İklim değişikliğinin günümüzdeki etkileri

Küresel iklim değişikliği, Trump yönetiminin başa gelmesiyle birlikte, dünya için yeniden popüler konulardan birisi haline geldi. ABD, Çin ve gelişmekte olan ülkeler bloğunun dünyayı en çok kirleten ülkeler olduğu göz önünde bulundurulduğunda, başımızın cidden dertte olduğunu söylemek aşırı bir yaklaşım olmayacaktır. Trump yönetiminin karbon emisyonlarının kısıtlanması, petrol üretim ve tüketiminde azaltmaya gitmek gibi konulardaki isteksizliği Çin tarafından da destek bulduğu sürece, iklim değişikliğine karşı sürdürülen çabaların pek bir sonuç üretmeyeceği düşünülebilir. Yine de dünyanın farklı coğrafyalarında birçok insan bu ürkütücü gidişatı yavaşlatabilmek için ilginç fikir ve projelerle ortaya çıkıyor ve çaba sarfediyorlar. Bu haftaki Dünya Forum yazımızla tüm gezegen savunucularını selamlıyoruz.

Abone ol

DUVAR - "Windows2universe" adlı sitede yayınlanan veriler, küresel iklim değişikliğinin ulaştığı sınırları göstermesi açısından oldukça dikkat çekici.

100 yıl önce, dünya genelindeki insanlar evler, fabrikalar ve ulaşım için daha fazla kömür ve yağ yakmaya başlamıştı. Bu fosil yakıtların yakılması, atmosfere karbon dioksit ve diğer sera gazı salınımına neden olmaktadır. Atmosferde artan sera gazları, dünyanın geçmişe oranla çok daha hızlı ısınmasına neden olmakta.

Peki, ısınmanın düzeyi nedir? Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) ile dünyanın dört bir yanından gelen bilim adamları, son 100 yıl boyunca, dünya yüzeyindeki hava sıcaklığının ortalama 0,6°C yükseldiğini açıkladılar. Bu, aşırı bir değişiklik gibi görünmeyebilir; ancak sadece 1 derece bile dünyayı derinden etkileyebilir. Aşağıda, günümüzde meydana geldiğini gördüğümüz iklim değişikliğinin bazı etkilerini görebilirsiniz:

-Deniz seviyeleri yükseliyor. 20. yüzyılda, buzulların erimesinden ve sıcak deniz suyu alanının genişlemesinden dolayı, deniz seviyesi yaklaşık 15 cm yükseldi. Bilimsel modeller, deniz seviyesinin 21. yüzyılda 59 cm kadar artabileceğini ve kıyı topluluklarını, sulak alanları ve mercan resiflerini tehdit edeceğini öngörüyor.

-Arktik kutup buzulları eriyor. Deniz buzunun yaz kalınlığı 1950'dekilerin yaklaşık yarısı kadar. Buzun erimesi okyanus akıntılarına değişikliklere neden olabilir. Ayrıca eriyen deniz buzu Arktik kutupta ısınmayı hızlandırıyor.

-Buzullar ve permafrost (donmuş toprak) eriyor. Geçtiğimiz 100 yılda, dünyanın her yerindeki dağ buzullarının boyutu azalmış ve Kuzey Kutbu’ndaki permafrost miktarı da azalmıştı. Grönland’ın buz tabakası da daha hızlı eriyor.

-Deniz yüzey sıcaklıkları ısınmaktadır. Sığ okyanuslardaki ısınan sular, son birkaç on yıl içinde dünyanın mercan kayalıklarının yaklaşık dörtte birinin ölümüne neden olmuştur. Mercanların birçoğu beyazlaşarak zayıfladıktan sonra, sıcak suların neden olduğu ısınma nedeniyle öldü.

-Daha yoğun yağışlar birçok bölgede sellere neden oluyor. Sıcak bölgelerdeki ısınma bazı bölgelerde daha yoğun yağış olaylarına yol açtı. Bu, sellere ve taşkınlara neden oluyor.

