İHD: Hasta mahpus Cengiz Sinan Halis Çelik serbest bırakılsın

İHD İzmir Şubesi, kanser ve epilepsi hastası olan ve aynı zamanda tekerlekli sandalyede hayatını idame ettirmeye çalışan hasta mahpus Cengiz Sinan Halis Çelik'in serbest bırakılmasını istedi.

Abone ol

İZMİR - İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, hasta mahpusların durumuna dikkat çekmek için basın açıklaması düzenledi. Konak Eski Sümerbank önünde düzenlenen açıklamada, “Hasta mahpuslar ölüyor susma” ve “Susma suça ortak olma ölüyorlar” yazılı pankartlar taşındı. Dernek adına açıklama yapan İHD Şube Sekreteri Ali Aydın, korona virüsü salgınının tüm dünyada etkisini sürdürdüğünü ve henüz sorunun kesin çözümü noktasında bir ilerleme kaydedilemediğini belirtti.

Hasta mahpus Cengiz Sinan Halis Çelik'in durumunu kamuoyuyla paylaşan Aydın, 22 yaşındayken 1996’da Ağrı’da yaralı olarak tutuklanan Çelik'in tutuklu bulunduğu süre içerisinde gördüğü ağır işkencelerden sonra epilepsi hastalığına yakalandığını söyledi. Çelik'in kafasında ve omuriliğinde bulunan şarapnel parçalarının felç riski taşıdığı için alınamadığını ifade eden Aydın, şarapnel parçalarının baskı oluşturması nedeniyle epilepsi nöbetlerinin daha sık ve uzun süreli olduğunu belirtti.

'TEKERLEKLİ SANDALYEYE MAHKUM EDİLDİ'

1997’den beri farklı hapishanelerde tutulan Çelik'in, Metris R Tipi Hapishanesi'ne mesane kanseri için getirildiği dönemde adli bir tutuklu tarafından 22 yerinden şişlendiğini ve ölümcül yaralar aldığını söyleyen Aydın, sol ayağına platin takılan Çelik'in, ayağındaki kemik kaynamadığı için omurilikten yapılan iğne sonucu tekerlekli sandalyeye mahkûm edildiğini dile getirdi.

Tekerlekli sandalye ile yaşamına zor koşullarda devam ederken, kanser tedavisi ise sürekli değiştirilen hapishaneler nedeniyle yarım kalan Çelik'e onkoloji doktorunun yazdığı ilaçların cezaevi doktoru tarafından "Bunlara gerek yok" denilerek verilmediğini aktaran Aydın, “Mesane kanseri, ağır epilepsi, ileri düzeyde kemik erimesi bulunmaktadır. Geçirdiği bir epilepsi krizinden sonra ayıldığında ise jandarma tarafından taciz edildiğini fark eder. Halen Silivri 5 Nolu L Tipi hapishanesinde tutulmakta olan Cengiz Sinan Halis Çelik 14 günlük karantinaya alınmıştır” dedi.

'ÇELİK SERBEST BIRAKILSIN'

Son olarak ailesinin ve kendisinin komisyona ilettiği bilgilere göre Çelik'in 19 Temmuz akşamı tek başına kaldığı havalandırmada epilepsi atağı geçirerek idare tarafından baygın bulunduğunu, revir doktorunun tekrar atak geçirme riski yüksek olduğunu söyleyerek, nörolojiye götürülmesini belirttiğini aktaran Aydın, Çelik'in pandemi sürecinden kaynaklı tek kişilik bir hücrede karantina adı altında tutulmaya devam edildiğini söyledi. Dernek olarak Çelik'in bir an önce serbest bırakılmasını istediklerini vurgulayan Aydın, şöyle devam etti:

“İnsan hakları savunucuları olarak bu durumun bir an önce çözülmesi gerektiğini bir kez daha yineliyoruz; Cengiz Sinan Halis Çelik ve tüm hasta mahpuslar serbest bırakılsın, sağlığa erişim ve tedavi önündeki engeller kaldırılsın diyoruz. Cengiz Sinan Halis Çelik serbest bırakılsın. Hasta mahpuslar serbest bırakılsın. Tedavi haktır engellenemez.” (DUVAR)