İddia: İsrail, 2'nci safhada Philadelphi'den çekileceğini arabuluculara bildirdi

Netanyahu, Gazze Şeridi ve Mısır arasındaki Philadelphi Koridoru'ndan çekilmeyeceklerini söylese de İsrail basınına göre İsrailli müzakereciler arabulucu ülke Katar'a farklı bir bildirimde bulundu.

Abone ol

DUVAR - İsrail'in Ekim 2023'te Gazze Şeridi'ne başlattığı saldırılar ve Hamas ile İsrail arasında Mısır, Katar ve ABD'nin arabuluculuğunda ateşkes ve rehine takası anlaşmasına varma çabaları sürerken, Gazze'de çocuk felcine karşı başlatılan aşılama çalışmaları da devam ediyor. Filistin Sağlık Bakanı Macid Ebu Ramadan, konuya ilişkin dün yazılı bir açıklama yaparak aşılama kampanyasının devam ettiği Gazze Şeridi'ne 350 bin dozdan oluşan yeni bir çocuk felci aşısı partisinin ulaştığını duyurdu.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Bakan Ebu Ramadan, açıklamasında, Gazze Şeridi'ne dün akşam ilave 350 bin doz çocuk felci aşısının geldiği ve Sağlık Bakanlığı'nın Deyr El Belah'taki soğuk hava depolarında muhafaza altına alındığı bilgisini verdi. Söz konusu çalışmaların Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ile koordineli olarak yürütüldüğünü aktaran Bakan Ebu Ramadan, bu aşılarla birlikte Gazze Şeridi'ne gelen doz sayısının yaklaşık 1 milyon 600 bin doza ulaştığını ve bunun da 1 günlükten 10 yaşına kadar tüm çocukların iki doz çocuk felci aşısıyla aşılanması için yeterli olduğunu kaydetti.

MUHALEFETTEN NETANYAHU'YA 'PHILADELPHI KORİDORU' ELEŞTİRİSİ

İsrail ve Hamas arasındaki dolaylı ateşkes ve rehine takası görüşmelerinde önemli bir pürüz olmaya devam eden İsrail'in Mısır ve Gazze Şeridi arasındaki Philadelphi Koridoru'nda asker bulundurmaya devam etme ısrarına İsrailli muhaliflerden eleştiri geldi. 

Muhalefetteki Ulusal Birlik Partisi lideri Benny Gantz, Başbakan Benjamin Netanyahu'nun Philadelphi Koridoru'yla ilgili iddialarını eleştirdi. İsrail medyasına göre Gantz, eski savaş kabinesi üyesi Gadi Eisenkot ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, Netanyahu'nun öne sürdüğü gerekçelerin bazılarını oldukça mantıksız gördüğünü dile getirdi. Gantz, konuya ilişkin açıklamasında, "Netanyahu gerçekleri konuşmadı, kaçırılanları (Hamas'ın Gazze'de tuttuğu İsrailli rehineler) canlı olarak geri getirmeyeceği gibi ülkenin kuzeyinde yerinden edilenleri de evlerine göndermeyecek" ifadelerini kullandı.

Netanyahu'nun İran'ın nükleer silah elde etmesinin önüne de geçemeyeceğini savunan Gantz, 7 Ekim'den sonra kurulan Savaş Kabinesi'ndeki tanıklık ettiklerini şöyle anlattı: "Netanyahu, kaçırılanların salıverilmesi anlaşması için ilerleme olanağını sistematik olarak kısıtladı. Kendisinden Gazze Şeridi'nin Han Yunus ve Refah kentlerine askeri baskıyı genişletmesini istediğimizde panikledi ve operasyonu durdurdu. Bu sürpriz olmadı tabii... Netanyahu siyasette kalmakla meşgul ve ABD'yle olan stratejik ilişkilere zarar veriyor."

GANTZ: İSTEDİĞİMİZ AN PHILADELPHI'YE GERİ DÖNEBİLİRİZ

"Philadelphi Koridoru İsrail varlığına karşı bir tehdit teşkil etmiyor, istediğimiz anda oradan çekilerek dönebiliriz. Philadelphi Koridoru'nun kontrolü kaçakçılığa karşı önem arz ediyor" diyen Gantz, oradaki gözetleme kulelerinde asker bulundurmakla yetinmenin tünelleri kapatmayacağı gibi o askerlerin de 'atış alanındaki ördekler gibi avlanacağını' söyledi.

