İkinci bir konsolosluk çalışanı ifadeye çağrıldı

ABD ile vize restleşmesi sürüyor. İkinci bir konsolosluk çalışanı daha gözaltında.

Abone ol

DUVAR - ABD ile vize krizinde ikinci bir konsolosluk çalışanının ifadeye çağrıldığı iddiası, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından doğrulandı. Açıklamada, "Diplomatik bağışıklığı bulunmayan ABD İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı N.M.C. ifadesi için Cumhuriyet Başsavcılığımıza davet edilmiştir" denildi.

Savcılıktan yapılan açıklamaya göre, ilk tutuklanan Amerikan konsolosluğu çalışanı Metin Topuz'un verdiği ifade üzerine, Amasya'da iki kişi gözaltına alındı. Topuz'un ifadesine dayanılarak, bu kişiler FETÖ yöneticisi olmakla suçlanıyor. Savcılık ardından, bu kişilerin 'eşi ve babası olduğu' belirtilen Amerikan Konsolosluğu çalışanı N.M.C.'nin ifadeye çağrıldığını açıkladı.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, sabah saatlerinde ortaya atılan 'ikinci bir konsolosluk çalışanı hakkında daha tutuklama kararı çıkarıldığı' iddiasını yalanlamıştı.

İLK KRİZ: METİN TOPUZ

Kriz, ABD Başkonsolosluğu'nda görevli irtibat görevlisi Metin Topuz'un 17-25 Aralık öncesinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili olan firari Zekeriya Öz ve operasyonu düzenleyen emniyet müdürleriyle düzenli temas halinde olduğu gerekçesiyle dört gün gözaltında tutulması üzerine başladı. Topuz daha sonra 'siyasi ve askeri casusluk, Anayasal düzeni bozmaya teşebbüs, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamalarıyla tutuklandı.

Türkiye ABD'ye 'geri dönün' dedi

VİZE RESTLEŞMESİ İKİNCİ GÖZALTI YÜZÜNDEN Mİ?

Ardından dün gece ABD Türkiye'den vize başvurularını askıya aldı; Ankara da aynı şekilde karşılık verdi.

Bu sabah ise ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'nda Emniyet'le ilişkileri götüren bir isim için daha Başsavcılık tarafından verilen tutuklama kararının dün ABD'ye tebliğ edildiği haberi duyuldu. Tutuklama kararı verilen kişinin de Türk vatandaşı olduğu, eşinin FETÖ'nün çağrısından sonra Bank Asya'ya para yatırdığının saptandığı belirtiliyordu. İddiaya göre tutuklama kararı vize krizinden önce ABD'ye iletilmişti gözaltı kararı verilen kişi konsolosluktan dışarıya çıkmayı reddediyordu.

BAKAN YALANLAMIŞTI

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ise bu iddiayı yalanladı. A Haber'e konuşan Gül, "Bizim bilgimiz dahilinde olan 2. bir tutuklama ya da gözaltı kararı bulunmuyor" dedi.

Vize krizinde 'ikinci tutuklama' yalanlandı

DIŞİŞLERİ'NDEKİ GÖRÜŞMEDE NE OLDU?

Bakanın yalanlamasının ardından, ABD Büyükelçiliği müsteşarı Philip Kosnett'im Dışişleri'ne çağrıldığı haberi geldi. Buna göre Türkiye ABD'ye, 'vize kararından geri dönün' çağrısı yaptı.

Ancak tam da bu görüşmenin gerilimde yumuşama yaratmasının beklendiği sırada, hakkında ikinci gözaltı kararı çıkarılan kişinin eşi ve oğlunun sorguya alındığı ortaya çıktı. (Dış Haberler)