İklim Değişikliği Performans Endeksi 2018: İklim politikalarında Türkiye sonuncu
23'üncü Taraflar Konferansı (COP23), Bonn’da İklim Değişikliği Performans Endeksi-2018 açıklandı. Türkiye 56 ülkenin değerlendirildiği raporda iklim politikalarında sonuncu oldu.
DUVAR - Bonn’da Germanwatch ile Küresel İklim Ağı-Avrupa’nın (Can Europe) birlikte hazırladığı İklim Değişikliği Performans Endeksi açıklandı. Salımların yüzde 90’ından sorumlu 56 ülkenin değerlendirildiği rapor ile ülkelerin iklim değişikliği ile ilgili son performansları değerlendirildi. Türkiye endeks genelinde 47'nci sırada, iklim politikalarında ise listenin en sonunda yer alarak fosil yakıt üreticilerinin olduğu en kötü ülkeler arasında yer aldı.
İklim değişikliğini durdurmaya yetecek gerekli adımları atan ülke olmadığı için ilk üç sıranın boş bırakıldığı listede, yenilenebilir enerji ve kişi başı salımlardaki ilerleme nedeniyle İsveç dördüncü olurken, gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan Litvanya düşük emisyonları ve yüksek yenilenebilir enerji politikası ile beşinci oldu. Fas ise yine en iyi ülkeler arasına bu sene de girmeyi başardı.
Fas, Türkiye'nin aksine kömür santrallerine alım garantisi vermiyor, asfalt ve beton yatırımları üstüne politikalar üretmiyor; yenilenebilir enerji yatırımlarına öncelik veriyor. Ülkenin atmosfere az emisyon salması, 2030’a kadar emisyonu arttırmaması ve enerji kullanımını daha verimli hale getiren politikaları Fas'ın altıncı sırada yer almasını sağladı. Fas sıcaklık hedefini 2 °C altında tutma konusunda en uygun politikaya sahip ülke olarak gösteriliyor.
Germanwatch ile Küresel İklim Ağı-Avrupa’nın (Can Europe) birlikte ortaya koyduğu İklim Değişikliği Performans Endeksi, dünyadan 300 iklim ve enerji uzmanın yardımı ile ülkelerin toplam sera gazı salımından çevre politikalarına kadar çeşitli kıstaslara göre hazırlanıyor.
TÜRKİYE NEDEN FAS OLAMADI?
Türkiye HES’lerin yenilenebilir enerji sayılmasının avantajı ile yenilenebilir enerji konusunda listede 14'üncü sırada yer almasına rağmen, diğer konularda geride kaldı. Enerji kullanımında 42'nci, iklim politikalarında ise sonuncu sırada yer aldı. Fas ise iklim politikalarında en üst sırada yer alan ülke oldu. Paris Anlaşması'nı onaylamayan, onay için ada devletleri ve Afrika ülkelerinin yararlanabileceği fonlardan faydalanma şartını öne süren Türkiye, bu sene de Litvanya ve Fas gibi ülkeler yerine Suudi Arabistan, İran, Rusya ve Kazakistan gibi fosil yakıt ihracatçısı ülkeler arasında yer aldı.
TÜRKİYE'NİN SONUNCU OLMASI NE DEMEK?
İklim değişikliğini durdurmak için mücadele eden 350 Ankara aktivistlerinin de katkı koyduğu rapor, Türkiye’nin bir taraftan beton ve asfalt ile iklim felaketlerini hızlandırırken diğer taraftan daha pahalı ve iklimi değiştiren fosil yakıtları ithal etmeyi sürdürdüğünü ortaya koyuyor. Kömür politikaları ithal kömürü arttırdığı için Türkiye kömür, doğalgaz ve petrolünü ithal ettiği fosil yakıt tedarikçisi ülkeler ile aynı listede yer aldı.