'İdam cezası gibi ilkel bir uygulama'

12 Eylül döneminde vatandaşlıktan çıkarılan sanatçı Şanar Yurdatapan, "Bu ilkel sistemi yeniden getirmek Türkiye için bir yüz karasıdır” dedi.

Abone ol

ANKARA - OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname ile bir 12 Eylül düzenlemesi daha geri döndü. Hakkında soruşturma veya kovuşturma bulunan bir kişi resmi çağrı yapıldıktan sonra 3 ay içinde yurda dönmezse vatandaşlıktan çıkartılacak.

12 Eylül döneminde benzer bir düzenlemeyle vatandaşlıktan çıkarıldıktan 12 yıl sonra kararın kaldırılmasıyla Türkiye'ye dönen sanatçı Şanar Yurdatapan, yeniden getirilen düzenlemeyi Gazete Duvar'a değerlendirdi.

'İDAM GİBİ GERİ BİR UYGULAMA'

Darbe girişimden yararlanarak ilan edilen OHAL ve ardından çıkartılan kararnamelerle devlet yapısının değiştirildiğini anlatan Yurdatapan, "Bu onların arasında hafif kalıyor” dedi.

Vatandaşlıktan çıkarılma konusunu başına gelince incelediğini anlatan Yurdatapan şunları söyledi: “Vatandaşlık doğumla gelen bir hak. Bu öyle bir hak ki hiçbir şekilde geri alınamaması gerekir. İnsanlar bazı suçlar işlemişse onlar için cezalar olabilir ama yurttaşlıktan atmak demek tamamen vatansız bırakmak demek. Vatansız kaldığınızda ne seyahat özgürlüğünüz kalıyor ne çalışma hakkı. Her şeyi elinizden almış oluyorlar. Başka bir ülkenin vatandaşlığına geçmek dışında şansınız yok, o da kabul edilirseniz. Böyle bir şeyin daha demokratik, ileri ülkelerde adı bile anılmıyor. Geçmişte kalmış, geri bir uygulama. Aynen idam cezası gibi.”

'İLKEL SİSTEMİ GETİRMEK YÜZKARASI'

Son yaşanan gelişmeleri değerlendirince vatandaşlıktan çıkarma kararının şaşırtıcı olmadığını söyleyen Yurdatapan, “Bu zırvalıklar uzun sürmez” diyerek şöyle devam etti:

“Kağıt üzerinde Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı da yazsa Alman yurttaşı da yazsa ben Türk'üm. Bu ülkede doğdum. Bu kültürle geliştim. 40 yaşından sonra ben Alman olamam. İstesem de olamam. Kağıt üzerinde bir şey değişmiyor. İnsan aynı insan. Bütün bunlar gözdağı vermek, insanları susturmak, korkutmak için yapılanlardan bir tanesi. Bu ilkel sistemi Türkiye için yeniden getirmek, uygulamaya koymak yüzkarasıdır.”