İhtiyaç kredilerini kısıtlama hazırlığı

Ekonomi yönetimi, ihtiyaç kredilerinde frene basmak için harekete geçti. Toplantıda, 'önleme gerek yok' dediği belirtilen banka temsilcilerinden bugün 'uyumsuzluk yok' açıklaması geldi.

Abone ol

DUVAR - Ekonomik kriz döneminde ihtiyaç kredisi kullanımı da arttı. Banka verilerine göre kullanılan ihtiyaç kredisi toplamı 425 milyar liraya ulaşmış durumda. Ekonomi yönetiminin ise banka temsilcileriyle görüşerek, enflasyon ve cari açığa olumsuz etkide bulunduğu gerekçesiyle ihtiyaç kredilerinde kısıtlamaya gidilmesini istediği belirtildi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben ile Türkiye Bankalar Birliği (TBB) üyesi banka temsilcilerinin 2 Eylül Perşembe günü bir araya geldiği öğrenildi. Bloomberght'den Sefer Yüksel'in haberine göre toplantıya katılan üst düzey bankacılardan üçü, nihai bir karara varılamadığını aktardı. 

İKİ HAFTA İÇİN KARARIN AÇIKLANMASI BEKLENİYOR

Bankacıların, toplam ihtiyaç kredilerinin 425 milyar TL civarında olduğunu, ortalama kullanımın 20 bin TL civarında olduğunu, ihtiyaç sahiplerine verildiğini ve batık riski taşımadığını vurguladıkları ifade edildi.

BDDK'nin iki hafta içinde konuyla ilgili alacağı önlemi açıklamasını bekleyen bankacılar, mutlaka bir önlem alınacaksa geçmiş dönemlerde olduğu gibi tutarda üst limit 80-100 bin TL gibi bir limit belirlenebileceğini ve vadede üst sınır getirilmesinin sektörü zorlamayacak, daha doğru bir adım olacağını belirtiyor. Öte yandan toplantıda bankacıların ana fikir olarak da bireysel kredilerde her hangi bir önleme gerek yok yönünde konuştukları ifade edildi.

TBB'DEN AÇIKLAMA GELDİ

Öte yandan basına yansıyan haberler üzerine Türkiye Bankalar Birliği (TBB) söz konusu toplantıya ilişkin bugün açıklama yaptı. 

TBB'den yapılan açıklamada, BDDK ile 2 Eylül'de gerçekleştirilen toplantı hakkında basında yer alan ve kamuoyunda yanlış algılamaya neden olabilecek 'yanıltıcı yorum ve değerlendirmeler' nedeniyle söz konusu açıklamanın yapılmasının gerekli görüldüğü belirtildi.

Toplantıda, salgın tedbirleri kapsamında alınan ve 30 Eylül 2021'de sona ermesi öngörülen geçici düzenlemelerin yanı sıra temel bankacılık büyüklüklerinin seyri, ekonomik faaliyetin finansmanı, uluslararası piyasalardaki gelişmeler ve uygulamaların müzakere edildiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Açık bir iletişim içinde geçen, yararlı ve verimli olan toplantıda TBB Yönetim Kurulu üyeleri, basında yer alan haberlerin aksine, yapıcı şekilde görüş ve değerlendirmelerini sunmuş, önümüzdeki dönemde devreye alınması planlanan makroekonomik politikaların belirlenmesi sürecine katkı sağlamışlardır. Bu çerçevede, TBB olarak, bankacılık sektörünün her bir üyesiyle bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki dönemde de ülkemizin sağlıklı olarak büyümesine katkı vermek amacıyla ekonomi yönetimi ile birlikte yakın iletişim içinde çalışarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye devam edeceğiz." (EKONOMİ SERVİSİ)