İhraç edilen akademisyenlere öğrencilerinden destek

679 sayılı KHK ile Ege Üniversitesi’nden ihraç edilen 9 ‘barış imzacısı’ akademisyene öğrencilerinden destek geldi. Sosyoloji öğrencileri bir bildiriyle duruşlarını kamuoyuyla paylaştı.

Abone ol

DUVAR- 679 sayısı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen 631 akademisyenin 42’si barış imzacısıydı. Son ihraçlarla birlikte görevine son verilen imzacı akademisyen sayısı 125’e yükseldi. 679 sayılı KHK’da Ege Üniversitesi’nden de 9 imzacı akademisyen yer alıyordu. Öğrencileri, “#HOCAMADOKUNMA” başlıklı bir bildiriyle akademisyenlere desteklerini açıkladı. Bildiri şöyle:

'EN GÜZEL ŞİİR BARIŞTIR'

"Akademinin toplumsal sorumluluklarından biri, iktidar erki ile toplum arasında köprü görevi görmek, toplumsal süreçler üzerine düşünmek ve düşünme eylemini toplumsallaştırmaktır. Ülkemiz son yıllarda nefret ve savaş dilinin egemen olduğu, insanların günden güne ayrıştırıldığı ve canlı yaşamının her an tehdit altında olduğu bir coğrafyaya dönüştürülmüştür.

Akademi, içine düşürüldüğümüz bu karanlık atmosferde toplumsal sorumluluğunun bir gerekliliği olarak, 11 Ocak 2016’da “Bu Suça Ortak Olmayacağız” adlı bir deklarasyon yayınlamıştır. Bu deklarasyonun ardından kendi hegemonyasını akademi üzerinden pekiştirmek ve akademiyi kendi tekeline almak isteyen siyasal iktidar, OHAL süreci kapsamında çıkarılan KHK’lar aracılığıyla soruşturmalar, görevden uzaklaştırmalar ve ihraçlar ile bu bildiriyi imzalayan akademisyenleri itibarsızlaştırmış ve kriminalize etmiştir.

Özgür, adil ve barışçıl bir ülke özlemiyle hareket eden bizler, bu tahayyülü gerçek kılmak isteyen akademisyenlerin deklarasyonunu sahipleniyoruz. Görevinden ihraç edilen hocaların yanında olduğumuza, toplumsal barışın ve yaşamı savunmanın önemine bir kez daha vurgu yapıyoruz. Ölümün sıradanlaştırılmaya çalışıldığı bu ülkede bizler de “Bu Suça Ortak Olmayı” asla kabul etmeyeceğiz.

Daha yüksek sesle bir kez daha diyoruz ki, “Dağlar, insanlar ve hatta ölüm bile yorulduysa şimdi en güzel şiir barıştır.”

EGE ÜNİVERSİTESİ'NDEN İHRAÇ EDİLEN 'BARIŞ İMZACISI' HOCALAR

Yrd. Doç. Dr. Ali Serdar Tekin / Felsefe

Ar. Gör. Cansu Akbaş Demirel / Uluslararası İlişkiler

Prof. Dr. Feride Aksu Tanık / Halk Sağlığı

Yrd. Doç. Dr. Hanifi Kurt / Gazetecilik

Doç. Dr.  Hediye Aslı Davas / Halk Sağlığı

Yrd. Doç. Dr. / Lülüfer Körükmez / Kurumlar Sosyolojisi

Prof. Dr. Melek Göregenli / Sosyal Psikoloji

Prof. Dr. Nilgün Toker / Felsefe Tarihi

Prof. Dr. Zerrin Kurtoğlu / Türk İslam Düşünce Tarihi