İddia: ABD Rakka'da PYD'nin projesini desteklemeyecek

Amerikalı bir yetkili, 'PYD'nin siyasi projesini Rakka'ya genişletmesine destek vermeyeceklerini' söyledi. Kentin IŞİD'den temizlenmesi sonrası Reuters'a konuşan yetkili, "Ayrılıkçı bir oluşumu desteklemeyeceğiz, bu kesin" dedi.

Abone ol

DUVAR - IŞİD'in Suriye'deki başkenti sayılan Rakka'dan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından temizlenmesi sonrası kentin geleceği tartışılıyor. Reuters ajansı, SDG'nin IŞİD sonrası Rakka'da yönetime Arapları da dahil etmek için yoğun çaba harcadığını aktaran bir analiz yayımladı. Ajansa konuşan Amerikalı bir yetkili ise nüfusunun çoğunluğu Arap olan Rakka'ya PYD yönetiminin yayılmasını desteklemeyeceklerini söyledi.

MÜFREDAT ŞARTI

Amerikan yönetimi, Rakka'ya insani yardım gönderileceğini ve altyapının yenilenmesinin destekleneceğini açıklayıp kente bir diplomat ekibi göndermişti. Reuters'a konuşan Amerikalı yetkili ise 'PYD'nin ülkenin bu bölgesine siyasi bir yayılma projesine destek kanalize edilmeyeceğini' söyledi. ABD'nin Rakka'da 'PYD'nin otonom bir yönetim projesini' desteklemeyeceğini belirten yetkili, "Ayrılıkçı bir oluşumu desteklemeyeceğiz, bu kesin" diye konuştu. Yetkili, sözgelimi Rakka'daki okullara yardım vermeleri için yepyeni bir müfredat yerine Suriye devletinin müfredatının işlenmesi şartından söz etti.

'SDG ARAPLARLA ÇALIŞIYOR'

Reuters analizinde Kürtlerin Rakka'da IŞİD sonrası sivil yönetime Arapları dahil etmeye çalıştığını belirtip, "Kürtlerin ağırlığını oluşturduğu ve Rakka'da IŞİD'i nihayet yok eden Suriye Demokratik Güçleri, kentin Arap çoğunluğu ile etnik gerilimden kaçınmak ve kritik önemdeki Amerikan yardımını garanti etmek için karmaşık bir barış tesis etmek zorunda" yorumunu yaptı. Ajans, "Rakka'nın etnik ve aşiret kaynaklı hassasiyetlerinin farkında olan SDG, Arapları IŞİD sonrası yerel yönetim ve asayiş planlarının merkezine koyuyor" ifadelerini kullandı.

'ŞAM DA İSTİYOR'

Reuters, Rakka'nın uzun vadedeki siyasi kaderinin Suriye savaşının nasıl sonlanacağına bağlı olduğunu belirtti; "Nihayetinde Suriye devleti Fırat Nehri üzerindeki bu kentte kontrolü yeniden almak istiyor. Bu da, Rakka'nın Şam'la yeni bir ihtilaf alanı veya muhtemel Kürt otomonisi üzerine müzakerelerde bir pazarlık unsuru olabileceği anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

'YPG ÜYELERİ İLK GÜNDEN ÇEKİLDİ'

Öte yandan, ajansa konuşan Kürt liderler de Rakka'daki hassasiyetlerin farkında olduklarını söyledi. Kentte güvenlik için kalacak SDG üyelerinin yerel gönüllüler olacağı belirtilirken, SDG'nin saha komutanları ve tanıklar da YPG'nin dün IŞİD'in temizlenmesi sonrası hızla çekilmeye başladığını, mevzilerini Arap unsurlara devrettiğini anlattı. (Dış Haberler)