İddia: Prens darbeden korkuyor, yatta yaşıyor

The Independent: Gazeteci Kaşıkçı'nın öldürülmesi sonrası Suudi Arabistan'da Veliaht Prens Muhammed bin Selman'a öfke büyüyor. Kraliyet ailesinin bazı kesimleri, veliaht prensin yerine ağabeyinin geçirilmesini istiyor. Muhammed bin Selman ise darbe korkusuyla yatında kalmaya başladı.

Abone ol

DUVAR - Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ülkesinin İstanbul başkonsolosluğunda öldürüldüğü suçlaması nedeniyle gözler Riyad'a çevrilirken, ülkenin yönetimini fiilen ele geçiren Veliaht Prens Muhammed bin Selman'a kraliyet ailesi içinde öfkenin giderek büyüdüğü belirtildi. İddiaya göre kraliyet çevrelerinde, ağabeyi Halid bin Selman'ın veliaht prens olarak Muhammed bin Selman'ın yerine geçirilmesi fikri 'fısıldanıyor'. Prens Muhammed'in ise paranoyak bir hale geldiği ve sarayda değil, yatta yaşadığı belirtiliyor.

'BEDEL ÖDEMESİ İSTENİYOR'

İddia, The Independent gazetesinin Riyad'daki üst düzey yetkililere ve kraliyet ailesi üyelerine dayandırdığı haberinde yer aldı. Gazetenin Suudi liderliğine yakın olduğu belirtilen bir kaynağı, 'Prens'in Putin benzeri taktikleri kullanması nedeniyle bir bedel ödemesinin istendiğini' söyledi. İddiaya göre, Kaşıkçı olayından sonra Suudi liderlere yurtdışındaki herhangi bir gizli operasyonu prensin değil de kralın ofisi üzerinden gerçekleştirme talimatı verildi. Haberde, "Kraliyet ailesinin muhalif kesimlerine yakın kaynaklar, prensin görevden alınıp yerine daha nazik ve olgun olan ağabeyi Halid bin Selman'ın getirilebileceğinin fısıldandığını söylüyor" denildi.

AĞABEYİ RİYAD'A NEDEN DÖNDÜ?

Independent, ülkenin aynı zamanda Washington Büyükelçisi de olan Halid bin Selman'ın Kaşıkçı cinayetinin ertesinde Riyad'a gittiğini ve ABD'ye dönmeyebileceğini yazdı. Uzmanlara göre prensin ülkeye neden döndüğü bilinmiyor ancak bu durumun zamanlaması, kraliyet ailesi içinde gerilimin bir işareti.

'SUUDİLERE GÜVENMİYOR, YATTA KALIYOR'

Gazetenin kaynaklarının bir diğer iddiası da, Prens Muhammed'in son dönemde giderek paranoyaklaştığı, hem siyasi hem mali düşmanlarına baskıyı bu nedenle artırdığı ve aynı görüşleri paylaşmadığı kişilerle biraraya gelmediği yönünde. Almanya'da sürgünde yaşayan 'muhalif' prens Halid bin Farhan, gazeteye demecinde, Prens Muhammed'in çok az kişiden farklı görüşler aldığını ve güvenlik endişesi yaşadığını söyledi. Bin Farhan, "Güvenliğini Suudilerin sağlamasına güvenmiyor. Güvenlik ekibi, iyi para alan paralı askerlerden oluşuyor. Ve yatında çok fazla kalıyor.Suudi Arabistan'da yanlış bir şey olursa hızla gidebilmek için yatta kalıyor" dedi. (Dış Haberler)

'Riyad'da Prens Selman'a öfke büyük, herkes korkudan susuyor'