İHD'den gözaltı ve tutuklamalara tepki

İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi dernek bünyesinde faaliyet gösteren üye ve yöneticilere yapılan baskılara tepki gösterdi. Birçok üye ve yöneticisi gözaltına alınan derneğin  Eş Genel Başkanı Eren Keskin müebbet hapis istemiyle yargılanıyor.

Abone ol

ANKARA - İnsan Hakları Derneği(İHD) Ankara Şubesi yaptığı açıklamayla dernek üye ve yöneticilerine yönelik gözaltı ve tutuklamalara tepki gösterdi. "İnsan hakları savunucularının, gazetecilerin, muhaliflerin, yasal ve meşru sınırlar içinde yaptıkları her türlü faaliyet 'terör' suçlamasıyla kesilmek, susturulmak istenmektedir" denilen açıklamada tutuklu bulunan şube yönetici ve üyelerin serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

EŞBAŞKAN HAKKINDA 144 DAVA

Türkiye'nin birçok ilinde şubesi bulunan İHD'nin Eş Genel Başkanı Eren Keskin hakkında bugüne dek 144 dava açıldı. Kesinleşmiş 6 davada 200 bin TL para cezası alan  Keskin başka bir davada da müebbet hapis istemiyle yargılanıyor.

Büyükada'da yapılan toplantı sırasında gözaltına alınan ve  tutuklanan insan hakları savunucularının da gizli toplantı yapılıyor algısı yaratılarak terörle ilişkilendirilmek istendiği belirtilen açıklamada dernek üye ve yöneticilerine dair işlemler şöyle sıralandı:

  • Mersin İHD Şube Başkanı gözaltına alınarak tutuklandı ve  5 ay tutukluluktan sonra  18 Mayıs 2017'de tahliye edildi.
  • İHD Tunceli şube yöneticisi Özgür Ateş, evine yapılan baskınla gözaltına alınarak tutuklandı.
  • Şırnak Şube yöneticileri hakkında soruşturma açıldı. Cizre ve Siirt yöneticileri gözaltına alınarak darp edildi.
  • Erzurum Şube Başkanı Medeni Aygül, İskenderun Şube Başkanı Çoşkun Selçuk, Van Şube Başkanı Murat Melet  gözaltına alındı ve serbest bırakıldı.
  • İHD MYK üyesi Ali Rıza Yurtsever Ankara'daki evinden 19 Temmuz'da gözaltına alınıp  Dİyarbakır'a götürüldü. 23 Ekim 2017'de de tahliye edildi.
  • Ankara Şube Cezaevi Komisyonu üyesi Havva Özcan kısa süre önce tahliye edilmesine karşın yeniden tutuklandı. (DUVAR)