İddia: Medeniyet Üniversitesi'nde Melih Bulu için kadro açıldı

Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanan ancak devlet memuru olmayan Prof. Dr. Melih Bulu'nun memurluk statüsü kazanması için İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nde profesörlük kadrosu açıldığı ileri sürüldü.

Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Boğaziçi Üniversitesi'ne 2 Ocak'ta rektör olarak atadığı ancak devlet memuru olmayan Prof. Dr. Melih Bulu için bir formül arandığı ileri sürüldü. Daha önce İstanbul Ticaret, Şehir, İstinye ve Haliç Üniversiteleri gibi vakıf üniversitelerinde çalışan Bulu'nun, eskiden ders verdiği Boğaziçi Üniversitesi'nde kadrosu hiç olmadı.

Bianet'ten Dilek Şen'in haberine göre Bulu'nun devlet memuru olabilmesi için İstanbul Medeniyet Üniversitesi'nde 28 Şubat'ta bir kişilik profesörlük kadrosu açıldı. Bu kadroya ilişkin ilan, 2010 yılında kurulan ve bir "devlet" üniversitesi olan Medeniyet Üniversitesi'nin Personel Daire Başkanlığı web sitesinde yer alıyor. 

Bulu'nun uzmanlık alanıyla neredeyse birebir örtüşen bu başvuruda "aranan profesörün aranan nitelikleri" ise şöyle belirtiliyor: "Yönetim ve organizasyon alanında doçent olup, inovasyon ve rekabet alanında bilimsel çalışmaları olmak. Yükseköğretim Kurumunda Stratejik Yönetim ve Oyun Teorisi derslerini vermiş olmak."

.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Melih Bulu için yaptığı açıklamada "Kadroya gerek yok" dese de Boğaziçi Üniversitesi'nin Senato kararları, Bulu'nun profesör ve ardından rektör olması için belirli kriterler öngörüyor.

YÖK Başkanlığı, 5 Ocak'ta yaptığı açıklaamda Melih Bulu'nun Boğaziçi Üniversitesi için rektörlük başvuru şartlarını sağladığını belirtmişti. 

Açıklama şöyleydi:

"Cumhurbaşkanımız tarafından üniversiteye rektör olarak atanan Prof. Dr. Melih Bulu, diğer adaylar gibi rektörlük başvuru şartlarını sağlamaktadır. Bir üniversiteye rektör (adayı) olabilmek için eski veya yeni hiçbir mevzuatımızda ilgili üniversitenin kadrolu profesörlerinden biri olma gibi bir koşul aranmamıştır."

"Nitekim Boğaziçi Üniversitesi, geçmişte iki dönem, uzun yıllar farklı bir üniversite mezunu ve mensubu bir bilim insanı tarafından başarılı bir şekilde yönetilmiş ve bu durum hiçbir zaman eleştiri konusu yapılmamıştır."

Ayrıca akademik çevrelerde gayet iyi bilinmektedir ki Amerika Birleşik Devletleri (ABD) başta olmak üzere pek çok ülkenin başarılı üniversitelerinde de genelde başka üniversitelerden rektör adayı aranmakta ve atanmaktadır."

"Dolayısıyla bir üniversitenin başarılı bir şekilde yönetilmesini atanan rektörün o üniversitenin kadrolu elemanı olma şartına bağlamanın, akademinin küresel yapısında da anlamlı bir karşılığı ve gerçekliği bulunmamaktadır."

"Kaldı ki Sayın Cumhurbaşkanı tarafından rektör olarak atanan adayın akademik kariyerinin en önemli aşamasını ve bu sürecin yedi yılını atandığı Boğaziçi Üniversitesinde tamamlamış olduğu, yani rektör olarak atandığı üniversite tarafından akademisyen olarak yetiştirilmiş olduğu da unutulmamalıdır."