İHD: Koçer Özdal için yaşam hakkı istiyoruz

İHD Diyarbakır Şubesi: Koçer Özdal ve 401 hasta mahpus için yaşam hakkı istiyoruz.

Abone ol

DİYARBAKIR - İHD Diyarbakır Şubesi, Ankara’da kanser tedavisi gören hasta tutuklu Koçer Özdal için basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Özdal için 'yaşam hakkı' talep edildi.

Mesane kanseri olan ve yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayamayan 65 yaşında ağır hasta mahpus Koçer Özdal'ın serbest bırakılması talebiyle İHD Diyarbakır Şubesi tarafından şube binasında konuya ilişkin bir basın toplantısı düzenlendi.

İHD Diyarbakır Şubesi Cezaevi Komisyonu Üyesi avukat Hediye Saltan, İHD’nin 2008 yılında başlatmış olduğu hasta mahpusların sesi olma, kamuoyunu duyarlı kılma çabalarının üzerinden 10 yıl geçtiğini hatırlatarak, “Bu 10 yıl içerisinde göstermiş olduğumuz çabalar ne acıdır ki yetkili makamlar tarafından çoğunlukla karşılık bulmamıştır. Yüzlerce ağır hasta mahpus yaşamını yitirmiş, ailesi yanında son günlerini bile geçirememiştir” dedi.

HAPİSTE HASTALANDI

Saltan, daha sonra Koçer Özdal’ın durumuyla ilgili bilgileri paylaştı. Saltan, şunları söyledi:

“60 yaşın üzerinde olan Koçer Özdal 2014 yılında Muş’ta tutuklanmış ve kendisine verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının onaylanmasıyla 2016 yılında tek kişilik hücrede kalmaya başlamıştır. Tutuklanmadan önce herhangi bir sağlık sorunu olmayan Koçer Özdal mahpusluğunun 4. yılında Bafra T Tipi KCİK’te yaşadığı şiddetli ağrılardan dolayı hastaneye gitmiş ve kendisine mesane kanseri teşhisi konulmuştur. Aynı süreçte tansiyon rahatsızlıkları ortaya çıktığından ve böbrekleri de iflas ettiğinden düzenli olarak diyalize girerek hayatını sürdürmek durumunda kalmıştır.”

BABA-OĞUL GÖRÜŞÜNE YASAK

Saltan, okuma yazması olmayan Koçer Özdal’ın arkadaşlarının aktardıklarını da paylaşarak, 2 yıldır tutulduğu hücrede yaşından ve yaşadığı ağır hastalıktan dolayı ihtiyaçlarını karşılayamadığını ve ilaçları zamanında verilmediği için tedavisinin aksadığını ifade etti.

Saltan, Özdal’ın oğlunun da hükümlü olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bunun yanında Kayseri 2 No’lu T Tipi KCİK’te ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü olan oğlu Savcı Özdal ile aynı hapishanede bir araya gelme talepleri de karşılanmamakta böylece oğlunun kendisine refakat edebilme imkânı da ortadan kaldırılmış bulunmaktadır.”

ÖZDAL’IN TEDAVİ SÜRECİ

Saltan, Koçer Özdal’ın hapishane koşullarındaki tedavi süreci hakkında ise şu bilgileri paylaştı: “Koçer Özdal, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından ameliyat olmak üzere Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edilmiş ancak ‘mahkûm koğuşu’ tadilatta olduğu için ameliyatı yapılmamıştır. Bunun üzerine Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Hastanesi de Koçer Özdal’ı Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne sevk etmiş ancak orada da ‘mahkûm koğuşu’ uygun olmadığından dolayı ameliyat yapılamamıştır.

Tedavisinde yaşanan aksaklıklar sebebiyle durumu daha da ağırlaşan Koçer Özdal şu anda Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin ‘mahkûm koğuşunda’ tutulmaktadır. Kendisini ziyarete gelen aile üyeleri savcılık görüş iznini günler sonraya verdiği için görüş yapamamışlardır. Doktorlarla görüşen aileye, idrar torbasının kanser nedeniyle alınacağını ancak böbreklerinin fonksiyonlarını yitirmesi nedeniyle, tomografi ve tetkiklerin devam ettiğini, böbreklerle ilgili bölüm doktorlarının görüşünü beklediklerini, gerekirse böbreklerin de alınacağını, hastanın durumunun ciddiyetini koruduğu paylaşmışlardır.”

KOÇER ÖZDAL İÇİN YAŞAM HAKKI

Birleşmiş Milletler resmi belgesi olan ve üye ülkelerce de kabul edilen İstanbul Protokolü gereği, tutuklu ve hükümlü konumda da olsa her hastanın kendi doktorunu seçme ve raporlarının bağımsız bilirkişilerce hazırlanmasını isteme hakkı olduğunu ifade eden Hediye Saltan, “Koçer Özdal için bir kez daha söylüyoruz: Merhamet değil, vicdan değil, insaf değil, lütuf değil 401 ağır hasta mahpus için yaşam hakkı istiyoruz!” dedi. (DUVAR)