırdığınız zaman ayakta kalmaları da mümkün değil. Bu cezayı da karşılamaları mümkün değil.”

‘BU KADAR BÜYÜK CEZANIN UYGULANMASI DA MÜMKÜN DEĞİL’

Teklife ilişkin hükümet yetkilileriyle görüşme gerçekleştireceklerini ifade eden Palandöken, ceza ile çözümün sağlanamayacağını belirterek şunları kaydetti:

“Bu ceza ortadan kaldırılmalı. Ceza ile bu iş çözülemez. Eğitimle dolayısıyla vatandaşın bilinçlenmesiyle çözülebilecek bir iş. İnsanlar alkol almasa da bütün kolluk kuvvetleri acaba büfeden bir şey alınıp gitti mi diye dükkanların önünde bekliyorlar. Bu kadar büyük bir cezanın uygulanması da mümkün değil. Biz cezalarda indirim uygulanmasını talep ederken bir taraftan da yükseltilmesi talep ediliyor. Amacın ne olduğunu anlayamıyoruz. Cezayı ödeyecek insanın bu kadar sermayesi mi var? İnsanlar beş kişilik nüfusu geçindiriyor, işyeri kirası veriyor. Bandrollü kurallara uyarak satıyor. Zaten alkolün yüzde sekseni de vergi.”