İddia: Haniye suikastının ardından ABD'li bir heyet gizlice İran'a gitti

Kuveyt'te yayına yapan El Ceride gazetesinin iddiasına göre, Hamas lideri Haniye'nin Tahran'da öldürülmesi üzerine ABD'li bir heyet Türkiye üzerinden İran'a giderek temaslarda bulundu.

Abone ol

DUVAR - Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin 31 Temmuz Çarşamba günü gece saatlerinde İran'ın başkenti Tahran'da uğradığı suikast sonucu ölümünün ardından konuyla ilgili yeni iddialar gündeme gelmeye devam ediyor. Kuveyt basınına yansıyan bir haberde, Haniye suikastından bir gün sonra bir ABD heyetinin gizlice Ankara üzerinden İran'a giderek İranlı yetkililer ile bir görüşme gerçekleştirdiği iddia edildi.

Rûdaw haber sitesinin haberine göre, iddiayı Kuveyt'te yayın yapan El Ceride gazetesi gündeme getirdi. El Ceride'nin iddiasına göre, ABD'li yetkililer gizlice Ankara'dan İran'a giderek, ''İsrail'e saldırıp (Başbakan Benjamin) Netanyahu'nun oyununa gelmeyin'' dedi. Buna göre, heyet İranlı yetkililere İsrail'e saldırmaları durumunda İsrail'i savunacaklarını, ancak büyük bir savaş istemediklerini belirtti.

'PERŞEMBE GÜNÜ TÜRKİYE'DEN İRAN'A GİTTİLER'

Yapıldığı iddia edilen görüşmede ABD olarak İsmail Haniye suikastından haberlerinin olmadığını ifade eden yetkililer, Netanyahu'nun kontrolden çıktığını söyledi. Haberde söz konusu yolculuk ve ziyaretin detayları da paylaşıldı. Buna göre, bir ABD heyeti perşembe özel uçakla gizlice Türkiye'den havalanıp İran'a gitti. Uçak Tahran yakınındaki Karan'a indi ve orada İran istihbarat ve dışişleri ekibiyle 2 saatlik kritik bir görüşme yaptı.

Görüşmede ABD'li yetkililer, "Netanyahu büyük bir bölgesel savaş istiyor. İran'ı yıkmak istiyor. Netanyahu'nun oyununa gelmeyin" diye uyarıda bulundu. ABD olarak İsmail Haniye suikastından haberlerinin olmadığını ifade eden yetkililer, Netanyahu'nun kontrolden çıktığını söyledi.

'İRAN'DAKİ MOSSAD AJANLARININ LİSTESİ VERİLDİ'

Görüşmede ABD heyeti "Haniye suikastından haberimiz yoktu" dedikten sonra iyi niyet göstergesi olarak İran'daki bazı Mossad ajanlarının listesini İran'a verdi. Heyet İran'a "Prestij için bir saldırı yapmanızı anlıyoruz. Ama büyütmeyin. Hemen bir nükleer anlaşma yaparsak, Netanyahu'ya en büyük darbeyi vurursunuz" dedi. Burada, ABD'nin eski başkanı ve Cumhuriyetçi Parti'nin 5 Kasım'daki seçimlerde başkan adayı olan Donald Trump'ın İran'a karşı daha sert olduğu hatırlatıldı ve Demokrat Partili mevcut Başka Joe Biden yönetimiyle hemen bir anlaşma yapılırsa, Trump'a hareket alanı kalmayacağı söylendi.

El Ceride'nin haberinde paylaşılan ayrıntılara göre, Biden'ın İran ile savaşmak istemediği, Netanyahu'dan hiç memnun olmadığı ve İran'ın saldırması durumunda İsrail'i savunacaklarını ancak büyük savaş istemedikleri ABD'liler tarafından İran heyetine iletildi.

(ALINTI)