İddia: Finlandiya ve İsveç 13 Mayıs'ta NATO'ya üyelik başvurusu yapacak

Baltık ülkelerinin NATO'ya olası üyeliği tartışmaları sürerken İskandinav basınında çıkan haberlerde, İsveç ve Finlandiya hükümetlerinin 13 Mayıs'ta NATO'ya üyelik başvurusu yapacağı iddia edildi.

Abone ol

DUVAR - NATO üyesi olmayan Finlandiya ve İsveç'in birliğe dahil edilme olasılığıyla ilgili tartışmalar sürüyor. NATO'nun Finlandiya ordusuna bağlı donanmaya eğitim vermek için ülke kıyılarına savaş gemilerini göndermesi de bölgede gerilimi tırmandırdı. 

Üç NATO savaş gemisi dün Finlandiya'nın güneybatısındaki Turku limanına yanaştı. Finlandiyalı askeri yetkililerden yapılan açıklamada, Letonyalı mayın gemisi LVNS Virsaitis, Estonyalı ENS Sakala, Hollandalı HNLMS Schiedam'in eğitim kapsamındaki gemiler olduğu belirtildi. 28 Nisan'da iki günlük bir tatbikat yapılacağı belirtilen açıklamada, Finlandiya gemilerinin devam eden diğer NATO tatbikatları kapsamında faaliyetlerini sürdürmeye devam edeceği de aktarıldı. 

16 MAYIS'TA RESMİ ZİYARETTE AÇIKLANABİLİR

The Guardian'ın İskandinav basınından aktardığına göre, İsveç ve Finlandiya, NATO'ya mayıs ayında üyelik başvurusu yapacak. Finlandiya gazetesi Iltalehti, iki ülkenin birliğe katılmak için eş zamanlı başvuru yapacağını yazarken İsveç gazetesi Expressen, hükümet kaynaklarının başvuru yapılacağı iddialarını doğruladığını belirtti. 

Expressen, Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö'nün Stockholm'e 16 Mayıs'ta yapacağı resmi ziyaretle eş zamanlı başvurunun gerçekleşeceği iddiasına yer verdi. 

BASIN TOPLANTISINDA AÇIKLAMIŞTI

Rusya ile yaklaşık bin 300 kilometrelik (810 mil) kara sınırını paylaşan Finlandiya'nın Başbakanı ise hükümetinin NATO'ya katılmaya istekli olduğunu duyurmuştu. Başbakan Sanna Marin, 13 Nisan'da yaptığı açıklamada, birkaç hafta içinde NATO'ya katılıp katılmama konusunda kararlarını açıklayacağını duyurmuştu.

İsveçli mevkidaşı Magdalena Andersson da Marin'le düzenlediği ortak basın toplantısında İsveç'in "Rusya'dan gelecek her türlü hamleye hazırlıklı olacağı" mesajı vermişti.

Kremlin'den yapılan açıklamada ise, iki ülkenin NATO'ya katılması halinde Baltık'ta nükleer silah dahil askeri dengeyi yeniden kuracak adımlar atılabileceği belirtilmişti. (DIŞ HABERLER)