İki başlı köpek balığı sayısında artış
İki başlı köpek balıkları bir gerçek ve bilim insanlarının karşısına giderek daha sık çıkmaya başladı. Peki bu durum neye işaret ediyor ve ne gibi sonuçlar çıkarılmalı? Bilimcilerin gündeminde bu sorular var.
DUVAR - Ucuz bir korku filmi veya 90'lı yılların Türk tabloitlerinden birinde karşınıza çıksa daha normal karşılayacağınız bir cümleyi, dünyanın en saygın yayınlarında peşi sıra görünce, insan ister istemez "Ne oluyor?" diyor. Çift başlı köpek balıkları ile ilgili haber ve bulgular artarak ortaya çıkmaya devam ediyor.
2008 yılında Hint Okyanusu'nda bulunan mavi köpek balığı embriyosunun ardından, 2013 yılında Meksika Körfezi'nde avlanan bir balıkçıdan elde edilen bir fetüs, rastlanan ilk çift başlı boğa köpek balığı olarak tarihe geçmişti.
Geçtiğimiz Ekim'de Malaga'daki bir tıbbi araştırma laboratuvarında yetiştirilen 792 embriyonun birinin çift başlı olduğu fark edildi. İki ağız, iki çift göz, iki beyin, iki kalp ve hatta iki farklı mideye sahip olan embriyo, tek bir kuyruk ve bağırsak sistemine sahipti.
Öyle ki bu artış National Geographic'de bir makaleye bile konu oldu. Laboratuvar ortamındaki örneğin genetik bir bozukluk nedeniyle ortaya çıktığı düşünülürken, doğada karşılaşılan örneklerin arkasında birçok sebep olduğu belirtiliyor. Virüslere bağlı enfeksiyonlar, metabolik bozukluklar, kirlilik veya aşırı avcılığa bağlı nüfus azalması sonucu gen havuzunun daralması olası sebeplerin arasında başı çekiyor.