İçki ve sigaraya ilave zam geliyor
İçki, sigara üretim ve ticaretine yüksek vergilerden sonra şimdi de teminat yükü geliyor. Maliyetlerin artması gerekçesiyle üreticiye 50 milyon liraya varan teminat zorunluluğu getirilmesi bekleniyor.
DUVAR - Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan tebliğ taslağına göre, içki ve sigara üreticilerine 1 Ocak 2024'ten itibaren teminat zorunluluğu getirilecek. Sigara üreticileri ve ithalatçıları 50 milyon TL, makaron üreticileri 40 milyon TL, sigara kağıdı ve filtre üreticileri ise her biri için 5 milyon TL teminat yatıracak.
Fermante alkollü içki üreticileri için 5 ila 50 milyon TL, distile alkollü içki üreticileri için ise 50 milyon TL teminat zorunluluğu bulunuyor.
Teminatlar, nakit para dışında banka teminatı ya da iç borçlanma senetleriyle de ödenebilecek.
Sözcünün haberine göre, teminat yükü nedeniyle içki ve sigaraya ek zam yapılmasının kaçınılmaz olacağı da bildirildi.
EN GEÇ 60 GÜNDE
Tarım ve Orman Bakanlığı tütün ve alkollü içki üretimi ile ticaretine teminat yükü getirmek için hazırladığı 2023/50 nolu tebliğ taslağına göre, teminatlar geçiş süreci uygulanmadan 1 Ocak 2024’te zorunlu hale gelecek ve en geç 60 gün içinde ödenecek. Teminatlar nakit para dışında banka teminatı ya da iç borçlanma senetleriyle de ödenebilecek. Taslağa göre sigara üreten ya da ithal eden tüm firmalar 50 milyon TL, makaron üretenler 40 milyon, sigara kağıdı ve filtre üretenler her biri için 5’er milyon teminat yatıracak. Ayrıca nargile, puro, pipo dahil tüm ürünlere ek maliyet binecek. Bira ve şarap gibi fermante alkollü içkiler için kapasiteye göre 5 ila 50 milyon lira arasında; rakı, viski, cin ve votka gibi distile alkollü içkiler içinse kapasite farkı gözetilmeksizin 50 milyon lira teminat yatırılacak. Sektöre danışılmadan hazırlanan düzenlemenin şarap ihracatı ile gastronomi turizmini de vuracağı bildirildi.
CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, düzenlemeyi "hem ideolojik ayarlı hem de yerli üretici düşmanı" olarak nitelendirdi. Aygun, "Çiftçi üzümü yok pahasına satmak zorunda kalacak. Yerli ve milli şarap üreticimiz yok olacak" dedi.
Düzenlemenin gerekçesi olarak maliyetlerin artması gösteriliyor. Ancak sektör temsilcileri, düzenlemenin maliyetleri artıracağını ve bu nedenle fiyatların yükseleceğine dikkat çekiyor.
Düzenlemeyle birlikte içki ve sigaraya ilave zam gelmesi bekleniyor. (HABER MERKEZİ)