-Aşırı kuraklık artıyor. Yüksek sıcaklıklar dünyanın bazı bölgelerinde daha yüksek buharlaşma ve daha fazla kuraklığa neden oluyor.

-Mahsuller kuruyor. Artan sıcaklık ve aşırı kuraklık, dünya çapında tarım verimliliğinde düşüşe neden oluyor. Mahsul verimliliğinin azalması, sosyal açıdan çok fazla etkiye sahip olan gıda sıkıntısı anlamına gelmektedir.

-Ekosistemler değişiyor. Sıcaklıklar artınca türler daha serin bir yaşam alanına göçer ya da ölürler. Özellikle savunmasız olan türler, nesli tükenmekte olan türler, mercan resifleri ve kutup hayvanları bu durumdan en fazla etkilenenlerdir. Isınma, bahar olaylarının zamanlamasında ve büyüyen yaz mevsiminin uzunluğunda değişikliklere neden oldu.

-Kasırgalar sıklık ve güç açısından değişti. 1970'den beri Atlantik'teki yoğun kasırga sayısının arttığına dair kanıtlar var. Bilim insanları, buna iklim değişikliğinin neden olup olmadığını incelemeye devam ediyor.

-Daha sık ısı dalgaları yaşanıyor. Dünyanın daha fazla bölgesinde daha fazla ısı dalgası yaşanmakta. Isı dereceleri insan sağlığını etkiliyor.

-Deniz suyu daha asitli hale geliyor. Okyanuslara karışan karbondioksit, deniz suyunu daha asitli hale getiriyor. Bu durumun mercan kayalıklarına ve diğer deniz yaşamına etkileri olumsuzdur.

2017 MART’I SICAKLIK REKORU KIRDI

NASA’nın resmi sitesinde açıklanan ısı değişimleri, dünya için alarm çanlarının en yüksek sesle çaldığını işaret ediyor.

NASA'nın New York'daki Uzay Araştırmaları Uzmanı Goddard Enstitüsü'nde (GISS) bilim insanlarının küresel sıcaklıkların aylık bir analizine göre, Mart 2017, 137 yıllık modern kayıt sicilindeki en sıcak ikinci Mart ayıydı.

Mart ayı 1951-1980 arasındaki ortalama Mart sıcaklığından 1,12 derece daha sıcaktı. İki en üst düzey Mart sıcaklık anomalisi son iki yılda gerçekleşti.

Mart 2016, Mart ayı ortalama sıcaklığından 1.27 derece daha fazla sıcaklığa sahip olarak en sıcak Mart rekorunu kırmıştı. Mart 2017'nin sıcaklığı, Mart 2016'ya göre 0,15 santigrat derece daha serin olsa da önceki Mart'tan 0,2 santigrat derece daha sıcaktı.

GISS ekibi tarafından yapılan aylık analiz, dünya genelinde yaklaşık 6.300 meteoroloji istasyonu, deniz yüzey sıcaklığını ölçen gemi ve şamandıra aletleri ve Antartika araştırma istasyonları tarafından edinilen kamuya açık verilerden toplanıyor.

YEŞİL İKLİM FONU, YOKSUL ÜLKELER İÇİN 'GÜLÜNÇ BİR HİSSE SENEDİ'

Climate Change News adlı internet sitesinde Megan Darby imzasıyla yayınlanan makale, dünya genelinde iklim değişikliğiyle mücadele konusunda henüz alınacak çok mesafe olduğunu aktarıyor. Bir miktar çaba olsa da şu an itibariyle herhangi bir soruna çözüm üretilmiş değil.

BM'nin amiral gemisi iklim finansmanı girişimi toplantısından sonra kuraklığa dayanıklı Etiyopyalı topluluklara yönelik bir fon teklifi belirsizliğe mahkûm edildi.

