İkinci el kıyafet satanlar: Fiyatlar yüksek bulunuyor

Diyarbakır Sur’da bulunan Yanık Çarşı’da ikinci el kıyafet satan esnaf, fiyatları düşük tutmalarına rağmen ürünlerini satamadıklarını söyledi.

Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır Sur’da bulunan Yanık Çarşı (Çarşiya Şewitî), bin yıldan eski bir geçmişe sahip. El yapımı ve yöresel ürünlerle antika eşyaların satıldığı dükkanların yer aldığı çarşıda, ikinci el kıyafetlerin satıldığı tezgahlar da kuruluyor. Bu tezgahlarda kunduradan spor ayakkabıya, gömlekten monta her türlü eşya bulunuyor. En ucuz ürünün 35 lira olduğu tezgahlarda daha iyi ürünler 150 liraya kadar satılıyor.

‘EKONOMİK KRİZ İKİNCİ EL PİYASASINI DA ETKİLEDİ’

Bu tezgahlar ekonomik krizden ötürü alım gücü düşen halkın da uğrak mekanı oldu. 40 yıldır Yanık Çarşı’da ikinci el tezgahı açan Ahmet Fidan, ekonomik krizin ikinci el piyasasına da etki ettiğini söyledi. “Ekonomik krizden önce gömlekleri 10 liraya satıyorduk, şimdi 50 liradan aşağı gömlek yok” diyen Fidan, “Bu ürünleri genellikle işçi ya da köylü kesim alıyor. Kimi zaman günlük giyim için gelip alanlar da oluyor. İnsanlar bize kullanmadıkları eski kıyafetlerini satıyor, biz de belli bir kâr marjı koyarak satışa sunuyoruz. Sabah 10’da geliyorum akşam 5’e kadar burada çalışıyorum. Yorucu oluyor ama ekmek parası için katlanıyoruz. İş çok yoğun olursa günde en fazla 300 lira kazanıyoruz” dedi.

‘İKİNCİ ELE YÖNELİM ARTTI’

“Ben burada 40 yıllık esnafım, her şeyi görüp geçirdim. Eskiye göre daha çok kişinin ikinci ele yöneldiğini rahatlıkla söyleyebilirim” diyen Fidan, şöyle devam etti: “Bilinçli insanlar dükkanda bir pantolonun, gömleğin 400-500 liradan aşağı olmadığını biliyor ve bizim fiyatımıza itiraz etmiyor. Bazıları ise bizim 50-60 liralık fiyatlarımızı pahalı bulup almıyor. Eskiye göre daha çok kişinin ikinci ele yöneldiğini söylemek mümkün. Ekonomik krizden dolayı hem bizim fiyatlarımız hem de buraya gelenlerin sayısı arttı. Ancak buraya gelenler genellikle ürünleri almadan dönüyor.”

‘MAĞAZADAN ALIŞVERİŞ YAPAMAYANLAR BİZİ TERCİH EDİYOR’

Mehmet Akyol ise Yanık Çarşı’da yer alan bir ikinci el tezgahında 3 yıldır işçi olarak çalışıyor. Akyol da tezgaha olan ilginin geçen yıllara göre arttığı görüşünde. Ekonomik durumu görece daha iyi olan insanların eski eşyalarını kendilerine sattığını ve kendilerinin de belli bir kâr marjı koyarak bu eşyaları satışa sunduklarını belirten Akyol, “Burada ne ararsan var. Fiyatlarımız 30 liradan başlıyor. Çok iyi durumda olan bazı ayakkabı ve montların fiyatları ise 150 lirayı bulabiliyor. Yüksek fiyatlardan dolayı mağazalardan alışveriş yapamayan insanlar bizi tercih ediyor. Biz elimizden geldiğince uygun fiyata satmaya çalışıyoruz ama yine de insanların alım gücü çok düşük olduğu için fiyatlar yüksek bulunuyor” ifadelerini kullandı.

‘FİYATLARI DÜŞÜK TUTMAMIZA RAĞMEN ALAMIYORLAR’

Akyol, “Fiyatlarımız da geçen yıla oranla arttı. 15-20 liraya sattığımız ürünleri artık 50-60 liraya satıyoruz” diyor.

Bir diğer tezgah sahibi Fesih Kaya da Diyarbakırlıların pahalılıktan şikayetçi olduğunu belirtiyor: “Yıllardır bu işi yapıyorum. Bu kıyafetleri almaya gelenler genelde fiyatları yüksek buluyor. Biz fiyatları olabildiğince düşük tutuyoruz ama yine de vatandaşlar alamıyor. Vatandaşlar gelip fiyatlar çok pahalı diye şikayet ediyor ama biz de zaten az kazanıyoruz.”