İHD’den KHK mağduru kamu emekçilerine destek

İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi, OHAL sürecinde KHK’lerle işinden edilen kamu emekçilerine destek için sokağa çıkıp bildiri dağıttı.

Abone ol

ANKARA - İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’nin yönetici ve üyeleri, kamu emekçilerine destek için Ankara Yüksel Caddesi’nde bildiri dağıttı. Hükümetin yaptığı resmi açıklamaya göre, KHK'lerle yaklaşık 73 bin kişinin işten atıldığına dikkat çeken İHD, 'insan haklarıyla insandır' demekten vazgeçmeyeceklerini ifade ettiler.

“1 Eylül’den itibaren OHAL ‘hukuk’ dayanak yapılarak çıkantılan 672, 675 ve 677 sayılı OHAL KHK’larıyla hukuksuz bir şekilde tamamen siyasi ve idari kararlarla o binlerce kamu emekçisi ihraç edildi, açığa alındı. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un kasım ayında yaptığı açıklamaya göre OHAL kapsamında kamuda çalışan 72 bin 720 emekçi ihraç edildi. Yine bir o kadar kamu emekçisi de açığa alındı. Bu açıklamanın üzerinden yaklaşık bir ay geçti ve bu bir ayda ihraç etmeler ve açığa almalar hiç durmadı" görüşüne yer verilen bildiride, şöyle denildi:

"Bütün bu ihraçlar ve açığa almalar, cezaların kanuniliği ilkesini yok sayıyor. Kişilerin hangi gerekçeyle suçlandığı bilinmeden, kendini savunma ya da aklama imkânı tanınmadan, herhangi bir somut bir delile dayanmayan ‘şüphe’ üzerine yapılan ve masumiyet karinesini hiçe sayan ihraç ve açığa alma kararları siyasal iktidarın toplumu korku ve açlıkla terbiye etme niyetini gösteriyor. Kişinin çalışmasının karşılığı olan maaşına, yasa gereği suçtan elde edilip edilmediği tespit edilmeden tüm mal varlığına el konulması da siyasal iktidarın asıl niyetini ortaya koyuyor.

ÇALIŞMA HAKKI GASPEDİLEMEZ

Evrensel hukuk ilke ve kurallarının yok edildiği, tekel insan hak ve özgürlüklerinin yok sayılmasının terörle mücadele adı altında normalleştirilmeye çalışıldığı bu dönemde ‘İnsan haklarıyla insandır' demekten vazgeçmiyoruz ve diyoruz ki; Çalışma hak ve hürriyetim var çünkü insanım!

Ve devlet, emekçilerin hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları ve işsizleri korumak, çalışmayı desteklemek, işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak ve çalışma barışı sağlamak için gerekli tedbirleri alır. (Anayasa Madde 49)

Mülkiyet ve miras hakkım var çünkü insanım! Ve bu hakkım ancak kamu yararı gerekçesiyle kanunla sınırlanabilir. (Anayasa Madde 35)

OHAL keyfi uygulamaların kanuna dönüştürüldüğü bir süreç olamaz. OHAL bahane edilerek emekçilerin çalışma hakları ellerinden alınamaz. OHAL bahanesiyle hak ihlaller meşrulaştırılamaz. Demokrasi ve insan haklarının yok sayıldığı OHAL sürecine derhal son verilmelidir.”