755 milyon dolar değerindeki sekiz proje (Tacikistan'da bir Sovyet dönemi hidroelektrik barajının hazırlanması ve gelişmekte olan ülkelerde yenilenebilir enerji projeleri için 265 milyon dolarlık ödenek de dahil olmak üzere) Yeşil İklim Fonu (GCF/Green Climate Fund) kurulu tarafından onaylandı.

Fakat delegeler, Etiyopya'da çiftçilere ve çiftliklere destek vermek için 100 milyon dolarlık bir talep üzerinde fikir birliğine varamadılar. ABD, Kanada, İsviçre, İsveç, Almanya ve Japonya öneriye itiraz ederken, Afrika delegeleri bu konuyu tartışmaya açık tutmaya çalıştı.

Demokratik Kongo Cunhuriyeti’nden bir yönetim kurulu üyesi olan Tosi Mpanu Mpanu kararsızlığın ihtiyaç sahibi ülkeler arasında fonun itibarını azalttığına dikkat çekti.

“GCF’nin gülünç bir hisse senedi olduğunu söylüyorlar, insanları daha fazla yorduklarını görüyorlar ve bunu yaptığımızda bile hâlâ yeterince iyi görülmüyoruz” diyor. “İnsanları, bu çabaya katılmaya ve yönetim kurulunda kabul edilen iyi işleri yapmaya teşvik etmek istiyorum.”

Temsilciler, yönetim kurulunun, acele politik kararlar almaktan kaçınmak için temmuz ayında yapılacak bir sonraki toplantıda finansman kriterlerini netleştirmesi gerektiğini kabul ettiler.

Etiyopya hükümeti ve BM Kalkınma Programı (UNDP) tarafından sunulan teklif, insanları, özellikle de kadınları su kıtlığına hazırlamak için bir takım tedbirler öneriyor. Küresel ısınmanın, zaten kuraklığa eğilimli olan bölgede yağış miktarını daha da öngörülemeyecek hale getirmesi bekleniyor.

Programı eleştirenler, beş yıllık programın, genel kalkınma yerine iklim değişikliğine uyum üzerinde gerçekten odaklanmış olup olmadığını sorguluyorlar. Savunucularsa, bazı zayıf noktaları kabul ediyorlar; ancak Etiyopya'nın diğer tekliflerden daha sağlam bir yaklaşım gösterdiğini savunuyorlar.

AVRUPA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE HAZIR MI?

Sue Dawson’ın Independent gazetesinde yayınlanan yazısı, Avrupa kentlerinin iklim değişikliği konusundaki hazırlıklarını ve planlamalarını mercek altına alıyor. Ani fırtınalar büyük bir tehdit; ancak şehirler planlama yapmaya başlarsa hasarı sınırlama yolları olabilir.

Bask İklim Değişikliği Merkezi'nde (BCCC) yapılan yeni araştırmaya göre, ortalama küresel deniz seviyesi 1980'den beri 20 cm'den fazla yükseldi: Bu, ayda 0.5 mm'lik bir oran anlamına geliyor. Bu oran, Avrupa'nın savunmasız kıyı kentleri Barselona, İstanbul, Dublin ve benzeri kentler açısından korkutucu bir veridir. Evleri, altyapıyı ve tüm ekonomiyi tehdit ettiği için yetkililerin bu şehirlerin karşılaştıkları risklerin boyutlarını anlamaları ve yönetmek amacıyla adım atmaları çok önemli.

Öncelikle, okyanusların ısınması ve Grönland ve Antarktika’daki buz tabakalarının erime hızı gibi faktörlere bağlı tahminler çok farklı olabildiğinden, bu iddiaları ayrıntılı olarak incelemek gerekmektedir. BCCC araştırmasının daha yakından incelenmesi, yazarların verileri yanlış yorumladığını gösteriyor; çünkü orijinal kaynak, 1880 yılından bu yana 20 cm’lik bir deniz seviyesi yükselişi sunarken, yılda 1.5 mm'lik bir orandan bahsediliyor. Bu, BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli ve diğer yakın tarihli araştırma tahminleri ile aynı veri alanına girerek daha inandırıcı bir rakam sunuyor.

