İHD: Ağır hasta mahpus Kemal Özelmalı serbest bırakılsın

İHD, Adana Kürkçüler F Tipi Cezaevi’nde tutulan ağır hasta Kemal Özelmalı’nın serbest bırakılmasını istedi.

Abone ol

DUVAR - İnsan Hakları Derneği (İHD) Hapishane Komisyonu, hasta mahpusların durumuna dikkat çekmek amacıyla yaptığı F Oturması’nın 638. haftasında Adana Kürkçüler F Tipi Cezaevi’nde tutulan ağır hasta mahpus Kemal Özelmalı’nın serbest bırakılmasını istedi.

İHD’den yapılan açıklamada, Özelmalı’nın Wernicke Korsakoff sendromu, Alzheimer, Hepatit, böbrek yetmezliği, prostat ve mide hastalıkları yanında, beyin dokusunda küçülme, hafıza kaybı, taşikardi, duyma ve görme yetilerinde ileri seviyede azalma, ayağına takılı platin nedeniyle hareket kısıtı sorunları yaşadığı ve tek başına yaşamını sürdüremediği belirtildi.

 İnsan Hakları Derneği (İHD) Hapishane Komisyonu’nun açıklaması şöyle:

“2000 ölüm oruçları sonrasında Adli Tıp Kurumu tarafından ‘Wernicke Korsakoff’” tanısı konularak ve bu koşullarda hapishanede yaşamını sürdüremeyeceği belirtilerek tahliye edilen, ancak sağlık kontrollerini 2 gün geciktirdiği gerekçesiyle 2002 yılında tekrar tutuklanarak hapishaneye konulan Özelmalı’nın hapiste tutulması sağlık ve yaşamına ağır tehdit oluşturmaktadır.

Kardeşi yaptığı açıklamada: “Şartlı salıverildiğinde ağır baskılar gördü.(…)Hacettepe'ye kontrole gitmesi gerekiyordu. Rahmetli annemle beraber iki gün gecikmeli gitti. Bu gecikme nedeniyle infazını yaktılar, tutukladılar. Kemal’in sağlık durumu hiç iyi değil. O betonların arasında kalıyor. Beton çürüyor, o nasıl sağlam kalsın. Her tarafında arıza var. Tedaviye gidecek ama ağzını açmasını istiyorlar. 'Ben sizinle konuşuyorum ağzımda ne olabilir' diyor, ağzını açmıyor. Bu nedenle tedaviye götürmüyorlar. 2002’de tutuklanmasının ardından 22 yıldır kesintisiz cezaevinde tutuluyor. Hiçbir suçu olmamasına ve ağır hasta olmasına rağmen cezaevinde tutuluyor. Kemal’e, 'pişman ol seni bırakalım' diyorlar. Kemal’de “… pişman olacak hiçbir şey yapmadım” diyor.  Suçu bu kadar büyükse pişman olursa nasıl bu kadar büyük suçu af edecekler anlamıyorum. Yıllardır hasta olan bir kişinin tedavisi engellenmesin. Ben kardeşimi tabutla cezaevinden almak istemiyorum " diyerek tepkisini ortaya koymaktadır.

Avukatı ise, Özelmalı'nın yaşamını tek başına idame ettiremediği için tek kişilik odadan iki kişilik bir odaya alındığını belirtirken, " oda arkadaşlarıyla yaptığımız görüşmelerde Kemal Özelmalı’nın hayatını idame ettiremediğini, tek başına ihtiyaçlarını karşılayamadığını ve böbreklerinin tamamen iflas etmek üzere olduğunu, Wernicke Korsakoff sendromuna ek geçici hafıza kaybı ve Alzheimer başlangıcı  tespit edildiğini ve  hepatit hastalığına yakalandığını öğrendik.” demiştir.

638. F Oturması kapsamında bu hafta; ağır hasta mahpus Kemal Özelmalı ve bütün ağır hasta, engelli ve yaşlı mahpusların serbest bırakılarak, sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz.”