İki vekilden Polonez işçilerine destek: 'Erdoğan, Cemal Enginyurt'u bile komünistlerle beraber eylem yapar hale getirdi'

DP'li Cemal Enginyurt ve TİP vekili Sera Kadıgil, sendika üyesi olduktan sonra işten çıkarılan ve fabrika önünde direnen Polonez işçilerini ziyaret etti.

Abone ol

DUVAR - Demokrat Parti (DP) Genel Başkan Yardımcısı Cemal Enginyurt ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü Sera Kadıgil, Polonez işçilerinin eylemine destek verdi.

Enginyurt, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenerek "Bak 45 yıllık Cemal Enginyurt'u bile Sera Kadıgil ile komünistlerle beraber eylem yapar hale getirdin. Geleceğin hiç parlak değil. Birleşe birleşe kazanacağız" dedi. Kadıgil ise "Evet öyle bir düzendeyiz ki hakikaten bir komünistle yan yana işçi direnişi nasip oldu Cemal başkana. İyi ki de öyle oldu" diye konuştu

ENGİNYURT: ADALETİNİZ BATSIN

İstanbul’un Çatalca ilçesinde bulunan Polonez gıda fabrikasında çalışırken Tek Gıda-İş Sendikası’na üye olduktan sonra işten çıkarılan 146 işçinin direnişi sürüyor.

ANKA Haber Ajansı'nın haberine göre, işçilerin fabrika önünde başlattığı direnişe Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Cemal Enginyurt ile TİP Sözcüsü Sera Kadıgil de destek verdi.

"Zulüm denizinde yüzemez gemi. Batırmazsak bize yazıklar olsun" diyen Cemal Enginyurt, "Suçsuz yattığımız zindanlarda sizi yatırmazsak bize yazıklar olsun. Polenez fabrikasındaki işçinin hakkını savunmayanlara yazıklar olsun" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslenen Enginyurt, "Bu direnişi candan destekliyorum ama hakikaten gelirken gördüğüm manzaradan dolayı da üzüntümü saraydaki Recep abiye iletmek istiyorum. Recep abi, Polenez’de polislerin, İçişleri Bakanlığın öyle barikatlar kurmuş ki gözlerim yaşardı. Ne büyük devlet, ne güçlü devletiz. 160 tane işçiye karşı öylesine bir kalkan oluşturmuşsun ki Türkiye ne büyük devlet diyesim geldi ama birden aklıma Yunan botları geldi. Polenez’deki işçiye kalkan koyana kadar Yunan botlarını engelleseydin ya. Ama Polonez'de sucuk fabrikasında çalışan işçiye biber gazı, ters kelepçe. Yetmiyor, işçinin hakkını, alın teri, kurumadan verin diyen peygamberin müftüsü olduğunu söyleyen gelip işçi düşmanlığı yapıyor. Adaletiniz batsın. Güçleri işçiye, teğmenlere, çiftçiye, öğrenciye yetiyor " dedi.

'MANDA YOĞURDU YİYİP KESTANE BALINI EKMEĞİNİ SÜRERKEN SİZLERİ HATIRLAMIYOR'

Hükümeti yalnızca zenginlere hizmet etmekle eleştiren Cemal Enginyurt, "Şimdi burada bir emek mücadelesi, sendikal hak mücadelesi var. Recep Tayyip Erdoğan manda yoğurdu yiyip kestane balını ekmeğini sürerken bizi, sizleri hatırlamıyor. Erdoğan'ın adamları da sizlere hatırlamıyor. Onlar zengine hizmet ediyor. İngiltere'deki tefecilere hizmet ediyor. Onların derdi millet değil. Eğer öyle olsaydı kul hakkı yemezler. Komşusu aç iken karnı tok yatan bizden değildir diyen peygambere uygun bir ümmet olurlardı. Ama bunların din de kendine, diyanet de kendine, her şeyi kendilerine uygun bir hale getirilmiş" şeklinde konuştu.

'EMNİYET MÜDÜRÜ DE, İÇİŞLERİ BAKANI DA HESAP VERECEK'

Hükümet ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya çağrı yapan Enginyurt, "Buradan saraya, sosyal medya bakanı Ali Yerlikaya’ya bir çağrıda bulunuyorum. Bu işçilerden terörist, polise saldıran, devlet düşmanı çıkmaz. Sen devlet düşmanı arıyorsan, sağına soluna doldurduğun FETÖ'cülere bak. Polis kardeşleriyle işçileri karşı karşıya getirme. O polisler bunların evladı, kardeşi, canları. Ama siz o kadar vicdansızsınız ki emniyet müdürünüzü buraya salıp, emniyet müdürünüz aracılığıyla bu işçilere saldırganlık yapabiliyorsunuz. Şunu unutmayın keser döner, sap döner, bir gün olur, hesap döner. O emniyet müdürü de hesap verecek, o İçişleri Bakanı da hesap verecek ve bu milleti yok sayan Recep Tayyip Erdoğan da bir gün gelip hesap verecek" dedi.

