İddia: ABD, Gazze'de İHA'larla rehine arıyor

İsrail basını, ABD'nin Gazze'de rehin tutulan kişilerin bulunabilmesi için insansız hava araçlarından yararlandığını iddia etti.

Abone ol

DUVAR - ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bugün Hamas ile çatışmaların başladığı 7 Ekim'den bu yana İsrail'e üçüncü ziyaretini yaparken, İsrail basını, ABD'nin Gazze'deki rehinelerin yerlerini belirlemek için insansız hava araçları (İHA) uçurduğunu aktardı.

AA'nın İsrail devlet televizyonu KAN'dan aktardığına göre, ABD, Gazze Şeridi'ndeki İsrailli rehinelerden en az 10'unun ABD çifte vatandaşı olduğunu belirtiyor. ABD, Filistinli gruplar tarafından tutulan İsrailli rehinelerin yerlerini belirlemek için Gazze Şeridi üzerinde İHA'lar uçuruyor. Haberde bu konuda daha fazla bilgi verilmedi.

'ABD, GAZZE'DE MQ-9 REAPER İHA'LARI UÇURDU'

İsrail'in Kanal 12 televizyonunun haberinde de ABD ordusunun, kaçırılan İsraillilerin durumu ve konumu hakkında istihbarat bilgisi toplama çabaları kapsamında Gazze semalarında gelişmiş MQ-9 Reaper İHA'ları uçurduğu kaydedildi.

Kanal 12'nin haberinde, ABD basınına dayandırılarak, silahlı olmayan ve İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yürüttüğü savaşın bir parçası olmayan insansız hava araçlarının istihbarat faaliyeti kapsamına girdiği ileri sürüldü.

The New York Times'ın en az altı ABD İHA'sının bir haftayı aşkın süredir Gazze Şeridi'nin güneyinde görev yaptığını kaydettiği aktarılan haberde, İsrail'in istihbarat amacıyla Gazze Şeridi semalarında sık sık askeri İHA'lar uçurduğu ancak ABD'nin böyle bir şeyi ilk kez yaptığı belirtildi. ABD'den konuya ilişkin henüz açıklama yapılmadı.

TAYLANDLI SİYASETÇİ HAMAS'LA GÖRÜŞTÜ

Öte yanan, Gazze'de rehin tutulan 23 Tayland vatandaşının serbest bırakılması için girişimde bulunan siyasetçi Areepen Uttarasin, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Hamas yetkilileri ile 26 Ekim'de İran'ın başkenti Tahran'da bir araya geldiğini bildirdi.

Görüşmenin yaklaşık 2 saat sürdüğünü aktaran Taylandlı siyasetçi, Taylandlı rehinelerin güvende olduğunu ve kendilerine iyi bakıldığını söyledi. Hangi Hamas yetkilileri ile görüştüğü hakkında detay vermeyen Uttarasin, "Onlara müzakere için değil, onların (rehinelerin) serbest bırakılması için orada olduğumu söyledim" diye konuştu. 

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği 'Aksa Tufanı' saldırısı sırasında rehin aldığı 240'ın üzerinde kişinin arasında en az 23 Tayland vatandaşı da bulunuyor. İsrail'de başta tarım sektöründe olmak üzere yaklaşık 30 bin Taylandlı işçinin çalıştığı tahmin ediliyor. (DIŞ HABERLER)