İddia: TÜGVA sosyal faaliyetleri için de belediyelerden mekan istedi
Metin Cihan'ın paylaştığı yeni TÜGVA belgelerine göre vakıf, yurt binası talep etmekle kalmadı, sosyal faaliyetler için de belediyelerden mekan talep etti.
Osman Çaklı
DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın kurucusu olduğu Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) hakkında yeni iddialar ortaya atıldı. Metin Cihan'ın daha önce paylaştığı TÜGVA belgelerinde vakfın, kamu kurumlarından yurt tahsis edilmesi için ilgili makamlara ardı ardına dilekçeler yazdığı iddia ediliyordu.
En son sızdırılan belgelere göre ise TÜGVA'nın kamu kurumlarından yalnızca yurt istemekle kalmadığı; "sportif faaliyet", "eğitim-kültür" ve "sosyal hizmet ve yardımlaşma" faaliyetleri için de taşınmaz talebinde bulunduğu öne sürüldü. Öyle ki 2016 yılında Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Diyanet Vakfı ile ayrı ayrı protokoller imzalanırken, pek çok kent belediyesinden de yer tahsisinde bulunuldu.
BÜROLARIN GİDERLERİNİ TRABZON BELEDİYESİ KARŞILADI
Kamu kurumlarında "torpilli" atama listeleri, FETÖ'nün el koyulan yurtlarının tahsisi, yüzlerce kişilik yurtdışı gezileri vb. gibi iddialarla gündeme gelen TÜGVA ile yeni iddialar ilgili Metin Cihan'ın paylaştığı belgelerde ortaya çıktı. 2016 yılında Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile TÜGVA arasına bir protokol imzalandı. "Gençlerin hemşehri ilişkilerini oluşturabilmesi ve yerel, kültürel değerlerin korunması ile belediyenin görev, yetki ve sorumluluklarında yer alan eğitim ve kültür, çevre, sosyal hizmet ve yardım faaliyetlerinde tanıtımın sağlanması" hakkındaki protokol Trabzon Büyükşehir Belediyesi Meclisinin 10 Temmuz 2014 tarih ve 58 sayılı kararınca hazırlandı.
TÜGVA belgelerine yansıyan iddialar arasında belediyenin protokol kapsamındaki sorumlulukları şöyle ifade edildi: "Gençlerin faaliyetlerini yürütecekleri büroların bir yıllık kiralarını ödemek. Gençlik Merkezi'nde gerekli tadilatın yapımını sağlamak. Kullanım amacına hizmet etmesi şartıyla mobilya ve teçhizat ile tefrişat ihtiyaçlarını karşılamak..." Bu bağlamda TÜGVA ise ekonomik giderler çerçevesinde yalnızca ilgili büroların elektrik, su, gaz gibi sabit giderlerini karşılamakla yükümlü olacağı imza altına alındı.
DİYANET YURTDIŞINDAN GETİRDİĞİ ÖĞRENCİLERİN GİDERLERİNİ KARŞILADI
2015-2016 yıllarında Türkiye Diyanet Vakfı ile ayrı hazırlanan protokole göre de vakfın yurtdışından getirdiği erkek öğrencilerin TÜGVA yurtlarına yerleştirilmesi dikkat çekti. Uluslararası ilahiyat programı kapsamında Türkiye'ye getirilen yabancı uyruklu öğrencilerin TÜGVA yurtlarındaki ekonomik giderlerinin de Diyanet Vakfı tarafından karşılandığı iddialar arasında.
15 Haziran 2016 yılında TÜGVA'nın Diyanet Vakfı Genel Müdürlüğü'ne yazdığı öne sürülen bir dilekçede, TÜGVA'nın yaz ayları boyunca gençlik merkezlerinde ve yurtlarında her yaş grubundan gençlere ve çocuklara Kuran okutmayı hedeflediği bu kapsam da da vakıftan 5 bin adet Kuran'ı Kerim ve Elifba talep ettiği iddia edildi.
YURTLA YETİNMEYİP SOSYAL FAALİYETLER İÇİN UŞAK BELEDİYESİ'NDEN MEKAN İSTENDİ
Yine 29 Ağustos 2016 tarihli Uşak Belediye Başkanlığı'na yazılan başka bir dilekçede ise TÜGVA'nın 'gençlerin kültürel ve sanatsal manada gelişimlerine katkı sağlamak, sportif faaliyetlerini gerçekleştirmek, sosyal hizmet ve yardım ile meslek edindirme-beceri kazandırma' faaliyetleri kapsamında belediyeyle ortak projeler yapmak istediği bu bağlamda TÜGVA'nın kullanabileceği bir mekanı belediyeden tahsis etmelerini talep ettiği ileri sürüldü.