'NORMALLEŞME, YUMUŞAMA YOK MÜCADELEYE DEVAM'

"Recep Tayyip Erdoğan'a şunu söylüyorum; böyle baskıya devam ettikçe böyle zulme devam ettikçe kazanan olmuyorsun" diyen Enginyurt, "Bak 45 yıllık Cemal Enginyurt'u bile Sera Kadıgil ile komünistlerle beraber eylem yapar hale getirdin. Geleceğin hiç parlak değil Recep Tayyip Erdoğan. Birleşe birleşe kazanacağız. Direne direne kazanacağız. Normalleşme yok. Yumuşama yok. Müzakere yok. Mücadeleye devam diyorum. Mücadelenizi canı gönülden destekliyorum" şeklinde konuştu.

KADIGİL: ÖYLE BİR DÜZENDEYİZ Kİ BİR KOMÜNİSTLE YAN YANA DİRENİŞ NASİP OLDU ENGİNYURT'A

Cemal Enginyurt'un ardından konuşan TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, "Evet öyle bir düzendeyiz ki hakikaten bir komünistle yan yana işçi direnişi nasip oldu Cemal başkana. İyi ki de öyle oldu. Çünkü biz bu lanet olasıca para yüzünden çalışılan bu dünya düzeni var ya, onun yerin dibine yıkıp onun yerine eşitlik, kardeşlik, özgürlük için, birbirimiz için çalıştığımız bir düzen kurmak istiyoruz. Bütün komünist düşmanlarına da dert olsun diyoruz bu" dedi.

İşçileri son olarak 54 gün önce ziyaret ettiğini söyleyen Kadıgil, "Bu 54 gün bizim için çeşitli çalışmalarda geçti değil mi Cemal başkan? Maaşımız falan da yatmaya devam etti. Türkiye'de birçok yerde de bu böyle oldu. Ama bu geçen 54 günde arkamda gördüğünüz, birçoğu kadın 146 işçi beş kuruş para alamadı bu sürecin çoğunda. Üç kuruş maaşa çalıştırdılar bu insanları yıllarca. Daha önce geldiğimizde anlattık. Arkamda bir Aynur abla vardı. 20 yıldır burada çalışıyor 16 bin lira maaş, asgari ücret bile vermiyorlar" ifadelerini kullandı.

'PATRONLARIN CEBİNDEN EKSİLEN BİR ŞEY OLMADI, İŞÇİLERİN HAYATI ÇALINIYOR'

İşçilerin kimyasal maddelere maruz kaldığını belirten Sera Kadıgil, "Birbirinden tehlikeli kimyasallarla her gün temizlik yaptırıyorlardı, bir tane koruyucu elbiseyi çok görüyorlardı bu insanlara. İzin hakkını çok görüyorlardı. Yeri geliyordu 48 saat üst üste çalıştırıyorlardı bu insanları, bunlara rağmen asgari ücreti bile çok görüyorlardı. Ne yaptılar? Hukukun bize verdiği bir tane hak var sendikalı olalım istediler. Ne oldu? Patronlar, 146 işçiyi ahlaksız diye bu iş yerinden yok para çaldı diye, kod 46 ile işten attılar. İşsizlik maaşı alamıyorlar 71 gün. Burada 71 gündür direnen kız kardeşlerim sayesinde nihayet işsizlik maaşına kavuştular. Ne kadar sordunuz mu? Kimisi 12 bin liraya, kimisi 14 bin liraya, kimisi 15 bin liraya çocuk okutmaya çalışıyorlar şu anda. Patronlar yerlerine aldıkları taşeron işçilerle işe devam ediyorlar. Onların cebinden eksilen bir şey olmadı. Arkamdaki işçi kardeşlerimin hayatı çalınıyor" diye konuştu.

'POLİSLERİ YIĞIP BU İNSANLARA EZİYET ETTİREMEZSİN'

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya tepki gösteren Kadıgil, şunları söyledi:

"Biz buraya yürürken iki milletvekili olarak 350 metre polis barikatıyla yürüyoruz. Her yeri tutmuşlar. Çatalca'dayız şu an. Böyle kuş uçmaz Kervan geçmez bir yerindeyiz İstanbul'un. Normalde şurada bir kadın yürüse tecavüze uğrayıp öldürülse polisin gelmesi bir hafta sürer. Ama bir işçi burada hakkını arayınca ne hikmetse coplarla gözaltı arabalarıyla ters kelepçelerle tutukladılar bu insanları. Suçları ne bu insanların? Rüşvet mi vermişler Amerika'daki siyasetçilere? Bu ülkenin parasını mı çalmışlar? Yok, haklarını aramışlar. Kapısı polis dolu, fabrikanın önünde seslerini duyurmak istedikleri için ters kelepçeyle, işkenceyle gözaltına alındı ya bu insanlar. Ayıp değil mi? Suç değil mi? Bu nasıl siyaset? Hakikaten sosyal medya bakanı demek lazım Sayın Ali Yerlikaya. Buradaki gelip işçileri ziyaret edip ne oluyor burada diyeceğin yerde polisleri yığıp bu insanlara eziyet ettiremezsin kardeşim sen."

(ANKA HABER AJANSI)