İkiz araştırması: Virüsün semptomlarında genetik etki bulundu

İngiltere'de yapılan bir araştırmada, korona virüsünün semptomlarının genetik özelliklere bağlı olup olmadığı incelendi. İkizlerin incelendiği araştırma, belirli semptomların genetik faktörlere dayandığı sonucuna vardı.

Abone ol

DUVAR - Korona virüsü salgınında bazı hastaların hiç semptom göstermemesi veya benzer sağlık sorunlarına sahip olan kişilerin virüse farklı tepki vermesinin sebepleri araştırılıyor. Son olarak İngiltere'de ikizler üzerinde yapılan araştırma, Covid-19'un semptomlarının kısmen genetik yapıya bağlı olduğunu ortaya koydu.

2 BİN 600 İKİZİN YAŞADIKLARI İNCELENDİ

King's College'ın yürüttüğü araştırmada, 2.7 milyon kişiden yaşadıkları semptomları ayrıntılı olarak anlatmaları istenen cep telefonu uygulamasıyla derlenmiş veriler incelendi. Araştırmacılar, yaklaşık 2 bin 600 ikizin sağladığı veriler üzerinden, semptomlar arasındaki farklılığın genetik kodlarımıza dayanıp dayanmadığını analiz etti.

Araştırma ekibinin başındaki Prof. Tim Spector, "Amacımız, genlerinin yüzde 100'ünü paylaşan tek yumurta ikizleri ile genlerinin sadece yarısını paylaşan ikizlerin semptomları veya olamayan semptomları arasında karşılaştırma yapmaktı. Eğer semptomların görülmesinde genetik bir faktör varsa, tek yumurta ikizler arasında diğer ikizlere kıyasla daha fazla benzerlik görülecekti" dedi.

'BELİRLİ SEMPTOMLAR GENETİK'

Araştırmada, semptomların yüzde 50'si arasındaki farklılıkların genetik faktörlere dayandığı sonucuna varıldı. Araştırmacılar, ateş, ishal ve sayıklamanın yanı sıra tat ve koku kaybı gibi semptomlar üzerinde genlerin daha etkili olduğunu belirledi. Covid-19 kaynaklı ses kısılması, iştahsızlık, göğüs ağrısı ve karın ağrısının ise genetik yapıya bağlantılı olmadığı sonucuna varıldı.

"Bu hastalık, kendisini farklı insanlarda farklı şekillerde göstermesi açısından çok tuhaf. Biz de, bu durumun rastgele olmadığını olduğunu ortaya koyduk" diyen Spector, "Hastalığı kapma ihtimalinin veya ağır geçirip geçirmeyeceğinizin bir miktar genetik kontrol altında olduğunu söyleyebileceğimizi sanıyorum" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)