İddia: Riyad, ABD'deki Kaşıkçı davası için Ankara'ya baskı yapıyor

İstanbul'da öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Türkiye'deki davasının Riyad'a devredilmesi kararı tartışılırken Ankara'ya ABD'de görülen Kaşıkçı davası için de baskı yapıldığı iddia edildi.

Abone ol

DUVAR - Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda 2 Ekim 2018'de öldürülen Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı'nın Türkiye'de görülen davasının Riyad'a devredilme kararı uluslararası basında farklı yorumlarla yer buldu. ABD merkezli Associated Press (AP) kararın Ankara-Riyad hattında ilişkileri onaracağı yorumu yaparken Ortadoğu haberlerine yer veren İngiltere merkezli Middle East Eye (MEE) ise "Türk yetkililer"e dayandırdığı haberinde, Riyad'ın Ankara'ya ABD'de görülen Kaşıkçı davasının kapatılması yönünde de baskı yaptığını yazdı.

'RİYAD-ANKARA HATTINDA YENİ BİR DÖNEM AÇILACAK'

Associated Press'te (AP) konuya ilişkin yayınlanan yazıda söz konusu kararın, Türkiye ve Suudi Arabistan'da yeni bir dönem açacağına işaret edildi. Yazıda, Ankara'nın Riyad'la sorunlu ilişkisini onarmaya çalıştığı belirtilerek iki ülke arasındaki gerginlik nedenleri hatırlatıldı. Türkiye'nin, Arap Baharı sürecinin ardından Suudi Arabistan tarafından "terör grubu" ilan edilen Müslüman Kardeşler'e desteği nedeniyle iki ülke arasındaki ilişkilerin sarsıldığı belirtilen yazıda, "Karar, anlaşmazlıkların çözümünün yolunu açacak" denildi. 

'TÜRKİYE, ABD'DEKİ DAVAYA MÜDAHALE EDEMEZ'

Middle East Eye (MEE) ise Suudi Arabistan'ın Türkiye'ye davayı kapatması için baskı yaptığını yazdı. Haberde, siteye konuşan üç kaynağın Riyad'ın Ankara'ya "ABD'deki davadan da kurtulmak için baskı yaptığı" yönünde görüş verdiği kaydedildi. Habere göre, ABD'de Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz ve ABD merkezli Democracy for the Arab World Now (DAWN) grubunun girişimleriyle Suudi yetkililere açılan davayla ilgili Türkiye'den bir yetkili MEE'ye açıklama yaptı. İsmi verilmeyen yetkili, "Ankara'nın ABD'deki davaya müdahale edemeyeceği, ayrıca Türkiye'nin dışındaki davalarla ilgili Suudi yetkililerle de herhangi bir görüşme yapılmadığı" bilgisi verdi.

MEE'ye konuşan Türkiye'den bir diğer yetkilinin ise Kaşıkçı'nın ailesinin Hatice Cengiz'e baskı yaptığını söylediği de aktarıldı. 

NE OLMUŞTU?

Washington Post gazetesinde Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman hakkında eleştirel yazılar yazan Suudi Arabistanlı ABD vatandaşı Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018'de Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'na girdikten sonra bir daha çıkmadı.

Kaşıkçı'nın İstanbul'a gönderilen Suudi ajanlardan oluşan bir ekip tarafından bina içerisinde öldürüldüğü ve ardından cesedin parçalanarak binadan çıkarıldığına ilişkin bulgulara rastlandı. Grupta bir adli tıp doktoru, istihbarat ve güvenlik görevlilerinin yer aldığı, Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz'in girişimleriyle de tespit edildi.

Türkiye'de söz konusu kişilerin 2020'de gıyaben yargılaması başlarken sanıklar arasında Veliaht Prens'in iki eski yardımcısı da yer aldı. Aynı yıl Riyad'da görülen Kaşıkçı davasında beş sanık yargılanırken mahkeme idam kararı verdi ancak Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'da yaşayan oğlu Salah'ın sanıkları affettiğini açıklaması üzerine 20 yıl hapis cezaları onandı. (DIŞ HABERLER)