İlber Ortaylı: 6. Daire önünde nutuk atacağım aklıma gelmezdi

Beyoğlu Belediyesi’nin başkanlık binası 6. Daire’nin tarihini anlatan Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Bu bina önünde nutuk atacağım aklıma, hayalime gelmezdi" diye konuştu.

Abone ol

DUVAR - Beyoğlu Belediyesi, bu yıl "Rotalar, Ağlar ve Bağlantıların Mirası" temasıyla düzenlenen Avrupa Miras Günleri kapsamında Beyoğlu’nun tüm kültürel paydaşlarını bir araya getirmeye devam ediyor.

'Türkiye'nin İlk Belediyesi: 6. Daire' konulu söyleşiye katılan Prof. Dr. İlber Ortaylı, Beyoğlu Belediyesi’nin tarihi başkanlık binası 6. Daire’nin hikayesini ve belleğini anlattı.

Ortaylı, söyleşide yaptığı konuşmasında tarihi ve kültürel mirasın önemine vurgu yaparak, “Eski yapıların her biri bizim için milli mirastır. Korunması gerekir. Coğrafya bakımından önemlidir. Bize yaşayan bir miras kaldı. Hala nostaljik taraflarımızı, estetik taraflarımızı tatmin edebileceğimiz bir Beyoğlu’nda yaşıyoruz. Şüphesiz ki, bu bina önünde nutuk atacağım aklıma, hayalime gelmezdi” dedi.

6. Daire'nin kuruluşuna değinen Ortaylı, "İstanbul birdenbire büyüdü. 1 milyona yaklaşan nüfus vardı. Savaş devam ediyordu. Kırım Savaşı'nın merkez üssü olması ve ister istemez gemilerin bu bölgeye uğramasının yarattığı problemler vardı. Buraya birdenbire 6. Daire dendi. Biliyorsunuz 6. Bölge Paris'in en kibar semtidir. Buraya da buna bakarak isim koymuşlar" diye konuştu.

Beyoğlu’nun tarih boyunca farklı kültürlere ev sahipliğini yaptığını söyleyen Ortaylı, “Örtülü veya üstü açık, burada değişik kültürler devam eder, bunları anlamak lazım. Onun için burada sert politikalar, bağnazlıklar pek tesir etmez. Bugüne kadar faklı kültürler süregelmiş. Benim zamanımda vardı. Şimdi yok. Çünkü artık burada İstanbullu yaşamıyor. 70’lerden sonra şehir bir patlamayla nüfusla doldu” dedi.