İktidar kulisinde ittifak sıkıntısı: Bir il başkanım vardı iki oldu!

AK Parti'de ittifak görüşmelerinin sürdürüldüğü MHP'ye hassas davranılması, üzecek açıklamalardan uzak durulması, yerelde taleplerinin karşılanması yönünde verilen talimatları yerine getirmeye çalışan milletvekillerinin sıkıntı yaşadıkları yönündeki açıklamaları Meclis kulislerine yansıdı..

Abone ol

DUVAR - AK Partili milletvekillerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın MHP konusunda hassas davranılması, yerelde taleplerinin karşılanması yönünde talimat vermesi nedeniyle zor durumda kaldıkları iddia edildi. Cumhuriyet gazetesinden Emine Kaplan'ın kulis haberine göre, iktidar partisi milletvekilleri, MHP’nin 'hükümet ortağı gibi davranmasından' ve 'tayin ve atama talimatı verilmesinden' rahatsız. Bazı milletvekilleri yaşadıkları durumu, “Bir il başkanımız vardı, şimdi iki oldu” diye espri yaparak anlatıyor.

Liderler düzeyinde ve partilerin üst düzey isimlerinden yapılan açıklamalardan yola çıkılarak Kasım 2019 seçimlerinde iki partinin ittifakının kesin olduğu yorumları yapılırken, AK Parti tabanında bir süredir MHP’lilerin fiili ‘hükümet ortağı’ gibi davranmasından şikâyetler olduğu belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletvekilleriyle gruplar halinde yaptığı toplantılarda, “milli mutabakat” olarak nitelendirilen AK Parti-MHP ittifakına zarar verecek açıklamalardan kaçınılması, MHP konusunda hassas olunması, iki parti arasında gerilim yaratacak ve MHP’lileri üzecek açıklamalardan kaçınılmasını özellikle istedi. Erdoğan, ayrıca yerelde de MHP’nin atama, yatırım ve hizmetlerle ilgili taleplerinde hassas olunması ve olabildiği ölçüde karşılanması talimatını verdi.

'ŞUNU İSMİ ŞURAYA BU İSMİ BURAYA...'

AK Parti yöneticileri ve milletvekilleri, Erdoğan’ın uyarılarını da dikkate alarak kamuoyu önünde MHP ile ilgili hiçbir olumsuz açıklama ya da yorumda bulunmuyor. Ancak parti kulislerinde, özellikle milletvekilleri kendi aralarında zaman zaman espriyle karışık zaman zaman da ciddi biçimde MHP’nin hükümet ortağı gibi hareket etmesine karşı rahatsızlıklarını ve tepkilerini dile getiriyorlar. Bazı milletvekillerinin, özellikle Erdoğan’ın 'MHP’nin talepleri konusunda hassas olunması' yönündeki talimatının ardından MHP’li il başkanlarının arayarak ‘emir verircesine’ taleplerde bulunduğu belirtilerek, “Gayet rahat bir şekilde şu ismi şuraya, bu ismi buraya atayalım gibi bir yaklaşım sergiliyorlar” diye dert yanıyor. Bazı vekiller de, espriyle karışık, “Bir tane il başkanım vardı, şimdi iki oldu” diyerek rahatsızlığını dile getiriyor.