İki komşu şehir arasında yardım hattı: Devletin desteği lazım

Urfa’nın Bozova ilçesinden Adıyaman’a yardım hattı kuruldu. Urfalılar, 111 kilometre uzaklıktaki komşuları Adıyaman’a hem erzak yetiştirmek hem de arama kurtarma çalışmalarına katılmak için gitti.

Abone ol

Fatma Keber

URFA - Depremzede Adıyamanlıların bir kısmı deprem sonrası Bozova’ya geldi. Bazısı akrabasında bazısı da Urfalıların yardımlarıyla barınma, yiyecek gibi temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.

Ancak Urfalıların ortak talebi, Adıyamanlı komşuları için yaptıkları çalışmalara devletin destek olması.

‘DEPREMDEN SONRA GİDECEK YER ARADIK’

Bozova, Adıyaman’dan gelen bir depremzede anlattı: “Depremden sonra gidecek bir yer aradık. Bazı akrabalarımız var Bozova’da diye buraya gelmeye çalıştık ama araç bulmakta zorluk çektik. Birkaç nakliyeciye gittik, bizi ve birkaç parça eşyamızı taşımaları için ama 4 bin 500 lira istediler. Bozova’ya kendi imkanlarımızla geldik. Burada bir tek gönüllü kuruluşlar ve vatandaşlardan yardım gördük. Gerek yemek gerekse de erzak, çadır gibi ihtiyaçlarımızı karşılamada bize yardımcı oluyorlar. BuradaKİ belediyeye gittik orası kaymakamlığa yönlendirdi, kaymakamlık da elinde çadır olmadığını söyleyerek AFAD’a yönlendirdi. Birkaç yere müracaat ettik ama karşılık alamadık. Buradaki halk çadırları kendi parasıyla almış. Adıyaman’dan gelenlere veriyorlar” dedi.

‘KENDİ İMKANLARIMIZDA ADIYAMANLILARA YARDIM EDİYORUZ’

İşletme sahibi olan Urfalı, Bozova’daki depremzedelere yardım etmek için imkanlarını kullandığını anlattı. Kendi gibi işletme sahibi olanlarla, iş insanları ile organizasyon yapmaya çalıştıklarını belirten işletmeci, “Buradan gitmek isteyenlere yol ücreti, ulaşım temin etmek olsun tüm ihtiyaçlarına yetişmeye çalışıyoruz ama yanımızda bir devlet kurumu falan yok. Devletimiz var ama işleyişte sorunlar var. Liyakatsizlik mi diyeyim ne diyeyim bilmiyorum ama o görevlerde kim varsa bu insanlar o görevleri hak etmiyorlar” diye konuştu.

Bozova’ya gelen bir başka depremzede ise üç kardeş olduklarını, babalarını kaybettiklerini ve iki gün birinde, iki gün başka birinde kalarak yaşadıklarını söyledi. Çadır bulamadıklarını ifade eden 19 yaşındaki depremzede, çok zor durumdayız. Ev kiralamak isteseler de kalacak yer bulmanın zor olduğunu sözlerine ekleyen depremzede “Birkaç gün önce 3 bin lira olan evin kirası 6 bin liraya çıkmış. Zaten sağlam olup olmadığını da bilmiyoruz. Bu rakamları verecek gücümüz yok. Ama çadır da yok. Üç kız kardeşiz. Annem var ama evde çalışan sadece benim. Şimdi o da kalmadı. Bozova’daki insanlara da çok yük olmak istemiyoruz. Malum herkes aynı durumda. O nedenle iki gün orada, iki gün burada kalıyoruz ama bu daha ne kadar sürecek bilemiyorum” dedi.

‘DURUM BURADA KÖTÜ, İŞ MAKİNESİ LAZIM ARAMA KURTARMADA’

Urfa’dan Adıyaman’a yardım için giden bir Urfalı da yaşananları anlattı: “Urfa’daki yaralarımızı sardıktan sonra Urfa halkı olarak var gücümüzle Adıyaman’daki komşularımıza yardım ediyoruz. Bütün iş makinelerimizi gönderdik. Gerçekten durum burada çok kötü. Elimizi her attığımız binadan ölüler çıkıyor.”

Bir başka Urfalı da Adıyaman’a yardım göndermek için nasıl çabaladıklarından bahsetti: “Biz Urfalılar olarak Adıyaman’a yardım etmeye çalışıyoruz ama yetkililerden de destek istiyoruz. Mesela Adıyaman’ın Çelikhan bölgesindeki yollar kapalıydı. İki gün önce açıldı. Oraya gidip çalıştık ama daha gidemediğimiz yerler var. Mesela Gölbaşı tarafında sıkıntılar devam ediyor. Hava çok soğuk. Akşamları hava sıcaklığı -5 dereceye kadar düşüyor. Yolların donması nedeniyle araçlar gidemiyor. Bu konuda da yetkililerin desteğine ihtiyacımız var. Mesela ulaştığımız bölgedeki kadınların ihtiyaçları var, özel ihtiyaçları ve utandıkları için bize söyleyemiyorlar. Bu konuda da belediyenin, partilerin, STK’lerin kadın kollarının bu kadınlara ulaşıp yardım etmesi lazım.”

Enkazdaki arama kurtarma çalışmalarından da bahseden Urfalı, bizzat kendi çabaları ve imkanları ile arama kurtarma yaptıklarını söyleyerek insan gücü olsa da ve gerekli iş makinelerinin az olduğunu ifade etti. Hatta bununla ilgili yaşadığı şu örneği anlattı: “Adıyaman’da eşi ile enkaz altında kalan bir kardeşimiz beni arayıp durumu anlattı. O da vinç operatörüydü. Urfa Akçakale’de yaşayan kardeşine ulaştık. O da vinç operatörü. Onu Akçakale’den aldım, vinci bulduk ve abisi ve eşini kendisi çıkardan enkazdan. Onlarla beraber 4 kişi daha enkazdan çıkarıldı. Bunların hepsi bir saat içinde oldu. Yani makine olmadan insan iki günde bunları yapabilirken, iş makinesi ile çok daha hızlı davranılıyor. Zaman çok önemli böyle durumlarda.