İHD Van: Gazetecilere şiddet yaygın hale geldi

HDP’nin Van’da gerçekleştirdiği ‘1 Eylül Dünya Barış Günü’ mitingi sonrası yürüyüşü takip eden gazetecilere yönelik polis şiddetine İHD Van Şubesi, tepki gösterdi.

Abone ol

Kadir Cesur

VAN - 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde HDP tarafından organize edilen mitingin ardından yürüyüşe geçenleri takip eden gazetecilere polisler saldırdı. Polis şiddetine maruz kalan gazeteci Mesut Bağcı yere yatırılarak darp edildi ve kamerası kırıldı. Ayrıca bir sivil polis, Mezopotamya Ajansı muhabiri Berivan Kutlu ile JİNNEWS muhabirleri Zelal Tunç ve Elfazi Toral’a silah çekip ölümle tehdit etti.

İHD Van Şubesi, polisin gazetecilere yönelik şiddetini bugün yaptığı basın açıklaması ile protesto etti. İnsan Hakları Derneği Van Şubesi binasında yapılan açıklamaya, İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV), Özgür Hukukçular Derneği (ÖHD) ve gazeteciler katıldı.

‘CEZASIZLIK BİR POLİTİKADIR VE EN FAZLA VAN’DA UYGULANMAKTADIR’

İHD Van Şubesi Avukatı Jiyan Özkaplan, polis şiddetine maruz kalan beş gazetecinin İHD’ye başvurularının alındığı belirtti. Özkaplan, “Biz dernek olarak bu söz konusu olayın takipçisi olacağız” dedi.

Mezopotamya Ajansı Van Büro Şefi Adnan Bilen ise, “Gazetecilere baskıların artacağının farkındayız ama biz de hiçbir şekilde geri adım atmayacağız” ifadelerini kullandı. Bilen, “OHAL ilanından bugüne kadar, yani üzerinden geçen 7-8 yıllık süreçte, burası gazeteciler için gazetecilere yönelik şiddet tutuklama ve diğer bütün baskı halleri için bir pilot bölgedir. OHAL ilanından bugüne kadar hiçbir gazeteci arkadaşımız, herhangi bir toplumsal olaya veya basın açıklamasına sıkıntısız bir şekilde gidip gelememiştir. Her gittiği basın açıklamasında mutlaka polisin fiziksel, sözlü ve diğer şiddetine maruz kalmış ve bürosuna geri dönmüştür. Gazetecilere yönelik şiddetin yaygın hale geldiği kentlerin başında Van yer alıyor” diye konuştu.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Sekreteri Sevim Çiçek açıklamada şunları söyledi: “İşkence ve kötü muamele mutlak yasaklanmıştır. Herhangi bir kolluk gücünün istisnalara dayandırarak bunu yapıyor olması, hukuksal olarak kabul edilir bir durum değildir. Siz yaptığınız uygulamalarının arkasında duramıyorsunuz ki, bunu çekmeye çalışan gazetecilere yönelik bu işkence ve kötü muameleyi yapabiliyorsunuz. Cezasızlık bir politikadır ve en fazla Van’da uygulanmaktadır. Van’da neredeyse her yer işkencehaneye dönmüş durumdadır. Mülki amirler ve idari amirler tarafından beş yılı aşkın bir süredir art arda uygulanan eylem ve etkinlik yasağı bunları doğurmuştur.”