İsrail güvenlik teşkilatının Gazze'deki tünelleri kapatma planı yaptığı ve 'gerçek çözümün' bu olduğunu dile getiren Gantz, Netanyahu'nun ise bu planı uygulamadığı ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Es Sisi ile de görüşmediğine dikkati çekti. Başbakan Netanyahu'nun birkaç ay önce Gazze'nin Refah bölgesinde Hamas'ı yok ederek zafer elde edeceklerini iddia ettiğini hatırlatan Gantz, meselenin Philadelphi Koridoru'yla ilgili olmadığı, stratejik kararlar almamakla ilgili olduğunu ifade etti.

EISENKNOT: İSRAİL KURULDUĞU GÜNDEN BERİ EN KÖTÜ GÜNLERİNİ YAŞIYOR

Eski savaş kabinesi üyesi Eisenkot da Netanyahu'nun Gazze-Mısır arasındaki sınır hattıyla ilgili iddialarını eleştirerek, "İsrail'in stratejik konumu, Philadelphi Koridoru'yla ne artar ne de azalır" dedi. Netanyahu'nun liderliğindeki mevcut hükümetin döneminde İran tehdidinin unutulduğunu savunan Eisenkot, "İsrail, kurulduğu günden beri en kötü günlerini yaşıyor. Savaş için belirlediğimiz hedeflerin hiçbirini elde etmiş değiliz" diye konuştu.

Öte yandan, Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada, Gantz'ın eleştirilerine yanıt verilerek, "İsrail, Gantz ve partisinin hükümetten istifa ettiği günden beri Hamas'ın genelkurmay başkanından kurtulmuştur" denildi. Netanyahu, 'Philadelphi'de herhangi bir engel bulunmadığı için Gazze'nin İsrail için büyük bir tehdit haline geldiğini' söylemişti.

ABD: İSRAİL, KORİDORDAN KISMEN ÇEKİLMEYİ KABUL ETTİ

Philadelphi tartışmalarına ilişkin ABD'den de açıklama geldi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, İsrail'in desteklediği en son anlaşma teklifinin İsrail askerlerinin koridor boyunca yerleşimin yoğun olduğu bölgelerden çekilmesini de içerdiğini söyledi. Kirby, şöyle konuştu: "Anlaşmanın kendisi, üzerinde çalışmaya başladığımız farkları kapatan teklif de dahil olmak üzere, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin birinci aşamada yerleşimin yoğun olduğu tüm bölgelerden çekilmesini içeriyor; buna koridor boyunca ve koridora bitişik alanlar da dahil.... Bu, İsrail'in kabul ettiği teklif."

The Times of Israel haber sitesinin aktardığına göre, Kirby, bunun ABD'nin olası bir ateşkes anlaşmasının altı haftalık ilk safhasında Philadelphi Koridoru'nun yoğun yerleşim bulunmayan bölgelerinde İsrail'in askeri varlığını sürdürmesini desteklediği anlamına gelip gelmediği konusunda yorumda bulunmayı reddetti. Sunulan anlaşma teklifinin ikinci safhası ise İsrail güçlerinin Gazze'den tamamen çekilmesini öngörüyor. 

İsrail Başbakanı Başbakanı Netanyahu'nun İsrail askerlerinin Philadelphi Koridoru'nda kalmayı sürdüreceği yönündeki açıklamalarına da atıfta bulunan Kirby, İsrail'in 'koridor boyunca güvenliğe ihtiyaç duyacağını' vurguladığını belirterek, "Başbakanın haftasonu söyledikleriyle ilgili tartışmaya girmeyeceğim" ifadelerini kullandı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller da dün düzenlediği günlük basın brifinginde, ABD'nin 'Gazze'de devam eden İsrail varlığı olasılığı hakkında inandıklarını, buna karşı olduklarını açık bir şekilde ifade ettiğini' söyledi. Kirby'nin İsrail'in Philadelphi Koridoru boyunca yerleşimin yoğun olduğu bölgelerden çekilmeyi kabul ettiği yönündeki açıklamasını teyit eden Miller, "Tarafların anlaşmanın yükümlülüklerini nasıl yerine getireceklerini nihayet erdirmek için daha fazla müzakereyi gerektiren bir dizi detay var" diye konuştu.

