'İki Türk, iki Alman, bir Napolyon' tweet'i sahte
Parodi Trump hesabından paylaşılan, "İki Türk, bir Alman ve bir Napolyon” mesajı sahte çıktı.
DUVAR - Sosyal medyada @realDonaldtrodi kullanıcı adına sahip bir hesap, ismini "Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald J. Trump" şeklinde değiştirerek bir fotoğraf paylaştı. Paylaşımda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın birlikte fotoğrafı yer alırken, iletide de “İki Türk, bir Alman ve bir Napolyon” yazıldı. Paylaşım bine yakın retweet, beş bine yakın da beğeni aldı.
Paylaşım Medyanın51Tonu, Amberin Zaman, Mine Kırıkkanat gibi çok kullanıcılı hesaplar tarafından da Donald Trump’ın resmi hesabı zannedilerek paylaşıldı. Hatta Fox TV’de İsmail Küçükkaya yayını sırasında tweet'i paylaşanın Donald Trump olduğu kanısıyla yorumlarda bulundu. New York Times gazetesinden David Kirkpatrick de paylaşımı retweet etti. Ancak Karar gazetesi, Sabiha Doğan gibi isimler haber ve tweet'lerini kısa bir süre sonra kaldırdı.
'MEDYA OKURYAZARLIĞI' TEPKİSİ
Teyit.org'un haberine göre, bu paylaşım Donald Trump’ın kendi hesabından değil, parodi hesaptan yapıldı. Paylaşımı yapan hesabın kullanıcı adı @realDonaldtrodi, ancak Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın onaylı hesabının ismi @realDonaldTrump. Trump’ın resmi hesabı mavi tikliyken, parodi hesapta herhangi bir onay bulunmadığı gibi parodi olduğu da belirtiliyor.
Donald Trump’ı taklit eden hesabın geçmiş tarihlerde de benzer paylaşımları olduğu görülüyor. Hesap da daha sonra yaptığı Türkçe paylaşımlarla, içeriği doğrulamadan hızlıca retweet edenlerin medya okuryazarlığı seviyesine tepki gösterdi. Trump’ın orijinal hesabından 4 Aralık 2019’da yapılan paylaşımlarda, benzer bir gönderi yer almıyor.
Fotoğraf ise NATO zirvesine katılmak üzere İngiltere’de bulunan liderlerin yaptığı dörtlü görüşmeden. Görüşmede Suriye ve Libya gibi konular ele alındı. NATO’nun 70. kuruluş yıldönümünde İngiltere’de yapılan toplantılarda, hem uluslararası konular konuşuldu, hem de ikili ve heyetler arası görüşmeler yapıldı. Sonuç olarak, paylaşım ABD Başkanı Donald Trump’a ait değil ve parodi amacıyla üretilmiş.