İki eylemciden çekiçli çevre protestosu

İngiltere'nin başkenti Londra'daki British Library'de çevre protestosu düzenlendi. 80'li yaşlardaki iki eylemci, Magna Carta'nın orijinal belgesinin bulunduğu cam kutuya çekiçle zarar vermeye çalıştı.

Abone ol

DUVAR - İngiltere'de 82 ve 85 yaşlarındaki iki iklim eylemcisi, başkent Londra'daki British Library'de bulunan Magna Carta'nın orijinal belgesinin bulunduğu güçlendirilmiş kutuyu kırmaya çalıştı. Güvenlik güçleri, eylemci kadınlara engel oldu.

1215 yılında imzalanan 'Büyük Özgürlükler Sözleşmesi' (Magna Carta Libertatum) ile İngiltere tarihinde kralın yetkileri ilk kez kısıtlanmıştı. Magna Carta, günümüzdeki anayasal düzene ulaşana kadar yaşanılan tarihsel sürecin önemli basamaklarından biri olarak kabul edilir.

'HÜKÜMET KANUNU İHLAL EDİYOR'

Reuters haber ajansının aktardığına göre, 'Just Stop Oil' (Sadece Petrolü Durdurun) isimli çevre platformunun sosyal medya hesabından paylaşılan video mesajda, 82 yaşındaki Dr. Sue Parfitt'in kutunun üzerinde bir keski tuttuğunu, 85 yaşındaki Judy Bruce'un elindeki çekiçle birkaç kez kutuya vurduğu görülüyordu. Parfitt, ardından, üzerinde "Hükümet kanunu ihlal ediyor" yazılı bir pankart açtı. Kütüphane, olayın ardından yaptığı açıklamada, tarihi belgenin zarar görmediğini, koruma camının hafif zarar gördüğünü bildirdi.

Dünyada yalnızca dört tane orijinal Magna Carta metni bulunuyor. Bu metinlerden ikisi British Library'de, biri Salisbury Katedrali'nde, diğer ise Lincoln Kalesi'nde tutuluyor. 

2 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Parfitt, eylemleri sırasında yaptığı açıklamada, "Bir Hristiyan olarak yaklaşan ve halihazırda burada olan korkunç acıyı dindirebilmek için bunu yapmak durumundaydım. Sadece Petrolü Durdurmalıyız" ifadelerini kullandı. Londra Metropolitan Polisi, daha sonra yaptığı açıklamada, söz konusu olayla bağlantılı olarak suç teşkil eden zarar sebebiyet verme şüphesiyle iki kişinin gözaltına alındığını bildirdi. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)