İddia: Bingöl’deki orman kesiminde ihaleyi muhtar ve korucular aldı
Bingöl’de 35 hektarlık ormanlık alanın kesimi sürerken ihalenin köy muhtarı ve korucu arkadaşlarına verildiği iddia edildi.
Ardıl Batmaz
BİNGÖL – Karacehennem ormanlarında 6 Ekim’de başlayan 35 hektarlık ormanlık alanın kesiminde 8’inci güne girildi. Köylüler, dernekler ve siyasiler alanın ‘güvenlik’ gerekçesiyle kesildiğini söylerken, Orman İşletme Müdürü İbrahim Börü “gençleştirme ve canlandırma çalışması” yapıldığını savundu.
Köylüler, ağaç kesim ihalesinin Gökçeli Köyü (Talvari) Muhtarı Tayyip Bulak ve korucu arkadaşlarına verildiğini öne sürdü.
KÖYLÜLERİN KESİM ALANINA GEÇMESİNE İZİN VERİLMEDİ
6 Ekim sabahı bölgeye gelen Bingöl Orman İşletme Müdürlüğü araçları, askeri araçlar ve hızar sesleriyle güne başlayan Kızılağaç, Meşeli ve Çatak köylüleri, kesim yapılan bölgeye yürümek istedi ancak bölgede bulunan güvenlik güçleri tarafından geçişlerine izin verilmedi. Askeri yetkililerle görüşme yapan köylüler, ağaç kesimine karşı olduklarını, kesimin durdurulması gerektiğini ve alana girişlere izin verilmesi gerektiğini iletti. Askerlerle yapılan görüşmede yer alan Kızılağaç köylülerinden Mehmet Kül, “Askerler bize ormanlık alanın güvenlik gerekçesiyle kesildiğini, bu kesimin yapılmasının zorunlu olduğunu, ormanlık alana geçişlere izin vermeyeceklerini, bölgede bulunma amaçlarının sadece güvenliği sağlamak olduğunu söyledi. Kesim çalışmasının yapıldığı alana geçmemiz durumunda müteahhit firmanın özel hareket timleri ile sorun yaşayabileceğimizi söyledi” dedi.
KAMYONLARLA ODUN TAŞINIYOR
“Biz Türkiye’nin neresinde olursa olsun ormanların kesimine karşıyız” diyen Kızılağaç Köyü Muhtarı Selahattin Bor ise Orman Bölge Müdürü ile yaptıkları başka bir görüşmeyi aktardı: “7 kişilik heyetle birlikte Orman Bölge Müdürü İbrahim Bey’le görüştük. İbrahim Bey bize kesimden önce çekilen bir video izletti. Ormanlık alanda tahripler meydana geldiği, buralarda gençleştirme ve canlandırma çalışması yapılacağını söyledi. Heyetimiz bu çalışmayı olumlu bulduğunu söyledi ancak sonrasında bölgeden kamyonlarla odun taşındığını gördük. Bu konuda çok ciddi bir bilgi kirliliği var. Tam olarak ne olup bittiğini bilmiyoruz” diye konuştu. Kesilen ağaçların kamyonlarla bölgeden taşındığına dair görüntülerin kaygı verici olduğunu söyleyen Bingöl Çevre Derneği (BİNÇEVDER) Başkanı Cuma Karaaslan, “Şu anda orada ağaçlar kesilip kesilip kamyonlarla götürülüyor. Denetimi de yapılamıyor. ‘Ormanın gençleştirilmesi’ diye bir şey bahane ediliyor. Gençleştirme de ormansızlaştırma da bu bölge için kastidir. Burası ekosistemin en doğal halidir ve dolayısıyla doğal ortamlarda gençleştirme olmaz. Planlanmış ormanlarda gençleştirme olur. Zaten meşe ağacı gençleştirmeye ihtiyacı olan bir ağaç da değil” ifadelerini kullandı.
İDDİA: İHALE MUHTARA GİTTİ
Ağaç kesim ihalesinin Gökçeli Köyü (Talvari) Muhtarı Tayyip Bulak ve korucu arkadaşlarına verildiği iddia edildi. Ancak ihale satış sonucu bilgi cetvelinde 12367 ‘Yapraklı Dikili Ağaç’ alıcısının, 76 bin 803 lira karşılığında Fehmi Kavalar olduğu gözüküyor. Köylülerden Metin Çelikbilek, askerlerle köylüler arasında 6 Ekim’de yapılan görüşmeyi hatırlatarak Tayyip Bulak’ın da bu görüşmeye geldiğini ve ‘bu işin müteahhidi benim’ dediğini ileri sürdü. Görüşmede yer alan Kızılağaç Köyü Muhtarı Selahattin Bor da konuya dair şunları söyledi: “Tayyip Bulak’ı askerlerle yapılan toplantıya ben çağırdım. İlk başta gelmek istemedi, ‘sıkıntılar yaşanır’ dedi. Israr ettik, kendisini ifade etmesini istedik ve geldi. ‘İsterseniz ihaleyi size devrederim. Köylü, toplum ne diyorsa ben toplumdan yanayım, özür diliyorum. Kesime başlama günü size bilgi vermem gerekirdi ama habersiz geldim’ dedi.” Askerlerle görüşenler arasında yer alan Kızılağaç Köyü’nden Mehmet Kül de açıklamaları doğrulayarak, Yiğitler Hudut Karakolu komutanının ve diğer askerlerin de o toplantıda olduğunu, Tayyip Bulak’ın sözlerine şahit olduklarını belirtti. HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir ise ihaledeki ismin göstermelik olduğunu öne sürerek, “İhaleyi Tayyip Bulak ve korucu arkadaşlarının aldığı bilgisi var” ifadelerini kullandı. İddialar üzerine aradığımız Bingöl Orman İşletme Müdürü İbrahim Börü ise telefonlarımıza cevap vermedi.
VALİLİK ‘KÖYLÜLERLE GÖRÜŞÜLDÜ’ DEDİ AMA…
Bingöl Valiliği’nden yapılan açıklamada, ‘Bingöl Karacehennem Ormanında Ağaç Kıyımı’ ve ‘Bingöl’de Orman Katliamı’ gibi başlıklar ile yapılan haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Bölgede bulunan meşe ağaçlarının kesim çağına geldiği, sağlıklı fertler elde etmek, ormanların gençleştirilmesini ve devamlılığını sağlamak için rutin çalışmalar kapsamında kesim işlemlerinin yapıldığının belirtildiği açıklamada, “Kurumaya yüz tutmuş orman alanının iyileştirilmesinin amaçlandığı” kaydedildi. Açıklamada ayrıca yapılan çalışmalara bölge köylüleriyle görüşülerek başlanıldığı aktarıldı. Bingöl Karlıova Kızılağaç Aynık Köyleri Derneği (AYKI-DER) Başkanı Fatih Bor, Bingöl Valiliği’nin açıklamasına karşın 16 Eylül’de Bingöl Orman İşletme Müdürlüğüne gönderilen ve köylülerin “kesime karşı olduklarına” dair imza attıkları dilekçeyi paylaştı. Bor, “Alana neden kimsenin alınmadığını, Fehim Kavalar yerine neden köylünün karşısına Tayyip Bulak’ın çıkarıldığını, kamu görevlilerinin açıklamalarında neden çelişki olduğunu, vatandaşların orman kesimine karşı olmasına rağmen kesime neden alelacele başlandığına dair sorularımıza yanıt arıyor, yetkili kurumlardan bu orman kesiminin bir an önce durdurulmasını talep ediyoruz” dedi.