İki dev şirket konkordato ilan etti 

Akkuyu Nükleer Santrali ile TEİAŞ’a iş yapan Oskar Holding 2 milyar lirayı aşkın borcuyla konkordato ilan etti. Borcu 508 milyon TL olan GKN Kargo şirketi de konkordato istedi.

Abone ol

DUVAR - Ekonomik kriz ve enflasyon nedeniyle süren konkordato ilanları artıyor. Konkordato ilan eden şirket sayısı ekonomik krizle birlikte artarken bu durum, geçen yıl birçok işletmenin mali bünyesinde hasar yarattı. Konkordatoya başvuran şirket sayısı 519’a çıkarken, tasfiyeler de yüzde 28 arttı.

48 YILLIK HOLDİNG DE KONKORDATO İLAN ETTİ

Ekonomik kriz ve durdurulamayan yüksek enflasyon şirketleri de zor duruma düşürdü. 

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, Akkuyu Nükleer Santrali ile Enerji Bakanlığı’na bağlı Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin (TEİAŞ) elektrik iletim hatları başta olmak üzere çok sayıda kamu ve özel şirkete iş yapan Oskar Holding’in 4 şirketi ile holdingin sahibi Osman Karagöz, konkordato (iflas anlaşması) ilan etti. 641 farklı şirket ve kişiye 2 milyar lirayı aşkın borcu olan holding, konkordato gerekçesini kamudan alacaklarını tahsil edememesi, ekonomik kriz, yüksek enflasyon ve banka kredilerinin son dönemde kısılmasına bağladı.

KARGO DEVİ ŞİRKETİ DE VURDU

Son yıllarda, yurtiçi kargo taşımacılığında adından söz ettiren şirketlerin başında gelen GKN Kargo Lojistik Dağıtım ve Depolama dakon kordato istedi.

Halk TV’den Dinçer Gökçe’nin haberine göre, ailenin ikinci kuşak temsilcilerinden Gökhan Akyürek’in yönetim kurulu başkanı olduğu şirket geçen 4 Ocak günü konkordato talebinde bulundu. İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde yapılan başvuruda, şirketin olası hacizlere karşı korunması talep edildi.

Başvuruya göre şirketin toplam borcu 508 milyon TL seviyesinde. Dava dilekçesine göre, şirketin yaşadığı mali sıkıntının temelinde Galatasaray ile yapılan sponsorluk anlaşma. Dilekçeye göre bu anlaşma mali dengenin bozulmasına neden oldu.

KONKORDATOYA BAŞVURAN ŞİRKET SAYISI 519’A ÇIKTI

Ekonomim’den Merve Yiğitcan’ın haberine göre, 2023, iflas ertelemenin kaldırıldığı 2018 ve 2019’daki ‘konkordato fırtınası’nın ardından 519 başvuru ile rekorun kırıldığı yıl oldu. Geçen yılın 11 ayında yaklaşık 20 bin firma kepenk indirirken, tasfiyeler de yüzde 27,5 arttı.

Finansman darboğazında işletme sermayesi kırmızı alarm veren reel sektör için oldukça zorlu geçen 2023’ün bilançosu ortaya çıkmaya başladı. 2023 yılının tamamında konkordato geçici mühlet kararı verilen dosya sayısı 519 adet olurken, bu sayı iflas ertelemenin kaldırılmasıyla 2018 ve 2019 yıllarında yaşanan konkordato fırtınasından sonraki en yüksek seviye olarak ölçüldü. Yanı sıra geçen yılın ocak-kasım döneminde, kapanan şirket sayısı yüzde 7,2 artarak 19 bin 931’e dayanırken, tasfiye başvurusunda bulunan şirket sayısı 24 bini geçti.