Ilıcak ve Altan için tahliye yok

Yargıtay'ın bozma kararı üzerine yeniden yargılamaları başlayan Ahmet Altan ile Nazlı Ilıcak'ın tutukluluklarının devamına karar verildi. Mehmet Altan'ın yurt dışı yasağı kaldırıldı.

Abone ol

DUVAR - Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin bozma kararının ardından yargılanan gazeteci ve yazarlar Ahmet Altan, Mehmet Altan ve Nazlı Ilıcak’ın da aralarında bulunduğu 6 sanığın FETÖ suçlamasıyla yeniden yargılanması İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Tutuksuz sanık Mehmet Altan hakkındaki yurt dışı çıkış yasağı kaldırıldı.

Duruşma sanıkların beyanlarının alınması ile başladı. Nazlı Ilıcak beyanında "Yargıtay’ın yeniden yargılama kararına uymanızı bekliyorum. 75 yaşındayım, derhal tahliyemi talep ediyorum" dedi.

YAKUP ŞİMŞEK SALONDAN ATILDI

Yakup Şimşek ise beyanının Yargıtay’ın bozma kararı üzerine olmadığı gerekçesiyle Mahkeme Başkanı tarafından uyarıldı. Şimşek “Sizi Allah’a havale ediyorum” sözleri üzerine Mahkeme Başkanı tarafından salondan atıldı.

Ardından Ahmet Altan beyanına başladı. Mahkeme Başkanının savunmasını Yargıtay’ın bozma kararıyla sınırlı tutması konusunda uyarması üzerine, Ahmet Altan “Biz üç senedir sabırla bekliyoruz, ben de sizin biraz sabırlı olmanızı bekliyorum” dedi. Ahmet Altan beyanını “Bugün size tavsiyem hukuka uymanız, fikirleri yargılamaya kalkmamanızdır. Uyup uymamak sizin bileceğiniz iş” diyerek tamamladı.

MEHMET ALTAN: REZİLLİĞİN HER TÜRLÜSÜNÜ GÖRDÜM

Ahmet Altan'ın ardından AYM'nin kararıyla serbest bırakılan Mehmet Altan'ın beyanına geçildi. Mehmet Altan, "Başlangıçta içinde soruşturma savcısının da yer aldığı hayasız bir kampanyaya kasten hedef yapıldım. Rezilliğin ve alçaklığın her türlüsünü gördüm, iğrenerek seyrettim. Deli saçması bir iddianamenin ciddiye alınması nedeniyle 21 ay hapis yattım.Dört kişinin anayasayı yok sayması nedeniyle zorla 5.5 ay fazladan hapiste tutuldum. Şimdi soruyorum, suçsuzluğum daha ilk baştan belli iken bu düşmanlık kime ne kazandırdı, elinize ne geçti?" diye konuştu.

Mahkeme başkanının savunması konusunda uyarmasının ardından Mehmet Altan, "Böyle bir durumda, herkes kendi kendine 'Yargıladığım gibi yargılanmak ister miyim?' diye sormalı. AYM’nin saptadığı gibi “gözaltına” yetmeyecek bomboş bir dosyayla “ağırlaştırılmış müebbete” mahkûm edildim. Hem de TCK’da olmayan “manevi cebir" adında kasti bir suç uydurularak. Beraatime hükmeden Yargıtay kararına göre beraatime karar verilmesini ve yurt dışı yasağımın kaldırılmasını talep ediyorum" diyerek sözlerini bitirdi.

SONRAKİ DURUŞMA 4 KASIM'DA

Savcılık beyanların ardından açıkladığı mütalasında "Yargıtay’ın bozma kararına uyulması ve tutuklulukların devamını" istedi. Mahkeme heyeti ara kararında Yargıtay'ın bozma kararına uymaya hükmetti. Ahmet Altan, Nazlı Ilıcak ve tutuklu diğer üç sanığın tahliye talepleri ‘kuvvetli suç şüphesi’ nedeniyle reddedildi. Mehmet Altan’ın yurt dışı çıkış yasağı ise kaldırıldı. Bir sonraki duruşma 4 Kasım 2019’da görülecek.

YARGITAY YARDIM SUÇUNDAN CEZA İSTEDİ

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 'FETÖ'nün darbe çağrışımı davasında' Ahmet Altan, Mehmet Altan ve Nazlı Ilıcak'a verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını bozdu. Yargıtay, Ahmet Altan ve Nazlı Ilıcak'ın tahliye taleplerini reddederek, 'anayasayı ihlal değil FETÖ'ye bilerek ve isteyerek yardım etme suçunu' işlediklerine karar verdi. Yargıtay, Mehmet Altan'ın, yeterli ve inandırıcı delil bulunmadığından beraatine karar verilmesine hükmetti. Anayasa Mahkemesi 11 Ocak'ta verdiği kararda, Mehmet Altan'ın haklarının ihlal edildiğini belirlemişti. Kararda Mehmet Altan'a 20 bin TL tazminat ödenmesine de hükmedilmişti. (HABER MERKEZİ)