Daha sonra, yetkililerin deniz seviyesinin yükselmesiyle ilişkili riskin doğasını anlamaları gerekir. Daha yüksek deniz seviyeleri okyanusun gelişmiş sahil bölgelerini etkilediği anlamına gelebilir, ancak bu tek veya en ciddi risk değildir. Deniz seviyesinin yükselmesi, kıyı fırtınalarından ve Avrupa sahil kentleri için taşkın riskini artıran iklim değişikliği önemli bir etkendir.

Fırtınaların büyüklüğü ve yoğunluğunu, sıklıklarındaki artıştan ziyade, doğal değişkenliklerinden ötürü tahmin etmek oldukça zor.

Aslında, bu fırtınalar uzun vadede deniz seviyesinin yükselmesi nedeniyle yaşananlara kıyasla, denizlerin ortalama seviyesinde hızlı bir yükselişe neden olduğundan, daha fazla kıyısal yıkıma ve erozyona sebep olabilirler.

Avrupa çapında, ulaşım altyapısı ve büyük sanayilerin bulunduğu kıyı bölgelerinde sıklıkla büyük şehirlere rastlanmaktadır. Bu kıyı varlıkları, deniz seviyesi değişimi ve fırtınanın neden olduğu tehdide karşı savunmasızdır. Fırtına dalgalanmaları ile ilişkili aşırı su seviyesi yükselmesi özellikle endişe vericidir. 2005 yılındaki fırtınalarla ilgili bir artış, kuzey İskoçya ve Hebrides'taki en yüksek gelgit seviyesine 1.5m daha ekledi. Ve 2013'te, güney İngiltere'deki bir fırtına bazı yerlerde su seviyelerini 5-6 m yükseltti.

Avrupa kıyı kentlerini böylesi felaketlerden korumak için, Avrupa Çevre Ajansı (European Environment Agency), yetkililerin direnci artırmanın yollarını bulması gerektiğini belirtiyor. Bu, uzun vadeli önleyici önlemlere yatırım yaparak, iklim değişikliğinin etkisine uyum sağlama ve azaltmanın yollarını bulma anlamına gelmektedir.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ NEDENİYLE SAVAŞLAR YAŞANIYOR

John Wendle tarafından Nautilus adlı sitede yayınlanan bir makale, küresel iklim değişikliğinin toplumsal huzursuzlukları tetikleyecek yeni bir gerilim nedeni olduğuna vurgu yapılıyor.

Artan sıcaklıklar, Orta Asya'da etnik gerilimi bir kaynama noktasına getiriyor.

2016 yılında bahar ve yaz ayları boyunca, etnik Özbek köylüleri ve polis arasında Kırgızistan’ın içinde bulunan rezervuar ve suyun erişimi kesildikten sonra bir gerginlik ortaya çıktı. Özbekistan, zırhlı personel taşıyıcılarını Kırgızistan’a yolladı ve her iki taraf da birbirlerinin vatandaşlarını yakaladı ve tutukladı. Çiftçiler, giderek daha kuru olan topraklardan çıplak bir ürün alabilmek için suya muhtaçtır ve bunun için gerçekten de savaşmaya değer.

American Meteorological Society’nin (Amerikan Meteoroloji Derneği) İklim Dergisi'nde yayınlanan 2014 tarihli bir araştırmada, Orta Asya'daki ısınma oranının, aynı dönemde ortalama küresel ısınma oranının iki katı oranında arttığı ve 21. yüz yılın ilk 12 yılı boyunca herhangi bir önceki on yıldan daha büyük artış gözlendiği bildirildi. Bölge ısınırken, siyasi istikrarsızlık ve şiddet artmaktadır.

