İçme suyuna ÖTV geldi mi?

Sosyal medyada paylaşılan mesajlarda, içme suyuna ÖTV getirildiği iddia edildi. Ancak iddia gerçeği yansıtmıyor...

Abone ol

DUVAR - Bir kullanıcı tarafından Twitter’da paylaşılan 'içme suyuna ÖTV geldiği' iddiası yaklaşık 600 kişi tarafından beğenildi. Facebook’ta paylaşılan ve yaklaşık 2 bin kişinin beğendiği bir gönderide devletin artık sudan yüzde 10 ÖTV almaya başladığı belirtildi.

.

Ancak, içme suyuna yüzde 10 ÖTV zammı geldiği iddiası doğru değil. Maliye Bakanlığı’nın üretici fiyat endeksindeki son altı aylık değişimin ortalamasına paralel olarak belirlediği özel tüketim vergisi (ÖTV) artışı alkollü içecekleri kapsıyor. 20.09 ve 22.02 numaralı fasıllarda yer alan içecekler ise içme suyu kapsamında değerlendirilmeyen içecekler olarak göze çarpıyor.

.

3 Temmuz 2017’de yürürlüğe giren listede 20.09 numaralı fasılın (üzüm şırası dahil) meyva suları ve sebze sularını kapsadığı görülebiliyor. Yüzde 10 olarak belirtilen rakam hali hazırda bu fasılda uygulanan vergi miktarını gösteriyor. Bu oranın hemen yanında yer alan Asgari Maktu Vergi Tutarı’nda ise herhangi bir değişikliğin olmadığı fark edilebiliyor.

Teyit.org'un haberine göre, aynı tarihli belgede yer alan 22.02 numaralı fasılda ise mineralli su ve gazlı sular dahil ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeler katılmış alkolsüz içecekler kastediliyor. Yine bu satırın sonunda hali hazırda uygulanan vergi oranı yer alıyor ve herhangi bir fiyat artışının olmadığı görülebiliyor.

Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan 2018 Türk Gümrük Tarife Cetveli’nin 22. fasılında içecek kalemleri düzenleniyor. Buna göre listeye bakıldığında içme suyunun 22.01 numaralı fasılda düzenlendiği fark edilebiliyor.

.

22.01 numaralı fasılda ilave şeker veya diğer tatlandırıcı maddeler kullanılmamış veya lezzetlendirilmemiş içecekler kast ediliyor. İçme suyu ise 2201.90.00.00.11 olarak açıkça belirtiliyor.

Meyve suyu (nektar), limonata, mineral ve gazlı su, sade gazoz gibi içeceklerin özel tüketim vergisi kapsamına alınmasını öngören değişiklik ise Kasım 2017’deki TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmiş ve böylece bu ürünlere yüzde 10 ÖTV uygulanmaya başlamıştı.

BİNGÖL: ÖTV UYGULANMIYOR

İçme suyuna ÖTV uygulanmaya başladığı iddiasının sosyal medyada yayılmasından sonra vergi uzmanı Dr. Ozan Bingöl paylaştığı bir tweetinde söz konusu iddianın doğru olmadığını ifade etti.

.

Ayrıca konu hakkında teyit.org’a da konuşan Bingöl, iddianın doğru olmadığını söz konusu listede yer alan 22.02 ve 20.09 numaralı ürünlerin meyve suları ve gazlı içecekleri ifade ettiğini belirtti.

3 Temmuz’da yürürlüğe giren yeni listeyle alkollü içeceklerde uygulanan ÖTV miktarı yüzde 15.5 arttı. Bakanlık Şubat ayında da alkollü içeceklerdeki ÖTV miktarını yüzde 7 arttırmıştı. Bunlara ek olarak Haziran ayının sonunda Resmi Gazete’de yayınlanan değişiklikle birlikte sigara başına 0.2429 TL olan asgari maktu vergi oranı 0.28 TL’ye, 0.3246 TL olan paket başına maktu vergi 0.42 TL’ye çıkartılmıştı. (Kaynak)