İkinci el araç satışında yeni şartlar geliyor
İkinci el satışında T.C. Kimlik Numarası ve ekspertiz raporu zorunluluğu getirilmesi istendi. Bakanlığı ise konu hakkında çalışma yaptığı ve daha detaylı bir düzenlemenin kısa sürede yaşama geçirileceği öğrenildi.
DUVAR - Fiyatların özellikle son aylarda sürekli yükselişte olduğu ikinci el taşıt piyasasında T.C. kimlik numarası ve ekspertiz raporu zorunluluğu gündeme geldi.
Geçen yıl ikinci el piyasasında satılan araçların yarıya yakınının kayıt dışı olması ve üçten fazla ilan giren kişi sayısının 300 bini aşmasının ardından bakanlığa iki talepte bulunuldu. İkinci el alım satımların büyük oranda döndüğü online kanallar üzerinden yapılan ilan girişlerine T.C. kimlik numarası ve ekspertiz raporu zorunluluğu getirilmesi isteniyor. Bakanlık ise daha kapsamlı bir adım için çalışma yürütüyor.
Bir yıl içerisinde satılan 6,9 milyon ikinci el aracın yaklaşık 3,5 milyonu kayıt dışı olarak satılıyor. Bu da ikinci elde yapılan toplam satışların yüzde 46'sına karşılık geliyor. İkinci eldeki kayıt dışı satışların yüzde 90'ından fazlası ise her gün yüz binlerce kişinin giriş yaptığı online kanallar üzerinden gerçekleştiriliyor. Alıcı ve satıcının çok sayıda alternatif ile sıfır maliyet üzerinden hızlı bir şekilde buluşma noktası olmasından kaynaklı öncelikli tercih sebebi olan ilan siteleri arasında Türkiye'nin en büyük platformu olarak da öne çıkan tek bir sitede 500 bine yakın satılık vasıta ilanı bulunuyor. Sadece 2019 yılı içerisinde girilen ilanlara bakıldığında ise 300 bin kişinin 3'den fazla araç satış ilanı girdiği görülüyor.
KİMLİK NUMARASI VE EKSPERTİZ ZORUNLULUĞU İSTENDİ
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre konuyu Ticaret Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileriyle görüşen İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) yetkilileri ikinci el araç ilanlarına yönelik bir takım taleplerde bulundu. İMAS yetkilileri, internet sitelerine verilen ilanlara TC kimlik numarası ve ekspertiz zorunluluğu getirilmesini istiyor. Bakanlığın online kanallar üzerinden 'kim kaç ilan girmiş', 'ne satmış', 'kaç adet satmış' gibi tüm bilgileri geriye dönük isteme hakkı olduğuna da dikkat çeken İMAS yetkilileri, ilgili bakanlıkların daha geniş kapsamlı bir çalışma içerisinde olduğunu ve çok yakında bu çalışmanın detaylarının netleştirileceğini belirtiyor.
GEÇEN YIL YÜZDE 14 ARTTI
Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı rakamlara göre, ikinci el otomobil satışları 2019 yılında yüzde 14 artış kaydetti. Otomobil ve hafif ticari araç satışları da dahil olmak üzere, ikinci el sektöründe 2019 yılında 7 milyon 614 bin 301 adetlik satış gerçekleştirildi. Maliye Bakanlığı'nın ise ticari amaçla bir yıl içerisinde üçten fazla ikinci el araç alıp satanları banka, noter ve emniyet kanalları üzerinden tespit ederek geriye dönük para cezaları çıkarabiliyor. Bu şekilde yapılan incelemeler sonucunda 10 araç alıp satan bir kişiye geçtiğimiz günlerde 50 bin liralık vergi çıkarıldı.
YETKİ BELGESİ ZORUNLULUĞU 1 EYLÜL'DE BAŞLIYOR
İkinci el otomobil alım satım işiyle uğraşan kişilere getirilen yetki belgesi zorunluluğu ise 31 Ağustos 2020 itibariyle başlıyor. Söz konusu belge olmadan bahsedilen tarihten itibaren tacirler araç alış satış işlemi gerçekleştiremeyecek. İkinci el araç satışı yapılan yerleri, ödeme yöntemlerini ve satış şartlarını da düzenleyen yönetmelik ile çok ciddi cezalar da uygulamaya alınacak. (HABER MERKEZİ)