Bu durum, özellikle de geniş Fergana Vadisi için geçerlidir. Sınırları, etnik kökenleri, su hakları, azalan kaynaklar ve artan sıcaklıklar arasındaki karışık düğüm, onu küresel ısınma ve çatışmalar için bir merkeze dönüştürüyor; coğrafya, iklim ve siyasetin çarpıştığı bir yer heline getiriyor. Gerçekten de, tarihsel olarak şiddetli etnik bölünmeler ve doğal kaynaklarla ilgili süregelen tartışmalar, iklim değişikliğinin bir sonucu olarak bu bölgede silahlı çatışmayı daha olası kılmaktadır; bu bölgede son 27 yılda iki etnik çatışmada yüzlerce kişi öldü; çatışmalar kısmen toprak ve su kallanımı hakkındaki iddialarla körüklendi.

Kırgızistan’daki ABD Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) için çalışan ve tarımsal bir proje müdürü olan Altınbek Kadirov, “Bu küçük köyler su ve toprak için neredeyse her gün savaşıyor” diyor. “Bir şey tarım faaliyetlerini bozmasın diye, kış aylarında aç kalmamalarını sağlamak için mücadele etmek ve bir şeyler yapmak zorundalar” diye ekliyor.

Doğal kaynaklar üzerindeki çatışmalar elbette yeni değil; iklim değişikliği suya erişimi zorlaştırırken, çatışmalar dünya çapında artma eğilimi gösteriyor. Potsdam İklim Etki Araştırması Enstitüsü, Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı’nda yayınlanan bir çalışmada, 1980'den 2010'a kadar etnik olarak bölünmüş ülkelerdeki tüm silahlı çatışmaların neredeyse dörtte birinin iklimle ilişkili doğal afetlerle bağlantılı olduğu belirtiliyor. Raporda “şiddet riski, insan kaynaklı iklim değişikliği ve özellikle de iklim ile ilişkili doğal afetler yüzünden daha da kötüleşti”, Orta Asya'nın “antropojenik iklim değişikliğine karşı savunmasız ve derin etnik ayrımlarla karakterize edildiği” de bilgilere ekleniyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI SON KOZLARIMIZ: KUNDUZ, SOĞUK SU, İSTİRİDYE

Science daily adlı web sitesinde yayınlanan makalede, son yıllarda bir dalga halinde büyüyen iklim değişikliğine karşı savunma projelerine genel bir göz atılıyor. Öte yandan, savunma araçları kimi zaman alışıldık yolları epey zorlayan, şaşırtıcı fikirler sunuyor.

Kunduzlar, yüksek irtifa akıntıları ve istiridye resifleri, bugün WCS (Wildlife Conservation Society / Doğal Yaşamı Koruma Derneği) tarafından yayınlanan yeni bir raporda, “Koruma için İklim Değişikliği Önerileri” hususunda 14 Çözüm Önerisi altında tartışılan iklim değişikliğiyle mücadelenin sadece üç aracıdır.

Utah ve Washington’daki ekosistemlerin su depolama kapasitesini yeniden kazanan ve canlandırılan kunduzlardan, Upstate New York'ta taşkın sularını toplamak için yeniden tasarlanan menfezlere kadar yer verilen raporda, dünya çapındaki yaban hayatı ve ekosistemleri tehdit eden küresel ısınmaya karşı 14 adet “yaratıcı” gerçek ve “doğal” çözüm sunuluyor.

Ele alınan çözümler, su mevcudiyetinin azaltılması, taşkın ve orman yangınları riski, yükselen deniz seviyeleri, türler ve habitatlar üzerindeki doğrudan etkiler ve arazi kullanımını ve insan davranışlarını değiştirme gibi iklim değişikliği etkilerini gidermek amaçlı, stratejik önemdeki geleneksel ve yenilikçi koruma araçlarını içermekte.