İddia: Güney Afrika'da madende mahsur kalan işçiler yaşamak için yamyamlığa başvuruyor

Stilfontein kentindeki Buffelsfontein madeninde mahsur kalan, yiyecek ve su kaynakları kesilen işçilerin hayatta kalabilmek için ölen meslektaşlarının cesetlerini yemeye zorlandığı ileri sürüldü.

Abone ol

DUVAR - Güney Afrika'nın Stilfontein kentindeki Buffelsfontein madeninde mahsur kalan kaçak işçilerin yamyamlığa başvurduğu ileri sürüldü. 29 Aralık'ta altı kaçak madenci Stilfontein'daki 10 numaralı şafttan yüzeye çıkmıştı. Çıkan işçiler madende yamyamlığa başvurulduğu iddialarını reddetti. 

YİYECEK VE SU KAYNAKLARI KESİLDİ

Yetkililer, Stilfontein'daki Buffelsfontein madeninde yasadışı çalışan madencileri dışarı çıkarmak ve tutuklamak için yiyecek ve su kaynaklarını kesti.

Euronews'un aktardığına göre, insan hakları grubu Mining Affected Communities United in Action (Macua) tarafından Anayasa Mahkemesi'ne sunulan bir başvuruda, kaçak madencilerin hayatta kalabilmek için ölen meslektaşlarının cesetlerini yemeye zorlanarak yamyamlığa başvurduğu ileri sürüldü.

Başvuruda, şu ifadelere yer verildi: 

"Yeraltında mahsur kalanlardan gelen son haberler, durumun daha da kötüleştiğini ve mahsur kalan madencilerin bazılarının, işkence çekerek yüzeye çıkmaya çalışıp sonunda düşüp öldüğünü gösteriyor. Diğerleri açlıktan ölmemek için bu insanların etlerini tüketmeye başvuruyor."

Güney Afrika merkezli Times Live gazetesinin haberine göre Macua, yetkililerin madencileri kurtarmayı reddetmesinin yasalara aykırı olduğunu savunuyor. Hak grubu, "yüzlerce madencinin" mahsur kaldığını ve "ölüm ve açlıkla" karşı karşıya olduğunu dile getirdi.

Hükümet ise madeni işgal eden yasadışı madencilerin bunu gönüllü olarak yaptıkları konusunda ısrar ediyor. Krizle başa çıkmak için kurulan ortak operasyon ekibi (NatJoints), "Madencilerin polisin eylemleri nedeniyle mahsur kaldığı fikri yanıltıcıdır, açıklamasında bulundu:

“Polis bölgeyi güvence altına almak ve daha fazla yasadışı faaliyeti önlemek için önlemler uyguladı, ancak madencilerin güvenli bir şekilde yüzeye çıkmalarına ve yasal süreçlerle karşılaşmalarına olanak sağlamak için belirlenmiş çıkış noktaları oluşturuldu. Madenciler, yüzeye çıkanların da gösterdiği gibi bağımsız olarak çıkış yapma araçlarına sahipler."

'BİZ ASLA BÖYLE BİR ŞEY YAPMADIK'

Hükümetin söylemleriyle paralel olarak, 29 Aralık'ta altı kaçak madenci Stilfontein'daki 10 numaralı şafttan yüzeye çıkmıştı. Çıkan işçiler madende yamyamlığa başvurulduğu iddialarını reddetmişti. Central News'a göre madencilerden biri, "Biz asla böyle şeylere başvurmadık" dedi: "Sadece orada sahip olduğumuz az miktardaki şeyle hayatta kalmaya çalışıyorduk."

Mozambikli oldukları açıklanan altı madenci, kolluk kuvvetlerinin devam eden operasyonları sırasında madenlerde mahsur kalan veya saklanan daha büyük bir grubun parçası.

Öte yandan 28 Aralık'ta yeraltındaki madenciler, hükümete bir mektup yazmış ve yiyecek sıkıntısı nedeniyle çoğunun yamyamlığa yöneldiğini söylemişti. Mektupta yetkililere kendilerine yiyecek göndermeleri için çağrıda bulunmuşlardı. 

(ALINTI)