İSRAİL BASINI: MÜZAKERECİLER ÇEKİLMEYİ KABUL ETTİ 

The Times of Israel, konuya ilişkin bir başka haberinde ise Netanyahu'nun açıklamalarına rağmen, İsrailli müzakerecilerin anlaşmanın ikinci safhasında Philadelphi'den çekileceğini arabuluculara ilettiğini yazdı. İsrail kamu yayıncısı Kan'a göre de İsrailli müzakereciler, olası bir rehine takası ve ateşkes anlaşmasının ikinci safhasında İsrail güçlerinin Philadelphi Koridoru'ndan tamamen çekilmesini desteklediklerini söyledi. 

Haaretz gazetesinin de gündeme getirdiği bu iddiayı The Times of Israel'e konuşan Arap bir diplomat da doğruladı. Buna göre, Netanyahu'nun konuya ilişkin basın toplantısından saatler önce, dış istihbarat Mossad Başkanı David Barnea, İsrail'in tutumu konusunda Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman bin Casim'i bilgilendirmek üzere başkent Doha'ya gitti. Haberde, Netanyahu'nun ofisinin bu haberleri yalanlamadığına dikkat çekildi. 

HAMAS: YENİ TEKLİF, ZAMAN KAZANDIRMAYI AMAÇLIYOR

Hamas Siyasi Büro Üyesi Usame Hamdan ise ABD'den Gazze Şeridi'nde ateşkes ve rehine takası yönünde gelecek herhangi bir yeni teklifin 'İsrail sokaklarındaki öfkeyi gidermeyi' ve 'Filistin halkının daha fazla öldürülmesi için zaman kazandırmayı' amaçladığını söyledi.

Hamas'ın Telegram'dan yayınlanan açıklamasına göre, El Cezire televizyonuna konuşan Hamdan, ABD Başkanı Joe Biden'ın yeni bir teklif sunma niyeti konusunda medyada duydukları ve arabulucularla konuşulanlar dışında yeni bir şeyin olmadığını belirtti.

ABD'nin İsrail'in ortağı olduğunu, İsrail Başbakanı Netanyahu'ya yeterli baskıyı uygulamadığını ve sunulan girişimlere uyması için yapılması gerekenleri yapmadığını ifade eden Hamdan, “ABD'nin bir girişim sunma konusundaki konuşması, İsrail-ABD başarısızlığının bir sonucu olarak (İsrail sokaklarındaki) öfkeyi absorbe etme ve Filistin halkını daha fazla öldürmesi için Netanyahu'ya daha fazla zaman verme girişimidir" dedi.

Hamdan, İsrailli esirlerin Gazze'den İsrail'in şartlarına göre kurtarılması fikrinin mümkün olmadığını ve saldırılar sona ermedikçe ve İsrail Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmedikçe esirlerin ailelerine geri dönmeyeceğini kaydetti. Hamdan, "Yeni bir girişime gerek yok. Gereken, Netanyahu'yu 2 Temmuz'da sunulan ve direnişin onayladığı şeye mecbur bırakmaktır. Çıkış yolu budur, ufku olmayan daha fazla müzakere değil" diye konuştu

'KORİDOR, GAZZE'DEN ÇEKİLME SÜRECİNİN BİR PARÇASI'

Hamas'ın İsrail'in Philadelphi Koridoru'nda kalmasına izin veren her türlü formülü reddettiğini yineleyen Hamdan, Philadelphi Koridoru'nun 'ateşkes, Gazze Şeridi'nden tamamen çekilme ve esir takasını içeren anlaşmanın imzalanması için üzerinde anlaşmaya varılan' Gazze'den çekilme sürecinin bir parçası olduğuna dikkat çekti.

The Washington Post (WP) gazetesinde 2 Eylül'de yayınlanan habere göre, gazeteye konuşan ve ismini vermek istemeyen yetkililer, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Gazze'de 'kabul et ya da reddet biçiminde' son bir ateşkes teklifi sunmaya hazırlandığını iddia etmişti.

Gazze'deki Filistinli gruplar, Katar ve Mısır'ın arabuluculuğuyla, İsrail ile esir takası ve ateşkes konusunda bir anlaşmaya varmak için aylardır Doha ve Kahire'de dolaylı müzakereler yürütüyor. Hamas, ABD, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda yürütülen müzakerelerde Netanyahu'nun yeni şartlar sürerek anlaşmayı engellediğini belirtmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)