İki Boğaziçili tutuklandı, ikisi 'ev hapsi' kararıyla serbest

'Kabe fotoğrafı' soruşturması kapsamında haklarında yakalama kararı çıkartılan 7 öğrenciden 5'i gözaltına alındı. Biri savcılık talimatıyla serbest bırakıldı. 2'si savcılığın talebi doğrultusunda 'ev hapsi' kararıyla serbest bırakıldı. 2'si ise tutuklandı.

Abone ol

DUVAR- Boğaziçi Üniversitesi'nde 'kayyım rektör'e karşı eylemlere ilişkin başlatılan 'Kabe fotoğrafı' soruşturmasında gözaltına alınan ve savcılığa sevk edilen 4 öğrencinin nöbetçi hakimlikteki sorguları tamamlandı. Öğrencilerden ikisi tutuklandı, ikisi ise 'konutunu terk etmeme şeklinde adli kontrol' kararı verilerek serbest bırakıldı. 

İstanbul Valiliği yaptığı açıklamada 7 öğrenci hakkında gözaltı kararı verildiğini, öğrencilerden 5'inin yakalandığını, 2'sinin ise arandığını duyurmuştu. Öğrencilerden biri savcılık talimatıyla serbest bırakılmıştı. Valilik diğer iki öğrenciyi yakalama çalışmalarının sürdüğünü açıklamıştı. 

'SANAT ESERİYDİ'

Tutuklanan öğrencilerin ifadelerinde soruşturmaya konu olan kağıdın Kabe fotoğrafı değil sanat eseri olduğunu söyledi. Boğaziçi Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi S. N. B., emniyetteki ifadesinde özetle şunları söyledi: "Boğaziçi Üniversitesi'nin önünde düzenlenen serginin amacı çeşitli konularda kendini ifade etme şansı dileyen herkesle iletişim kurmak ve onlara bir alan açabilmektir. Bu sergi herhangi bir kurum ya da kuruluşa bağlı olmadan düzenlendi. Soruşturmaya konu olan resim, üniversitede düzenlenen sergide yer alan 300 resimden sadece biri.

Eseri yapıp sergiye gönderen sanatçıyı da tanımam. Tamamen anonimdir. Yerde olma sebebi de sergiye gelen eser sayısının fazla olmasından ve yeterli asılacak yer bulunmamasından dolayı, vinil baskı olduğu için de yerde olmasından zarar göremeyeceği için içeriğine bakılmadan yerde sergilenmiştir.

Eserler sergi üyeleri tarafından hiçbir ayrım ve yorum katılmaksızın sergilenmiştir. Bu sebeple eserin ifade etmiş olduğu düşünce bu üyelerden bağımsızdır. Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum."

'300 ESERDEN BİRİ'

Psikoloji bölümü 3'üncü sınıf öğrencisi H. K. ise emniyette şu ifadeyi verdi: “Bu serginin düzenleniş amacı Boğaziçi Üniversitesi'ne yeni atanan rektörü protesto etmek ve protesto eden arkadaşlarımıza destek olmaktır. Soruşturmaya konu resim, sergilenen 300 eserden bir tanesidir. Eseri yapıp, sergiye gönderen sanatçıyı tanımam. Bu sergiyi düzenleyen arkadaşların iletişim mailine gönderilmiş. Göndericinin kim olduğunu bilmiyorum. Eseri asıldığı yerden kaldırılması istendiğini duydum. Bunun üzerine ben de 100 sanatçıdan bir sanatçıyı ayırmamız eşitsizlik ifade edeceği için duruma karşı çıktım. Ne yaptıysam sanat ve sevgi için yaptım. Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum.” (HABER MERKEZİ)