İHD kanser hastası mahpus Ayşe Özdoğan'ın cezasının ertelenmesini istedi

İHD İzmir Şubesi 4'üncü evre Maksiller sinüs kanseri olan 34 yaşındaki mahpus Özdoğan'ın durumunu kamuoyuyla paylaşarak, Özdoğan ve ağır hasta mahpusların cezalarının ertelenmesi gerektiğini belirtti.

Abone ol

İZMİR - İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, hasta mahpusların durumuna dikkat çekmek için basın açıklaması düzenledi. Konak Eski Sümerbank önünde düzenlenen açıklamada, “Ağır hasta mahpuslar ölüyor susma” yazılı pankart taşındı. Açıklamaya çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katıldı. Dernek adına açıklama yapan İHD İzmir Şube Yöneticisi Cemile Karakaya, 4'üncü evre Maksiller sinüs kanseri olan 34 yaşındaki mahpus Ayşe Özdoğan'ın durumunu kamuoyu ile paylaştı.

'AVUKATLARIN ARTIK SENİ SAVUNAMIYOR, ŞİMDİ NE YAPACAKSIN AYŞE?'

Antalya 8.Ağır Ceza mahkemesinde yargılanarak 9 yıl 4 ay 15 gün ceza alan ve 4. evre Maksiller sinüs kanseri iken hapishaneye gönderilen Özdoğan'ın 11 Kasım 2019 tarihinde ameliyat edilerek yanağından tümör alındığını söyleyen Karakaya, ameliyattan bir gün sonraki mahkemesinde hastanede yatıyor olmasına rağmen kaçak muamelesi yapılarak zorla getirilmesine karar verildiğini aktardı.

04 Aralık 2019 tarihinde yapılan mahkemesinde ise baygınlık geçirdiğini ancak mahkemenin bu şekilde devam ettiğini belirten Karakaya, mahkemede yaşananları şu sözlerle anlattı: 

“Savunma yapmak isteyen 2 avukatın talebi hakim tarafından reddedilmiş, reddetme gerekçesi de avukatların da yargılanma süreçlerinin devam etmesi olmuştur. Bu da mahkemede psikolojik baskı olarak hakim tarafından kullanılmış ve 'Avukatların artık seni savunamıyor şimdi ne yapacaksın Ayşe' şeklinde dile getirilmiştir”

TÜM RİSKLİ DURUMLARA RAĞMEN CEZAEVİNE GÖNDERİLDİ

Patoloji raporları ile kanser olduğu, acil ameliyat olması gerektiği belirtilmesine rağmen tutuklanarak Antalya Döşemealtı L Tipi Kapalı Hapishanesi'ne gönderilen Özdoğan'ın 26 Aralık 2019 tarihinde Akdeniz Üniversitesi Adli Tıp Kurumu raporu ile tahliye edildiğini söyleyen Karakaya, ayakta durmakta zorlanan Özdoğan'ın haftada iki kez imza attığını belirtti.

Tüm riskli durumlara rağmen Temmuz 2021 de cezası onaylanan Özdoğan'ın İstanbul adli tıp kurumunun hapisahenede kalabilir raporu ile 2 Ekim günü infazı gerçekleştirmek üzere Denizli T tipi Kocabaş Hapishanesi'ne götürüldüğünü söyleyen Karakaya, Özdoğan'ın hapishanedeki durumunu şu sözlerle anlattı:

“Hapishaneye konulduğu ilk gün kötü muamele gören Ayşe Özdoğan kalp ritim bozukluğu nedeniyle hastaneye kaldırılmış ve daha sonrasında sürekli revirde tutulmuştur. Hapishane reviri soğuk olduğu için yüzünün ameliyatlı tarafı sürekli şişmektedir. Damağında delik olduğu ve yemekler de baharatlı olduğu için yemek yemekte zorlanmaktadır. Damağındaki ve gözünün kenarındaki açık yaraların kanaması artmıştır. Yüzündeki şişmeyi engellemek için çarşafa sararak ısıtmaya çalışılmaktadır”

'AĞIR HASTA MAHPUSLARIN CEZA ERTELEMELERİ ACİLEN SAĞLANMALIDIR'

Karakaya, hapishane ve hastanede açık yaralarından dolayı mikrop kapma riski ve pandemi korkusu yaşayan Özdoğan'ın cezasının ertelenmesi gerektiğini ifade ederek, “Tüm bu sayılan hastalıklara rağmen istenilen sadece tedavisi sürdüğü sürece infaz ertelemesidir. Ağır hasta mahpusların ceza ertelemeleri acilen sağlanmalıdır” dedi. (DUVAR)